Referendumul pentru iesirea din UE: nicio sansa

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 3 februarie 2014

David Cameron

Probabilitatea organizarii referendumului pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, promis de premierul David Cameron pentru anul 2017, a scazut, dupa ce proiectul de lege referitor la aceasta consultare populara a fost respins vineri, 24 ianuarie, in Camera Lorzilor, forul superior al parlamentului britanic.

O coalitie intre parlamentarii Partidului Liberal Democrat – membru al coalitiei guvernamentale – si opozantii lor laburisti a blocat un proiect de lege privind organizarea referendumului pentru iesirea din UE, propus de conservatori. Demersul derulat in Camera Lorzilor face aproape imposibil ca o lege care sa reglementeze desfasurarea unui asemenea vot popular sa fie promulgata inainte de alegerile parlamentare din 2015.

Principalii invinsi in confruntarea de forte politice ce a avut loc in Camera Superioara a forului legislativ britanic din Westminster Palace au fost conservatorii eurosceptici. Practic, referendumul planuit de ei nu va mai avea loc deloc, daca partidul condus de premierul David Cameron va pierde alegerile de anul urmator.

 

Dezbateri parlamentare „incalcite”

Proiectul de lege privind organizarea unui referendum prin care locuitorii Marii Britanii sa fie consultati daca mai vor ca tara lor sa ramana membra UE s-a blocat in Camera Lorzilor in momentul dezbaterilor referitoare la intrebarea principala la care participantii ar fi chemati sa raspunda. Majoritatea parlamentarilor nu au fost de acord cu formularea „Credeti ca Marea Britanie trebuie sa ramana membra a UE?”. Impotriva acesteia au votat 245 de reprezentanti ai Camerei Lorzilor, in timp ce doar 158 dintre acestia au fost de acord cu textul intrebarii.

In consecinta, proiectul va trebui retrimis in Camera Comunelor pentru reluarea dezbaterilor parlamentare pe aceasta tema. Procedura este indelungata si anevoioasa, lasand putine sanse ca etapele acesteia sa fie parcurse pana la sfarsitul sesiunii parlamentare din acest an.

In plus, comenteaza observatorii politici, nici eventualitatea ca legea sa fie in final promulgata nu garanteaza desfasurarea referendumului. Guvernul de la Londra rezultat de pe urma alegerilor de anul urmator poate refuza sa puna aceasta lege in aplicare, daca referendumul nu se afla in sfera de interese a noii puteri politice.

Premierul David Cameron a promis organizarea unui referendum pentru iesirea Marii Britanii din UE in anul 2017, in cazul in care partidul pe care il conduce va ramane la putere si dupa alegerile din 2015. El a lansat aceasta initiativa la insistentele aripii euro-sceptice din interiorul Partidului Conservator si sub presiunea cresterii puternice in sondaje a partidului nationalist UKIP.

 

Pro si contra UE

„Am inteles ca, in urma votului din Camera Lorzilor, legea referitoare la referendumul pentru iesirea din UE a «murit»”, a apreciat cu dezamagire parlamentarul conservator eurosceptic Bill Cash, citat in mass-media britanica.

„Complotul” anti-conservator din Camera Superioara a parlamentului britanic a fost dezvaluit si de Lord Hill, liderul conservatorilor din acest for. „Laburistii si liberal-democratii au reusit inca o data sa se coalizeze impotriva proiectului de lege privind iesirea Regatului Unit din UE. Acesta trecuse de Camera Comunelor, dar a trebuit sa fie blocat in Camera Lorzilor. Ei si-au dezvaluit astfel adevarata culoare politica. Desi nu indraznesc sa recunoasca faptul ca nu sunt deloc interesati de vointa poporului, acestia incearca sa-si atinga scopurile actionand «subteran» in Camera Lorzilor. Votantii vor sanctiona probabil acest subterfugiu, realizand ca parlamentarii conservatori sunt singurii care sunt gata sa asculte vocea populatiei in legatura cu relatia dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana”, considera Lord Hill.

Nick Clegg, liderul Partidului Liberal-Democrat, aliat de guvernamant cu conservatorii condusi de David Cameron, a afirmat in repetate randuri, fara rezerve, ca formatiunea politica pe care o conduce nu sprijina ideea organizarii unui referendum vizand iesirea regatului din UE.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!