Regele Mihai și-a exclus nepotul de la succesiunea la tron

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 14 august 2015

familia-regalaRegele Mihai a anunțat, marți, că a retras, în ziua de 1 august, nepotului său Nicolae, fiul principesei Elena, titlul de „Principe al României” și calificativul de „Alteță Regală”. Mai mult, regele Mihai (84 de ani) l-a exclus pe Nicolae (30 de ani) şi din Linia de succesiune la Coroana României. Motivul? România va avea nevoie de o altă cârmuire.

„În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul principesei Elena, titlul de „Principe al României” și calificativul de „Alteță Regală”. De asemenea, regele a exclus pe Nicolae din Linia de succesiune la Coroana României. „Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi”, se menționează într-un comunicat al Casei Regale.

„În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți”, se mai afirmă în document.

„Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat. Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele”, se încheie comunicatul Casei Regale.

Nepotrivire internă

Din anul 2007, Nicolae era al treilea în Linia de succesiune și a devenit Principe al României în 2010, când a împlinit 25 de ani. „Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți”, arată Casa Regală. Regele Mihai al României a decis să îi retragă nepotului său Nicolae, fiul principesei Elena, titlul de principe și calificativul de „Alteță Regală”, dintr-o „nepotrivire internă” a tânărului cu rolul asumat.

„Sunt cinci ani de reflecție în care am putut urmări cu toții traseul public, iar unii dintre noi am putut urmări și traseul privat al nepotului Majestății Sale, Nicolae, care astăzi nu mai are titlul de principe al României și Alteță Regală. În acești ani, am văzut lucruri foarte bune, care au crescut statura și rolul Coroanei în țara noastră și am văzut și o anumită nepotrivire, internă, care nu s-a remarcat în niciun fel teribil, pentru că aici nu lucrăm cu scandaluri, ci, pur și simplu, nepotrivire emoțională, dacă vreți, și una de viitor între idealurile principelui Nicolae și restricțiile, privațiunile, regulile, pe care le impune rolul pe care și-l asumase”, a declarat Ioan Luca Vlad, consilierul Casei Regale, pentru postul Digi 24.

„Decizie pentru viitor”

Potrivit consilierului Casei Regale, Nicolae nu a făcut ceva nepotrivit, care să rezulte în retragerea titlurilor, ci este o „decizie pentru viitor”.

„Aici este marea diferență față de alte situații în care s-au retras titluri de principe. Nu a făcut ceva anume. Este o decizie luată pentru viitor și nu o pedeapsă. Dacă în alte situații, cum a fost principele Nicolae, regentul, din perioada interbelică, aceea era clar o pedeapsă. Aici nu este. Este o decizie cu care principele Nicolae este cu totul în asentiment”, a mai arătat consilierul Casei Regale.

Ioan Luca Vlad a mai precizat că regele Mihai a luat decizia cu „o anumită tristețe” și că, „în principiu”, Nicolae va pleca din țară și că s-ar putea reîntoarce în Kenya. Nicolae a făcut „lucruri care nu vor dispărea mâine”, lucruri pe care acesta nu le putea face în țară, și „să nu uităm că nu este doar acest titlu, este rolul pe care și l-a asumat, de generația următoare a familiei regale, și care presupunea 24 din 24 de ore să fie aici și să se dedice acestei misiuni”.

Nicolae s-a născut în anul 1985, în Elveția, și a devenit principe al României la vârsta de 25 de ani, pe 1 aprilie 2010, când s-a și mutat în țara noastră, după ce a locuit și studiat în Marea Britanie. În 2012, a decis să se dedice României și să preia o parte din activitățile Casei Regale. El a devenit din ce în ce mai prezent în viața publică din țara noastră, implicându-se în numeroase campanii sociale.

Nicolae: „Îmi asum această hotărâre”

Fostul principe Nicolae a comentat, marți, decizia bunicului său, regele Mihai, de a-i retrage titlul de principe și de a-l exclude din Linia de succesiune la Coroana României. Pe numele civil Nicolae Mihai Medforth Mills, nepotul regelui a spus că își asumă această hotărâre, potrivit unui comunicat al Casei Regale transmis presei.

„Duminică, 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai I, bunicul meu, a luat decizia de a-mi retrage titlul de Principe al României și locul în Linia de Succesiune la Coroana României. Această decizie, pe care mi-o asum, vine în urma unei perioade în care am reflectat la viitorul țării și Casei noastre, precum și la rolul pe care eu îl pot avea în propășirea lor. Poziția de Principe al României și prezența în Linia de Succesiune la Coroana României impun un mod de a-mi conduce viața pe care găsesc dificil să îl accept. De aceea, cu multă durere în suflet, consider că decizia Majestății Sale Regelui este binevenită pentru mine. Voi căuta, în viitor, să-mi servesc idealurile și principiile în alt mod”, a susținut Nicolae.

Nepotul regelui Mihai le-a mulțumit celor care au avut încredere în el și a informat că se va dedica activităților caritabile și ecologice, despre care a învățat foarte multe în țara noastră.

„Le mulțumesc tuturor celor care, în anii cât m-am aflat în mijlocul românilor, mi-au acordat încrederea, sprijinul și speranța lor, și care și-au oferit ajutorul la inițiativele dedicate propășirii României. În noile mele circumstanțe, voi căuta să mă dedic în continuare activităților ecologice, de tineret și caritabile, despre care am învățat atâtea lucruri cât timp m-am aflat în România. (…) Nădăjduiesc ca Dumnezeu să protejeze și în viitor națiunea și Coroana Română”, a arătat acesta.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!