Regizorul Nae Caranfil, în fruntea UK Jewish Film Festival

Articol publicat in sectiunea Cultură, Diaspora pe data 14 noiembrie 2015

nae-caranfil-closer-to-the-moon

Binecunoscutul regizor român Nae Caranfil, care a creat filmul „Filantropica”, a avut marea oportunitate şi onoare ca ultimul film al său, „Mai aproape de lună”, o coproducţie România – SUA, să fie selectat să deschidă cea de-a 19-a ediţie a UK Jewish Film Festival, unul dintre cele mai mari şi mai cunoscute festivaluri de film din Marea Britanie. Din păcate, The Guardian nu are deloc cuvinte de laudă la adresa filmului.

Anul acesta filmul românesc a fost promovat masiv de către ICR Londra începând cu luna septembrie, când a avut loc secţiunea românească la festivalul de scurtmetraj şi animaţie de la Bristol, continuând în octombrie cu participarea a trei filme româneşti la London Film Festival, cu două proiecţii cu documentare Sahia la festivalul UCL SSEES Centenary şi, nu în ultimul rând, sezonul de film „Mark Cousins prezintă”, lansat în cadrul Zilelor Culturii Române de la Edinburgh şi care va continua până la sfârşitul anului.

Alegerea filmului românesc ca şi film-gală de deschidere a Festivalului Filmului Evreiesc din UK reprezintă o premieră. Gala de deschidere a avut loc sâmbăta trecută, pe 7 noiembrie, la British Film Institute, în prezenţa cineastului român şi a mai multor actori din distribuţie.

Totuşi, John Patterson nu are cuvinte de laudă în articolul critic pe care l-a semnat în The Guardian. În ciuda faptului că filmul a fost realizat în limba engleză, cu o distribuţie internaţională de prestigiu, precum Mark Strong, Vera Farmiga, Harry Lloyd, Tim Plester, Christian McKay, Joe Armstrong şi Allan Corduner, criticul britanic arată că, deşi premisa filmului este foarte intrigantă, filmul nu se ridică la aşteptări.

Filmul „nu are greutate, are un ton incoerent, este o mică tragicomedie care pare că nu se mai sfârşeşte, filmată în România, cu o distribuţie total neintegrată, ce dă impresia că a fost repezită cu avionul pentru câteva zile scurte de filmare”, explică Patterson. Pare ca şi cum cea mai mare parte a bugetului a fost consumat de onorariile actorilor, ţara şi atmosfera perioadei relatate nefiind recreate satisfăcător.

Concluzia lui Patterson: „M-am lăsat pradă iluziei că priveam filmul dintr-un avion – exact locul din care merită să fie urmărit – în timp ce mă aflam prizonier într-un film prost, desfăşurat în cadrul unui film şi mai prost.”

Nae Caranfil a ales un subiect ce a mai fost abordat în două filme anterioare – Reconstituirea (1959) de Virgil Calotescu şi Marele Jaf comunist (2004) de Alexandru Solomon, două documentare serioase. Aşadar, „Mai aproape de lună” este un remake, însă în variantă tragicomică.

Scenariul filmului este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureştiul anului 1959, când un spectaculos atac asupra unei furgonete a Băncii Naţionale a pus întreaga ţară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc este de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât si pentru orice om normal. Autorii loviturii: patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte; dar în aşteptarea execuţiei sunt „invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!