Reguli stricte pentru producătorii și distribuitorii de biocide

Articol publicat in sectiunea Social pe data 17 iunie 2016

Toți producătorii și distribuitorii care au acum aviz de punere pe piață a produselor biocide vor fi obligați să prezinte un buletin de analize de la un laborator acreditat din străinătate, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu.

În perioada următoare, vor fi puse în dezbatere publică modificări ale ordinului de ministru numărul 10 privind procedura de avizare a produselor biocide.

Colintineanu a spus, într-o conferință de presă, că, potrivit noilor prevederi, producătorul sau distribuitorul de biocide este obligat să vină la avizarea națională pentru punerea pe piață a produselor cu două buletine de analiză de eficacitate, făcute în două laboratoare diferite și acreditate. Aceste analize trebuie să ateste aceleași rezultate de eficacitate, scrie News.ro.

Potrivit noilor modificări, există obligația ca această procedură să se repete o dată la trei ani pentru toți producătorii și distribuitorii de biocide care activează pe piața românească.

„În fine, proiectul Ordinului 10 prevede ca toți producătorii și distribuitorii care au acum aviz de punere pe piață pentru produsele biocide să vină cu un buletin de analiză dintre un laborator acreditat, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului 10. Astfel, pe 26 iunie se finalizează procedura de transparență, urmează avizarea ordinului, publicarea în Monitorul Oficial, apoi acesta va produce efectele. Adică, de atunci în 120 de zile este nevoie de această analiză. Toate aceste teste trebuie făcute de producător în străinătate și trebuie să respecte ultimul standard agreat de Comisia Europeană”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

El a arătat că aceste obligații sunt valabile în cazul biocidelor pentru tegumente și suprafețe (TP1și TP2), adică pentru toate produsele care sunt verificate în acest moment.

Mai mult, la Institutul Național de Sănătate Publică se află în lucru un caiet de sarcini standardizat pentru biocide, care va armoniza procedura de achiziții pentru aceste substanțe și produse, iar Ministerul Sănătății analizează posibilitatea achizițiilor centralizate pentru produsele biocide.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!