Reguli noi în Sănătate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 3 aprilie 2015

vaccin 2

Vaccinarea copiilor şi elevilor exclusiv la medicul de familie, un program nou de radioterapie şi reluarea asigurării gratuite a fertilizării in vitro în cadrul Programului naţional de transplant sunt câteva dintre noutăţile din sistemul sanitar care au intrat în vigoare la 1 aprilie.

O serie de reguli din sistemul sanitar s-au modificat din 1 aprilie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru şi a pachetelor de servicii, relevă o analiză realizată de Mediafax.

Printre noutăţi ar fi vaccinarea copiilor care cade exclusiv în sarcina medicilor de familie şi totodată, acordarea de către aceştia a unui număr mai mare de consultaţii la domiciliul bolnavilor.

 

Spitalele și medicii, pasibili de sancțiuni

Tot de la 1 aprilie, spitalele care au contract cu casa de asigurări de sănătate sunt obligate să asigure bolnavilor internaţi tratamentul de care au nevoie, fiind interzis să mai trimită pacienţii să-şi cumpere medicamente sau materiale sanitare, pe care ulterior să le deconteze ca şi când ar fi fost acordate de unitatea sanitară. Dar, pentru ca fenomenul să fie oprit, este nevoie ca pacienţii să sesizeze orice abuz de acest fel, a declarat, recent, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

El a atras atenția că spitalele care vor cere bolnavilor să-şi cumpere medicamente sau materiale sanitare pe durata internării vor fi sancţionate cu reţinerea a 1% din valoarea contractului cu Casa de asigurări de sănătate şi chiar rezilierea acestuia.

„Un pacient, când se internează, nu trebuie să fie pus să plătească nimic pentru medicamente şi materiale sanitare. Dacă este pus, atunci trebuie să se întoarcă la casieria spitalului şi să solicite decontarea. Încercăm să reglăm această situaţie. Sigur că luăm măsuri concrete, atunci când un furnizor de servicii medicale greşeşte, i se întrerupe contractul cu Casa pentru o perioadă. Nu cred că cineva îşi permite să greşească dacă pierde contractul cu Casa”, a spus Ciurchea, citat de Mediafax.

Potrivit președintelui CNAS, orice furnizor, manager, medic, şef de secţie, care va trimite bolnavii să-şi ia medicamente va fi sancţionat.

Ministerul Sănătăţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au stabilit programele naţionale de sănătate pentru anii 2015-2016, dar şi condiţiile în care furnizorii de servicii medicale vor încheia noile contracte cu casele de asigurări de sănătate, condiţii stipulate în contractul cadru

 

Pachetul de bază

Începând cu 1 aprilie, medicii de familie pot administra medicamente pacienţilor lor intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, în timpul programului de lucru în cabinet, scrie Mediafax. Totodată, s-a dublat numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, numărul acestora ajungând la 42.

Consultaţiile la domiciliu se acordă asiguraţilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, copiilor de până la un an, copiilor cu vârsta între 0 şi 18 ani cu boli infecto-contagioase, lehuzelor şi, de la 1 aprilie, şi asiguraţilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet. De asemenea, creşte, de la două la patru, numărul consultaţiilor care se acordă anual fiecărui asigurat.

A crescut şi numărul consultaţiilor medicale de specialitate care pot fi acordate pentru afecţiuni cronice. Astfel, pentru una sau mai multe boli cronice monitorizate în cadrul aceleiaşi specialităţi, se acordă trimestrial patru consultaţii fiecărui asigurat, dar nu mai mult de două consultaţii pe lună. În prezent, se acordă o consultaţie pe lună sau pe trimestru pe asigurat, după caz.

În pachetul de bază au fost introduse şi proceduri/tratamente/terapii noi: biopsie, tratament postoperator al plăgilor abdominale, al intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză şi terapii de genetică medicală.

 

Vaccinarea

Vaccinările cuprinse în calendarul naţional de vaccinare, precum şi a vaccinării la grupele la risc vor fi asigurate exclusiv de către medicii de familie. Această decizie este justificată de faptul că vaccinarea prin campanie şcolară prezintă dezavantaje cauzate de lipsa cabinetelor medicale în şcoli, dificultăţile în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existenţa unor copii neşcolarizaţi, existenţa, în cadrul aceleiaşi clase a unor copii cu ani de naştere diferiţi, a unora repetenţi sau veniţi prin transfer din alte unităţi de învăţământ.

 

Coplata

De la 1 aprilie, coplata poate fi percepută numai pentru asistenţa medicală ambulatorie pentru specialitatea clinică de reabilitare medicală, domeniu pentru care nu este prevăzută în prezent. Asiguraţii vor plăti minim 5 lei – maxim 10 lei/serie de proceduri.

Categoriile de asiguraţi scutite de coplată sunt copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă; bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse; pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună.

Începând cu 1 aprilie, se derulează 29 de programe naţionale de sănătate, dintre care 15 programe naţionale cu impact major asupra sănătăţii publice vor fi derulate şi finanţate de Ministerul Sănătăţii, iar celelalte 14 vor fi derulate şi finanţate de către CNAS.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!