Refugiat din România comunistă, crescut în Elveția, om de afaceri în UK

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 26 iunie 2016

uk-daniel-tenner-sprijina-britin

„Sunt un imigrant. De la vârsta de un an şi jumătate”, redactează, în deschiderea articolului său apărut în publicaţia britanică The Telegraph, românul Daniel Tenner, subliniind că cele mai mari succese pe care le-a avut s-au datorat deschiderii Europei. Articolul lui Tenner este unul dintr-o serie de articole apărute în presa britanică din ultimele zile în care europeni imigraţi în Marea Britanie argumentează, fiecare în felul lui, că ieşirea din blocul comunitar nu este deloc o idee bună.

Tenner, născut în România în 1980, arată, prin propria poveste, de ce o Europă deschisă este un lucru minunat. Părinţii lui, tatăl, crainic la televiziunea naţională şi jurnalist pe vremea când România era o dictatură totalitară, respectiv mama lui, translatoare, au luat decizia de a renunţa la tot ce aveau în ţară pentru ca băiatul lor să nu ajungă să cunoască comunismul.

 

Casa lor a devenit Elveţia

Astfel că părinţii lui Daniel au căutat să obţină o călătorie în străinătate în interes de serviciu, lucru care până la urmă li s-a acordat. Când a venit momentul, ei au luat direcţia Elveţiei şi, imediat ce au ajuns acolo, au cerut azil politic. Plecaseră însă fără băieţelul lor, lăsat în urmă ca şi garanţie că aveau să se întoarcă. A urmat o luptă grea cu autorităţile româneşti care a inclus şi plata unor „taxe administrative” şi, la un an de la plecarea lor, Daniel Tenner avea să fie lăsat să plece în Elveţia, la părinţii săi.

Cei trei s-au stabilit la Geneva, în Elveţia. Au renunţat la cetăţenia română, devenind apatrizi, iar după mai bine de zece ani statul elveţian le-a oferit acestora cetăţenia elveţiană.

 

La maturitate, Marea Britanie i-a dat şansa vieţii

Când a venit vremea studiilor universitare, Daniel l-a urmat pe tatăl său în Marea Britanie, unde acesta lucra. În UK, scrie Daniel, a fost primit foarte bine şi a ajuns să studieze chiar la prestigioasa Oxford University. Totuşi, părinţii lui Daniel au plătit studiile acestuia la nivelul taxei pentru studenţii internaţionali, având în vedere că Elveţia nu face parte din UE. „A fost scump”, spune Tenner, „însă a meritat, fiind vorba de o educaţie de clasă internaţională”.

Daniel termina studiile în 2002, în mijlocul crizei economice provocate de fiasco-ul dotcom şi nu şi-a putut găsi imediat de muncă. Dacă nu semna Elveţia nişte acorduri cu Uniunea Europeană în vara aceluiaşi an, în lipsa unui loc de muncă obţinut, Daniel ar fi trebuit să părăsească Marea Britanie. Chiar şi având la mână un masterat în fizică de la Oxford, tot i-a luat un an de zile ca să-şi găsească un loc de muncă. Multinaţionala americană Accenture a fost cea care l-a acceptat pe tânărul originar din România.

La patru ani de la acel moment, Daniel Tenner îşi deschide o companie în tehnologie. Nu i-a mers. Apoi a încercat din nou şi iarăşi nu i-a ieşit. Norocul i-a surâs abia la a treia încercare, când a deschis o firmă în parteneriat cu o poloneză. Aceasta a putut veni în Marea Britanie tocmai datorită apartenenţei proaspăt dobândite a Poloniei la UE. Este femeia cu care Daniel Tenner s-a şi căsătorit şi alături de care conduce astăzi o afacere prosperă, GrantTree, cu 27 de angajaţi, care, în cei cinci ani de existenţă a ajutat aproape 600 de companii să obţină mai bine de £35 de milioane reprezentate de fonduri guvernamentale, atât din UK cât şi din UE, pentru companiile britanice care activează în domeniul tehnologiei. Consultanţa oferită de GrantTree a ajutat, explică Tenner, la crearea de sute de locuri de muncă şi de oportunităţi în acest domeniu în Marea Britanie.

 

De ce n-ai alege o Europă deschisă?

—————————————

„La referendumul acesta nu este vorba doar de politică, ci este vorba de modul în care alegi să vezi lumea în care trăim. (…) Ceea ce am descris a fost posibil doar datorită unei Europe deschise: fuga de tiranie, posibilitatea de a urma studii de clasă internaţională, căutarea unui loc de muncă în ideea de a prospera, deschiderea propriei afaceri, crearea de noi locuri de muncă şi de contribuabili.”

Daniel Tenner

—————————————

Într-un alt articol semnat de Daniel Tenner pe portalul businessadvice.co.uk, acesta se recomandă ca şi „antreprenor în serie, scriitor, blogger, speaker, DJ şi investitor”.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!