Reducerea detenției pentru lucrări științifice, ilegală?

Articol publicat in sectiunea Social pe data 17 iulie 2015

inchisoare_detinut semnatura1_1Prevederea privind reducerea cu 30 de zile a perioadei de detenție în cazul deținuților care scriu lucrări științifice în penitenciar trebuie eliminată din lege pentru că decredibilizează ideea de cercetare științifică, au declarat membrii Comisiei de Etică de la Universitatea București.

Pentru fiecare lucrare cu caracter științific realizată în regim de detenție, persoana privată de libertate primește, în prezent, o reducere a pedepsei cu 30 de zile. Președintele Comisiei de Etică, Marian Popescu, a spus, într-o conferință de presă, că au fost și „cazuri de recorduri absolute”, unul dintre acestea fiind cel al lui George Copos, care a primit pentru cinci lucrări, nevalidate ca fiind științifice toate, o reducere a pedepsei cu 150 de zile.

 

Cadrul legal, imperfect

„Am observat că este imperfect cadrul legal existent. Imperfecțiunea majoră se referă la modul în care este stabilit caracterul științific al unei lucrări. Elementele de legislație privind executarea pedepsei prevăd două condiții: deținutul își găsește un profesor universitar care îi dă o recomandare sau îi scrie directorului penitenciarului că un anumit deținut face o lucrare științifică și al doilea element este că lucrarea trebuie publicată la o editură recunoscută de Consiliul Național al Cercetării Științifice. Ar trebui să existe filtre mult mai precise prin care se stabilește că o lucrare are un caracter științific”, a arătat Popescu, citat de Mediafax.

Președintele Comisiei de Etică a explicat că în universitățile românești, ca în toată lumea, se știe ce înseamnă un parcurs științific și este de domeniul improbabilului ca un deținut să poată face o lucrare științifică în detenție.

„Noi am propus câteva filtre. La analiza pe care am avut-o, Comisia de Etică a ajuns la o concluzie mult mai simplă, și anume că trebuie scoasă această prevedere privind faptul că poți să ieși cu 30 de zile mai devreme din detenție pentru că ai publicat o lucrare științifică. Menținerea ei nu face decât să vicieze în continuare relații consolidate, nu face decât să vulnerabilizeze, să decredibilizeze ideea de cercetare științifică”, a spus Marian Popescu.

Profesorul Georgeta Ghebrea, membru al Comisiei de Etică, a spus, la rândul său, că, de fapt, nu se dorește îmbunătățirea cadrului actual, ci eliminarea lui, pentru că, în realitate, nu este vorba despre lucrări cu caracter științific, ci despre lucrări cu caracter pseudo-științific.

Comisia de Etică a Universității București a mai susținut că pagubele de imagine pentru universitatea românească produse în urma scandalului privind plagiatul premierului Victor Ponta sunt uriașe.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!