Referendum în Ucraina: Prima reacție a lui Putin

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 19 mai 2014

Moscova speră că rezultatele referendumurilor din estul Ucrainei vor duce la dialog între Kiev și regiunile care s-au exprimat în favoarea auto-determinării, se arată într-un comunicat de presă al Kremlinului.

„Moscova respectă voința cetățenilor din Donețk și Luhansk și speră că realizarea practică a rezultatului referendumurilor va avea loc într-o manieră civilizată, fără recurgere la violență, prin dialog între reprezentanții Kievului, Donețk-ului și Luhansk-ului”, se arată în comunicatul citat de Russia Today. Kremlinul mai salută și eforturile de mediere în acest sens, inclusiv cele ale OSCE.

Locuitorii din regiunile sud-estice ale Ucrainei, Donețk și Luhansk, au participat, duminică, la un referendum contestat, privind autoguvernarea și independența de autoritățile de la Kiev. Separatiștii pro-ruși au organizat consultarea populară în ciuda împotrivirii guvernului de la Kiev, a comunității internaționale, chiar și a președintelui rus Vladimir Putin, care le-a cerut rebelilor, săptămâna trecută, să amâne referendumul și să înceapă dialogul cu oficialii ucraineni. Singurii care au urmat recomandările lui Putin au fost activiștii pro-federalizare din regiunea Harkov, care au decis, vineri, să amâne referendumul privind autonomia de Kiev.

Voturile consultării populare au fost numărate în totalitate, iar Comisia Electorală Centrală din Luhank a anunțat, luni, rezultatele finale: 96,2% dintre alegători au votat pentru independență. Rezultatele sunt asemănătoare și în cazul regiunii Donețk. „Toate buletinele de vot au fost numărate”, a declarat Roman Liagin, șeful Comisiei Electorale Centrale din Donețk, adăugând că 89,7% au votat pentru independența Republicii Populare Donețk, 10,19% au optat împotrivă, în vreme ce 0,74% dintre voturi au fost anulate.

Aceste rezultate nu sunt recunoscute de guvernul de la Kiev, dar nici de Uniunea Europeană sau Statele Unite, care afirmă că votul popular a fost unul ilegitim.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!