Reglementari legislative in ceea ce priveste relatiile bancilor cu clientii

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii pe data 1 februarie 2010

De la 1 noiembrie, relatiile zilnice existente intre banci sau societatile de creditare si clienti vor fi reglementate prin intermediul unor stipulari legale. Acestea vor acoperi, practic, fiecare aspect al relatiilor existente, de la debitele directe la tranzactiile neautorizate sau la notificarile primite referitoare la modificarile de dobanda.

Clientii care se folosesc de companiile de trasnfer monetar international vor fi si ei subiectul unor masuri care sa le asigure o mai mare protectie.

 

Reglementarea contactului dintre banci si clienti

De la 1 noiembrie 2009, FSA (Financial Services Authority), supraveghetorul serviciilor financiare din Marea Britanie, va reglementa contactul zilnic dintre banci sau societatile de creditare si clienti.

Acest lucru va aduce mai multe tipuri de beneficii clientilor, cum ar fi:

Obtinerea informatiilor inaintea contractarii serviciilor. Bancile vor fi obligate sa puna la dispozitia clientilor toate informatiile despre serviciile sau produsele bancare de care sunt interesati. Pana acum, clientii capatau doar o anumita cantitate de informatii, cea mai mare parte a lor fiindu-le aduse la cunostinta in clipa cand semnau sau dupa aceasta.

Notificarea in avans vizavi de schimbarile aparute. Bancile si societatile de creditare vor fi obligate sa anunte clientii in avans de schimbarile care vor aparea in termenii si conditiile intelegerii avute.

Tranzactiile neautorizate. Cand un client va reclama ca a avut loc o tranzactie neautorizata, banca va fi obligata sa returneze suma care se afla in discutie. Acest lucru se va face daca banca nu va aduce dovezi care sa explice de ce ar avea nevoie de investigatii suplimentare.

„Giving value” pentru banii primiti. Pentru accesarile curente si instantanee ale conturilor, clientii vor incepe sa primeasca dobanda din momentul in care banca va dispune de fondurile respective. Acest lucru se cheama „giving value” si va fi extins la nivelul tuturor conturilor incepand din februarie 2010.

Sume neasteptate. Daca un debit este realizat din contul unui client si suma este mai mare decat acesta, in mod rezonabil, se astepta, atunci intreaga suma va trebui sa fie restituita. Acest lucru se va petrece doar daca banca nu va pune la dispozitie motive intemeiate pentru care nu poate face acest lucru. Restituirile trebuie facute in maximum 10 zile.

Dan Waters, directorul de risc al FSA, a declarat: „Noile reglementari vor pune clientii la conducerea propriului cont, stabilind care sunt standardele la care lumea trebuie sa se astepte din partea institutiei cu care colaboreaza, cand vine vorba de plati intre conturi, notite ale schimbarilor intervenite, ca si a simplificarii procedurilor in legatura cu accesarile neautorizare si neasteptate ale conturilor.

Daca firmele vor esua in a oferi un astfel de tratament clientilor, atunci FSA va lua masurile necesare.”

 

Transferurile monetare

De la 1 noiembrie 2009, FSA va reglementa si activitatea companiilor de transfer monetar, adica a firmelor care se ocupa de transmiterea diferitelor sume de bani in toate colturile lumii.

Pentru prima oara, clientii vor dispune de protectia Financial Ombudsman Service.

Alte beneficii ale noilor reglementari includ:

– mai multe informatii oferite inainte de a beneficia de serviciile unui expeditor, cum ar fi cat va dura si cat va costa serviciul respectiv;

– platile se vor face mult mai repede cand acestea se vor desfasura in interiorul Uniunii Europene, adica a doua zi lucratoare din clipa in care banii au fost trimisi.

Informatii suplimentare puteti obtine fie de la Financial Services Authority (www.fsa.gov.uk), fie de la Financial Ombudsman service (www.fos.org.uk).


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!