Regina Elisabeta a II-a este cel mai longeviv monarh din istoria Regatului Unit

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 11 septembrie 2015

Elisabeta a II-a, regina Marii Britanii care a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, într-o perioadă în care ţara nu îşi revenise încă de pe urma distrugerilor produse de Al Doilea Război Mondial, a intrat în istorie miercuri, devenind monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria regatului britanic.

Precedentul record de longevitate în fruntea ţării, de 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute, fusese stabilit de regina Victoria, stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a.

Cu această ocazie, premierul britanic David Cameron i-a adus miercuri un omagiu reginei:

—————————————

„De-a lungul ultimilor 63 de ani, Maiestatea Sa a fost o stâncă de stabilitate într-o lume aflată într-o continuă schimbare, iar altruismul ei şi simţul datoriei i-au adus multă admiraţie nu doar în Marea Britanie, ci pe tot globul”. „Trebuie să sărbătorim astăzi recordul ei extraordinar, ca şi buna cuvinţă şi demnitatea cu care a condus ţara noastră.”

—————————————

Atunci când era o tânără prinţesă, Elisabeta a II-a nu se aştepta să devină regină, deoarece tatăl ei, George al VI-lea, a primit coroana doar datorită  faptului că fratele său mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat, în 1936, pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o americancă divorţată.

—————————————

„Declar aici, în faţa voastră, a tuturor, că toată viaţa mea, indiferent dacă ea va fi lungă sau scurtă, voi fi un slujitor devotat al vostru şi al măreţei noastre familii imperiale din care facem parte cu toţii.”

Regina Elisabeta a II-a, declarație făcută într-un discurs televizat care a marcat a 21-a aniversare de la urcarea ei pe tron

—————————————

Potrivit unui sondaj publicat în weekend de Sunday Times, britanicii o consideră cea mai bună regină a ţării lor, depăşind două personalităţi din trecutul Marii Britanii, reginele Elisabeta I şi Victoria.

Totuşi, nu toţi britanicii s-au declarat impresionaţi de recordul de longevitate al reginei Elisabeta a II-a, unii critici spunând că tăcerea suveranei în privinţa chestiunilor politice a reprezentat cea mai mare realizare a domniei sale.

—————————————

Cunoscutul istoric britanic David Starkey a declarat că regina nu a spus şi nici nu a făcut vreodată ceva care să fie memorabil.

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!