Reducerea costurilor legate de transport

Articol publicat in sectiunea Transport pe data 18 martie 2012

A ajunge de la punctul A la punctul B devine din ce în ce mai costisitor. Calculând sumele cheltuite pe transport, cu siguranţă veţi ajunge la concluzia că trebuie găsite soluţii pentru a nu plăti un procent destul de însemnat din veniturile lunare.

Există însă şi metode de a reduce costurile, după cum veţi vedea în continuare…

 

Reducerea costurilor de călătorie cu automobilul propriu

Viaţa de şofer este scumpă. Studiile oficiale că şoferii din Marea Britanie plătesc cel mai mare procent de taxe şi accize pe carburanţi din Europa, că motorina diesel a atins un nou record al preţului, benzina venind cu paşi repezi din urmă.

Există unele modalităţi prin care puteţi reduce diminuarea bugetului. Prin intermediul PetrolPrices.com (http://www.petrolprices.com/) puteţi afla care sunt cele mai ieftine locuri din care puteţi alimenta, pentru că listează peste 11.000 de pompe de benzină din Marea Britanie.

De asemenea, ajustând modalitatea de a conduce poate aduce o eficientizare a consumului de carburant. Conform celor de la RAC, devenind un şofer ceva mai calm – aşa că uitaţi de frânele bruşte şi accelerarea asemenea –, puteţi să reduceţi facturile cu până la 30%. Limitarea folosirii aerului condiţionat şi a altor dotări pot ajuta şi ele, ca şi aruncarea lucrurilor inutile din portbagaj sau umflarea corectă a pneurilor.

 

Reducerea costurilor de călătorie cu trenul

Dacă se iveşte necesitatea unei călătorii cu trenul, atunci vedeţi dacă nu puteţi rezerva în avans. Biletele pot fi rezervate cu maximum 12 săptămâni în avans, iar dacă vă înregistraţi pentru primirea newsletter-lor Trainline (http://www.thetrainline.com/ticketalert/) sau East Coast (http://www.eastcoast.co.uk/about-us/bookmarking/), atunci veţi fi anunţaţi prin e-mail de orice reducere a biletelor pentru cursele dorite.

De asemenea, costurile vor fi reduse şi de deplasarea în afara orelor de vârf, acolo unde este posibil, dar şi de înregistrarea pentru un card de călătorie (dacă vă calificaţi pentru el) – există Card de tren pentru familie şi prieteni (Family & Friends Railcard: http://www.familyandfriends-railcard.co.uk/), Card de tren pentru tinerii între 16 şi 25 de ani (16-25 Railcard: http://www.16-25railcard.co.uk/), Card de tren pentru pensionari (Senior Railcard: http://www.senior-railcard.co.uk/) şi Card de tren pentru persoanele cu handicap (Disabled Persons Railcard: http://www.disabledpersons-railcard.co.uk/).

Există numeroase site-uri care conţin oferte ieftine pentru călătoriile în afara orelor de vârf. Încercaţi să folosiţi Megatrain (http://uk.megabus.com/megatrain.aspx), Chiltern’s best fare finder (http://www.chilternrailways.co.uk/) şi Virgin Train’s best fare finder (http://www.farefinder.virgintrains.co.uk/), de exemplu. Atenţie, unele site-uri, aşa cum este The Trainline (http://www.thetrainline.com/buytickets/?), percep o taxă pentru serviciul de rezervare.

În mod bizar, dacă împărţiţi biletele pe anumite rute (adică să cumpăraţi două sau trei bilete acoperind ruta respectivă, schimbând trenurile, în loc să cumpăraţi un singur bilet pentru ruta directă – se poate dovedi a fi uneori o variantă mai economică. Asiguraţi-vă doar că trenul opreşte în staţia unde trebuie să schimbaţi trenul. Similar, achiziţionarea separată a unui bilet pentru dus şi unul pentru întors poate fi mai ieftină decât cumpărarea unui singur bilet cu retur. Verificaţi acest lucru pe website-ul www.splityourticket.co.uk.

În final, puteţi folosi punctele Tesco Clubcard pentru a obţine reduceri pentru călătoriile cu trenul pe site-ul www.redspottedhanky.com. De asemenea, site-ul oferă şi puncte de loialitate pentru fiecare rezervare făcută, însă se merită să verificaţi dacă obţineţi într-adevăr varianta cea mai ieftină pentru ruta de care aveţi nevoie.

 

Încercaţi o bicicletă

Dacă drumul pe care-l aveţi de făcut nu este atât de lung, de ce să nu încercaţi să ajungeţi acolo cu bicicleta? Nu numai că vă va menţine în formă, dar veţi şi economisi. Puteţi alege o bicicletă ieftină de pe site-uri ca eBay (http://www.ebay.co.uk/) sau Gumtree (http://www.gumtree.com/), sau chiar gratis de la Freecycle (http://uk.freecycle.org/) sau Freegle (http://ilovefreegle.org/)!

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!