Referendumul UE. Ar putea vota şi străinii?

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 23 mai 2015

uk_David Cameron-european

1,5 milioane de străini care locuiesc în Marea Britanie ar putea vota în referendumul promis de primul ministru David Cameron pentru a stabili dacă UK va rămâne sau nu parte a Uniunii Europene. Votul lor ar putea fi decisiv. Dar când va avea loc acest referendum? Şi… este important? Pentru ei? Pentru noi?

 

Cameron vrea în UE

David Cameron nu vrea ca Marea Britanie să iasă din UE. De aceea, unii se întreabă dacă primul ministru britanic se va ţine de cuvânt sau nu. Sau, dacă nu cumva va construi referendumul în aşa fel încât rezultatul să fie rămânerea în UE.

O primă barieră în calea rupturii de UE este ideea, vehiculată frecvent înaintea alegerilor de Partidul Galez (Plaid Cymru) şi de Scottish National Party, ca referendumul să se desfăşoare în paralel în Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord, iar rezultatul, pentru a fi valid, să fie unanim. Un asemenea aranjament ar îngreuna fantastic posibilitatea votului câştigător pentru ieşirea din UE.

A doua barieră ar fi ca şi străinii din UK, care nu sunt cetăţeni britanici, să poată şi ei vota, chiar dacă este destul de declar că o bună parte dintre aceştia vor vota probabil pentru rămânerea Marii Britanii în cadrul UE.

Încă nu s-a stabilit ce liste de alegători se vor folosi la acest referendum – cele ale alegătorilor care votează la alegerile locale şi pentru Parlamentul European sau ale celor care votează la alegerile generale britanice, la care nu pot vota decât cetăţenii britanici. Diferenţa dintre numărul de alegători al celor două grupuri este de 1,5 milioane (cetăţenii străini), iar votul acestora poate fi decisiv.

În lunile următoare, aceste lucruri se vor lămuri. Surse guvernamentale spun totuşi că punctul de pornire pentru negocieri este reprezentat de listele pentru alegerile generale, care îi exclude pe străini de la vot.

Bernard Jenkin, un conservator senior şi eurosceptic, spune că ar fi „ridicol” să se folosească listele de la alegerile locale, continuând: „Este o decizie naţională şi ar fi cazul ca numai cetăţenii britanici să poată vota. Dar vom aştepta legislaţia şi insist că ar fi foarte ciudat ca ea să includă la vot şi cetăţenii străini”. Un alt parlamentar conservator, Philip Davies, a zis: „Va trebui să mergem pe listele de la alegerile generale. Oricare altă variantă nu poate fi acceptată”.

 

Referendum în 2016 sau în 2017?

Alţi critici pun la îndoială determinarea primului ministru de a organiza un referendum just, care să excludă cetăţenii UE. Cameron, care a acceptat ideea de a organiza un referendum abia după multe presiuni, a spus că, înainte de toate, doreşte să renegocieze relaţia Marii Britanii cu UE, pentru a putea recâştiga un control asupra imigraţiei şi a pune capăt amestecului Bruxelles-ului în problemele interne britanice. Se aşteaptă ca David Cameron să facă o campanie pro UE.

Termenul limită pentru referendum este decembrie 2017, însă Philip Hammond, ministrul afacerilor externe britanic, care ar dori o campanie pentru rămânerea UK în UE, a spus că un referendum ceva mai devreme ar fi binevenit.

Şi guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a spus că referendumul ar trebui să se desfăşoare „atât de rapid cât este necesar”, în condiţiile în care „directorii corporaţiilor cu care suntem mereu în contact se plâng de o oarecare nesiguranţă pe plan politic, însă, cu siguranţă, nu s-a văzut ca aceştia să acţioneze pe baza acestei nesiguranţe – ei continuă să investească şi să angajeze. Cred că este în interesul tuturor ca procesul prin care alegătorii vor vota la referendum să fie clar. Guvernul a spus că referendumul este o prioritate şi sunt sigur că vor avansa chestiunea cu viteza corectă, facilitând negocierile cu UE şi stabilind corect întrebarea în ziua referendumului.” Carney nu a dorit să discute despre desfăşurarea referendumului în 2016.

 

Pro şi contra

Guvernatorul Băncii Angliei a salutat impactul pe care UE îl are asupra economiei britanice: „Unul din marele avantaje pe care economia noastră le are este accesul la piaţa europeană. Este cea mai mare piaţă din lume, este cea mai importantă destinaţie a noastră şi reprezintă totodată cel mai mare investitor în UK.”

Graeme Macdonald, şeful imensei companii JCB, specializată în utilaje de săpat, este de părere că ieşirea din UE „n-ar aduce nici o schimbare în comerţul desfăşurat cu Europa”. Acesta este de părere că, dacă primul ministru nu va putea să renegocieze cu succes statutul UK în cadrul UE, Marea Britanie ar avea de câştigat dacă ar rupe legăturile cu Bruxelles-ul.

Liderul JCB a continuat: „Am fost şi suntem speriaţi în continuare că, spre exemplu, numărul locurilor de muncă va scădea. Eu, însă, nu cred că Marea Britanie sau Bruxelles-ul ar pune bariere comerciale. Ţările europene nu vor renunţa la înţelegerile comerciale pe care le au cu Marea Britanie, pentru că, pentru ei, suntem o piaţă de desfacere extrem de importantă.

Printre altele, Macdonald a spus că UE ar putea să mai slăbească un pic birocraţia ajunsă la cote „ridicole”, confirmând că este mult mai simplu să se vândă produse în SUA decât în UE.

Pentru români, polonezi, spanioli şi toţi ceilalţi cetăţeni UE care se bucură acum de accesul liber de circulaţie şi pe piaţa muncii din Marea Britanie, ieşirea UK din UE nu poate fi privită cu ochi buni.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!