Referendumul pentru independenţa Scoţiei. Ultimele confruntări…

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 10 septembrie 2014

uk_Scottish independence

Ministrul finanţelor George Osborne le-a spus scoţienilor că viitoarea Scoţie va fi mai puternică, beneficiind de mai multă autonomie şi descentralizare în raport cu Londra şi Regatul Unit, dacă vor vota „Nu” la referendumul privind independenţa ţării lor din 18 septembrie.

Promisiunile au fost lansate în cadrul unei emisiuni a postului naţional de televiziune britanic BBC One, în 7 septembrie, zi în care, pentru întâia oară în ultimul an, un sondaj de opinie i-a adus în avantaj pe susţinătorii independenţei Scoţiei.

 

Un sondaj îngrijorător

Un sondaj de opinie realizat de compania specializată YouGov, la solicitarea publicaţiei Sunday Times, a relevat că tabăra celor care susţin independenţa Scoţiei ar putea obţine 51% din voturi, în timp ce opozanţii lor ar cumula doar 49%, cu ocazia consultării populare din 18 septembrie.

Rezultatul a produs îngrijorare în interiorul guvernului de la Londra, deşi diferenţa de două procente dintre cele două tabere se înscrie în marja de eroare a sondajului, iar rezultatele nu i-au luat în calcul pe scoţienii indecişi cu privire la prezenţa la vot.

Peste 50 de sondaje de opinie au fost efectuate în rândul scoţienilor în ultimii trei ani, pentru a afla opţiunile acestora în favoarea sau împotriva independenţei Scoţiei. Toate au lansat întrebarea „Ar trebui Scoţia să fie un stat independent?”, care se va afla şi pe buletinele de vot la referendumul din 18 septembrie.

O singură dată anterior datei de 7 septembrie, numărul răspunsurilor pro independenţă le-a depăşit pe acelea care erau împotriva unei Scoţii în afara Regatului Unit. Respectiva investigaţie sociologică s-a desfăşurat la sfârşitul lunii august a anului trecut şi a dus la concluzia că 44% dintre scoţieni ar spune „da” independenţei, în timp ce 43% nu ar fi de acord cu această eventualitate. Sondajul a fost realizat atunci de Institutul Panelbas, la solicitarea partidului de guvernământ SNP.

 

Promisiunile Guvernului de la Londra

Ministrul conservator George Osborne a prezentat în faţa camerelor de luat vederi ale BBC un „plan de acţiune” menit să sporească autonomia Scoţiei şi care va fi pus în aplicare în zilele imediat următoare. „Veţi vedea, în următoarele zile, un plan de acţiune prin care vom oferi Scoţiei mai multă putere. Aceasta se va concretiza la nivelul independenţei fiscale şi a colectării taxelor, dar şi în ceea ce priveşte cheltuielile sau implementarea unor strategii de stat care să asigure bunăstarea scoţienilor”, a declarat Osborne în emisiunea Andrew Marr Show de pe postul BBC One.

Afirmaţiile sale sunt puţin credibile, a susţinut în replică premierul Scoţiei, Alex Salmond, preşedintele partidului naţional Scottish National Party (SNP), principalul militant pentru independenţa Scoţiei.

„Sunt declaraţii care trădează panica, într-un moment în care susţinătorii independenţei câştigă teren. Este, practic, o încercare de mituire. Dar nu vor reuşi, pentru că guvernanţii de la Londra şi-au pierdut credibilitatea”, a mai spus Salmond.

 

Un vis istoric vs. prezent şi realitate

„Ar trebui Scoţia să fie un stat independent?” va fi întrebarea ce va fi adresată cetăţenilor Scoţiei în 18 septembrie, cu ocazia referendumului organizat în această ţară.

Ideea unei Scoţii complet independente de Regatul Unit a fost readusă în actualitate în 2011, imediat după ce partidul naţionalist Scottish National Party (SNP) a obţinut majoritatea în legislativul de la Edinburgh, ca urmare a alegerilor din luna mai a aceluiaşi an.

În timp ce politicienii de la Edinburgh visează o Scoţie independentă şi prosperă, economiştii, reprezentanţii Uniunii Europene, dar şi guvernanţii de la Londra atrag atenţia asupra numeroaselor dificultăţi pe care le-ar genera o eventuală ruptură a ţării faţă de Regatul Unit.

Aproape 10.000 de români trăiesc în prezent pe teritoriul Scoţiei, ţinut din nordul Angliei în care SNP a reaprins dezideratul independenţei, pentru care şi-a dat viaţa, în urmă cu 500 de ani, eroul William Wallace – „inimă neînfricată”. 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!