Regina punctează aniversarea a 800 de ani de Magna Carta

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 27 februarie 2015

london_queen elizabeth magna carta

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a inspectat o copie a Magna Carta, în cadrul unei recepţii speciale desfăşurate la Buckingham Palace, pentru a marca aniversarea a 800 de ani de la apariţia documentului.

Magna Carta este unul dintre cele mai renumite documente din lume şi reprezintă o formă timpurie a constituţiei britanice. A fost scrisă în 1215 şi arăta, printre altele, că şi regele este supus legilor.

În cadrul recepţiei, regina a putut vizualiza o copie modernă a documentului care urmărea să limiteze drepturile predecesorului său medieval, regele John, întâlnind cu această ocazie demnitari de pe scena politică, precum şi specialişti în drept.

Magna Carta studiată de regină conţine 3.500 de cuvinte de-o şchioapă, scrise într-o latină medievală pe un pergament din piele de oaie, precum originalul. Această copie aparţine de British Library.

Dr. Claire Breay, directorul bibliotecii la Departamentul manuscriselor medievale, care a şi prezentat documentul reginei, a spus că doar patru versiuni ale manuscrisului original au mai supravieţuit. Breay a adăugat: „Erau 63 de clauze în documentul original, cea mai mare parte a lor fiind astăzi abrogate, iar din versiunea de Magna Carta care a fost inclusă în cărţile de legi, doar trei clauze încă mai sunt astăzi valabile în legislaţia englezească.”

Una dintre clauzele neatinse de vreme spune aşa: „Niciun om liber nu ar trebui să fie reţinut, închis sau lipsit de drepturi sau scos în afara legii sau exilat, excepţie făcând judecata egalilor săi sau legea locului şi nimănui nu-i va fi interzisă sau întârziată dreptatea.”

Printre cei prezenţi s-au numărat ducele de Edinburgh, prinţul consort, Chris Grayling, secretarul justiţiei, Lord Neuberger, preşedintele Curţii Supreme, şi Sir Robert Worcester, fondatorul companiei de sondaje MORI şi director adjunct al Magna Carta Trust, organizaţie patronată de însăşi regina Angliei.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!