Refluxul gastric

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 24 aprilie 2015

durere burta15

Refluxul gastric este asemănător arsurilor la stomac, este o senzație de arsură și dureri de stomac sau în piept, în spatele sternului. Ea apare atunci când acidul clorhidric se întoarce până în esofag determinând iritația țesuturilor sensibile.

Refluxul gastric este un flux de acid care se întoarce în esofag. Esofagul este tubul prin care trec toate produsele alimentare după ce au fost înghițite. Acest tub face legătura dintre gât și stomac. O supapă dintre stomac și esofag previne, de obicei, refluxul conținutului gastric. La anumite persoane, această supapă poate fi slăbită sau poate face presiune în stomac forțând refluxul acidului.

Refluxul gastric este adesea asociat cu obezitatea, sarcina, aplecările, ridicările, dormitul imediat după masă și fumatul. Refluxul gastric poate fi, de asemenea, de la alimente sau băuturi acidulate (roșii, suc de portocale și cola) și de la consumul de alcool, în special vinuri și băuturi spirtoase. Refluxul gastric apare într-o oarecare măsură la toți oamenii, dar este, de obicei, eliminat prin contracții ale esofagului și neutralizat de saliva înghițită.

În cazul în care simptomele persistă, consultă medicul, complicațiile cronice ale refluxului gastric includ inflamarea esofagului, un risc crescut de cancer esofagian, anemie și ulcerații ale esofagului.

 

Prevenire

Cercetările demonstrează că atunci când mănânci prea repede și nemestecat, mărești șansele apariției refluxului gastric și severitatea lui.

 

Simptome

Refluxul gastric este, în general, resimțit ca o senzație de arsură în jurul stomacului, în centrul pieptului sau radiază în spatele sternului. Termeni precum ar fi indigestie, digestie grea, arsuri la stomac sunt adesea utilizați pentru a descrie simptomele.

Simptomele refluxului gastric pot fi similare cu simptomele de atac de cord. Consultă medicul pentru diagnostic și sfaturi.

 

Opțiuni de tratament

Ca și în toate celelalte situații, ar trebui să-ți consulți medicul pentru a te diagnostica și trata corect. Adresează-te medicului tău cu privire la cele mai recente sfaturi pentru această afecțiune. Medicul tău va decide dacă aceste simptome sunt un semn de o stare mai gravă sau dacă refluxul gastric este doar un rezultat al medicamentelor prescrise.

 

Sfatul farmacistului

Întreabă farmacistul în legătură cu această afecțiune.

 1. Urmează o dietă. Mănâncă puțin și mai des. Evită băuturile carbogazoase și bomboane de supt, deoarece acestea pot crește presiunea în stomac.
 2. Ia în considerare un antiacid pentru a ajuta cu aciditate. Întreabă farmacistul pentru cel mai bun medicament potrivit pentru tine. Există o clasă de medicamente acum disponibilă fără prescripție medicală, numite antagoniști ai receptorilor H2, Ranitidina de exemplu, care pot fi luate pentru a reduce acidul gastric și scăderea pepsinei. Aceste medicamente ajută la ameliorarea simptomelor de reflux gastric și vindecă bolile esofagului produse de refluxul de acid gastric.
 3. Nu face exerciții și nici nu te culca imediat după masă, acest lucru poate împiedica digestia. Așteaptă cel puțin două ore pentru a permite produselor alimentare să fie digerate.
 4. Evită fumatul, ceaiul, cafeaua, alcoolul, ciocolata și menta, toate acestea relaxează mușchiul esofagian.
 5. Evitați situațiile stresante, mai ales înainte de masă.
 6. Uneori, sedativele și alte medicamente pot reduce capacitatea organismului de a înghiți în mod corespunzător. Acest lucru poate conduce la arsuri la stomac. Ca regulă generală, medicamentele prescrise ar trebui să fie luate cu mult lichid și pacientul trebuie să stea jos pentru o perioadă după aceea.
 7. Unele medicamente pot agrava refluxul. De exemplu, teofilina (prescris pentru astm), blocantele canalelor de calciu (prescrise pentru boli de inimă), anticolinergice (prescrise pentru depresie și alte boli), aspirina și alte medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene pot fi cauza refluxului gastric. Întreabă farmacistul despre orice efecte secundare ale medicamentelor prescrise.
 8. Evită purtarea hainelor strânse în jurul abdomenului. Dacă este cazul, dormi sprijinit de câteva perne, poți reduce astfel apariția refluxului gastric în timpul nopții.
 9. Pierde din greutate, dacă este necesar. Fiind supraponderal, te poți confrunta cu o posibilitate crescută de a avea reflux gastric.
 10. În cazul în care dieta este inadecvată, ia în considerare suplimentele nutritive.

Aspirina nu ar trebui să fie administrată copiilor sub 16 ani dacă nu se specifică de către un doctor.

 

Sugestii de dietă

 • Evită consumul cu trei ore înainte de culcare.
 • Mănâncă mai multe mese mici pe parcursul zilei. Mesele mari sunt asociate cu refluxul gastric. Încearcă să eviți efortul fizic direct după masă.
 • Încearcă să mănânci alimente care sunt ușor de digerat, de exemplu: salate, carne de pui, pește și pâine integrală. Concentrează-te asupra legumelor fierte ușor și evită fripturile și carnea roșie grasă, care sunt greu de digerat.
 • Mâncarea picantă sau produsele alimentare precum ar fi usturoiul și ceapa trebuie evitate. Sucurile de citrice și produsele din roșii sunt iritante, de asemenea.
 • Evită să bei apă înainte de mese și bea cu moderație în timpul mesei. Acidul stomacal (ajutor pentru digestie) nu poate fi diluat cu prea multe lichide.

 

Tratamente naturiste

 • Ulmul alunecos reduce inflamația și hiperaciditatea și îmbunătățește digestia.
 • Acidophilus (microorganism, exemplu: lactobacili) ajută la reechilibrarea nivelului bacteriilor gastro-intestinale și îmbunătățește digestia.
 • Glutamina este un aminoacid care te poate ajuta la reducerea hiperacidității și inflamațiile stomacului.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!