Refugiații relocați în România vor primi acte de identitate

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 30 octombrie 2015

refugiati sirieni_tabara EuropaCoaliția națională pentru integrarea refugiaților a stabilit, luni, măsurile concrete legate de refugiații relocați în România conform planului Comisiei Europene. Printre acestea se numără simplificarea procedurii de acordare a actelor de identitate și CNP, scrie presa de la București. Coaliția este formată din miniștri, factori de decizie din instituțiile statului și ai societății civile.

În cursul unei întâlniri cu premierul Victor Ponta au fost analizate o serie de aspecte concrete, legate de integrarea celor câteva mii de refugiați care vor ajunge în România, pe măsură ce se va pune în aplicare strategia Uniunii Europene de relocare a sutelor de mii de refugiați sosiți în ultimele luni în sudul Europei, se arată într-un comunicat al guvernului român.

Între problemele care vor trebui să își găsească o rezolvare legislativă rapidă se află simplificarea procedurii de acordare a unor documente de identitate, inclusiv un Cod Numeric Personal, ca prim pas pe care refugiații trebuie să-l parcurgă pentru a putea fi integrați ulterior. De asemenea, vor trebui aplicate modificări ale legislației și create mecanisme care să permită accesul refugiaților la învățarea limbii române, la accesul gratuit al copiilor, dar și al unora dintre adulți, la educație, pentru asigurarea unei asistențe medicale de bază prin eliberarea unui card special de sănătate, accesul pe piața muncii, dar și la diverse forme de formare profesională, accesul la servicii bancare etc, se arată în textul citat.

Până pe 10 noiembrie, la nivelul unităților administrației locale, se va finaliza inventarul tuturor spațiilor de cazare care ar putea fi destinate primirii refugiaților. De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării Științifice va organiza în săptămânile următoare câteva centre teritoriale în care se vor desfășura activitățile specifice de învățare a limbii române, după metode asemănătoare „anului pregătitor” pe care îl parcurg studenții străini înscriși în învățământul universitar.

Următoarea reuniune a Coaliției naționale pentru integrarea refugiaților va avea loc pe 16 noiembrie. Până atunci se vor desfășura activități pregătitoare pe cinci grupuri de lucru: soluții de armonizare legislativă, integrarea socială, integrarea culturală, integrarea locală, necesarul de logistică primară.

Juncker: „Refugiații vor muri de frig, dacă Europa nu face ceva”

Imigranții care călătoresc pe ruta Balcanilor vor începe în curând să moară de frig, pe măsură ce iarna se apropie, a avertizat președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker. Dacă statele europene nu lucrează împreună pentru a găsi o soluție, mii de oameni vor muri în râurile și câmpurile din estul Europei, după ce temperaturile vor scădea semnificativ, a mai spus șeful CE, citat de Huffington Post, după summit-ul de la Bruxelles de weekendul trecut.

Junker a precizat că „fiecare zi contează” în contextul în care iarna se apropie, în timp ce alți lideri de la Bruxelles au avertizat că Europa „se destramă” încercând să gestioneze criza imigranților care încearcă să scape de războiul și abuzurile din țări precum Siria.

„Fiecare zi contează. Altfel, vom vedea în curând familii care pier într-un mod mizerabil în râurile reci ale Balcanilor”, a declarat Jean-Claude Juncker care a adăugat ca măsură imperativă acum oferirea unui adăpost. „Nu se poate ca în Europa anului 2015 să lăsăm oamenii să se îngrijească singuri, să doarmă pe câmpuri.”

Un milion de refugiați

Liderii europeni și din zona balcanică s-au întâlnit weekendul trecut la Bruxelles și au conceput un plan în 17 pași pentru a gestiona mai bine criza imigranților. Oficialii UE au declarat luni că Înaltul Comisariat pentru Refugiați al ONU va ajuta toate țările să amenajeze „centre de primire”, care vor fi amplasate pe ruta parcursă de migranți pentru a ajunge în state precum Germania. Se estimează că peste un milion de refugiați se vor afla în Uniunea Europeană până la finalul acestui an, fugind din calea războiului din Siria și alte țări asiatice sau africane.

În timp ce statele europene s-au angajat să primească mii de imigranți – doar Germania a promis să găzduiască 800.000 de azilanți în 2015 – UE a început să pună bariere în calea afluxului de transfugi, cum ar fi garduri și controale stricte la frontieră.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!