Reguli noi pentru comerţul online

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 19 iunie 2014

Noua Directivă UE privind drepturile consumatorilor, care a intrat în vigoare la 13 iunie, consolidează drepturile consumatorilor în toate cele 28 de state membre, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Noua Directivă armonizează normele naţionale de consumatori în mai multe domenii importante, cum ar fi informarea de care au nevoie consumatorii înainte de a achiziţiona bunuri şi servicii, precum şi dreptul lor de a anula achiziţiile online. Armonizarea crescută înseamnă că acum consumatorii se pot baza pe aceleaşi drepturi, indiferent de locul de unde fac cumpărăturile în UE.

 

Fără costuri ascunse

Una dintre principalele modificări aduse de noua directivă se referă la eliminarea tarifelor şi costurilor ascunse pe internet. Astfel, consumatorii vor fi protejaţi împotriva „costurilor disimulate” pe internet. Este vorba despre tentativele autorilor de fraude de a-i face pe cetăţeni să plătească pentru servicii aşa-zis gratuite, cum ar fi horoscoapele sau reţetele de bucătărie. De acum înainte, consumatorii vor trebui să confirme în mod explicit ca întreg faptul că trebuie să plătească un anumit preţ.

O altă modificare vizează o mai mare transparenţă a preţurilor. Comercianţii vor trebui să afişeze costul total al produsului sau al serviciului, precum şi orice tarife suplimentare. Cei care efectuează cumpărături online nu vor mai trebui să plătească tarife suplimentare, dacă nu au fost informaţi de acest lucru înainte de a realiza comanda.

Opţiunile predefinite, interzise

Totodată, sunt interzise opţiunile predefinite pe site-uri. Spre exemplu, la achiziţionarea unui bilet de avion, uneori sunt oferite opţiuni suplimentare, cum ar fi asigurările de călătorie sau închirierile de autoturisme. În prezent, consumatorii sunt adesea obligaţi să deselecteze opţiunile în cauză, dacă nu doresc aceste servicii suplimentare.

Noua directivă prevede că perioada pe care consumatorii o au la dispoziţie pentru a renunţa la un contract de vânzare-cumpărare se prelungeşte la 14 zile calendaristice, faţă de 7 zile până acum. În plus, atunci când un vânzător nu a informat în mod clar clientul cu privire la dreptul de a renunţa la contract, perioada de returnare se prelungeşte la un an.

Dreptul de a renunţa la contractul de vânzare-cumpărare se extinde şi la licitaţiile online, cum ar fi cele de pe eBay, iar perioada în care consumatorul poate renunţa la contractul de vânzare-cumpărare va începe în momentul în care acesta primeşte bunurile, și nu în momentul încheierii contractului, aşa cum e cazul în prezent.

Drepturile consumatorilor sunt consolidate şi în ceea ce priveşte rambursarea. Comercianţii trebuie să ramburseze consumatorilor preţul produsului în termen de 14 zile din momentul în care aceştia au renunţat la contractul de vânzare-cumpărare, iar în preţul de rambursare este inclus şi costul livrării.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!