Relansarea creditarii mai asteapta

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 16 decembrie 2013

Creditarea nu va fi revigorata pana in toamna anului viitor, intrucat bancile nu sunt dispuse sa-si asume riscuri noi in conditiile in care va fi efectuata in 2014 o analiza a calitatii activelor in sistem, urmata de testele de stres pregatite de autoritatile europene si care se vor aplica automat si in Romania. Previziunea vine din partea lui Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

 „Pana nu stim ce va aduce evaluarea calitatii activelor si rezultatele testului de stres nu vad reluarea creditarii. Cred ca activitatea de creditare nu va cunoaste o revigorare pana in septembrie-octombrie anul viitor”, a declarat Cinteza, la un forum bancar, potrivit Mediafax.

In aceste conditii, economia nu se va putea baza nici anul viitor pe sprijinul finantarii bancare, chiar daca pe 2013 se pregateste sa marcheze o crestere spectaculoasa de pana la 3%. „Judecata lor e simpla: nu te apuci sa dai acum credite, sa-ti asumi riscuri si apoi sa te trezesti ca la evaluarea de colateral si la testul de stres care vor veni, ti se cere capital in plus”, a explicat Cinteza abordarea bancherilor, scrie si Ziarul Financiar.

El a subliniat ca, potrivit ultimei sinteze a opiniilor bancilor mari privind piata creditului, „totul e rosu pe partea de oferta, cu exceptia consumului, unde s-a anticipat stagnare pentru T4/2013”. „Deci, nu se vede apetit pentru creditare”, a atras atentia reprezentantul BNR.

 Cinteza a aratat ca banca centrala nu mai poate solicita bancilor sa constituie provizioane suplimentare, insa poate creste cerinta de capital, mai costisitoare pentru banca decat provizionarea.

Potrivit unui sondaj realizat de BNR printre primele zece banci din sistemul bancar in functie de active, asteptarile in ce priveste oferta de creditare in ultimul trimestru al anului sunt in scadere pentru imprumuturi imobiliare pentru populatie, precum si pentru finantarea companiilor, dar in stagnare pentru creditele de consum.

Dupa zece luni din acest an, creditul privat inregistra o scadere de aproape 6% in termeni reali fata de aceeasi perioada din 2012, in contextul unei piete in care primele doua banci, BCR si BRD, isi reduc portofoliile de credite de la un trimestru la altul. Statul incearca acum sa infranga reticenta bancherilor fata de asumarea de noi riscuri prin implementarea unei scheme de garantare a creditelor pentru IMM-uri, oferindu-se sa preia jumatate din risc in limita unui plafon initial de garantare de 2 miliarde de lei.

De cealalta parte, BNR preseaza bancile sa dea credite prin mentinerea pe piata monetara a unui exces de lichiditati in lei de cel putin 8 miliarde de lei, precum si prin promisiunea de a elibera si mai multi lei prin reducerea ratei de constituire a rezervelor minime obligatorii gradual, incepand din prima parte a anului viitor.

Cu toate acestea, piata bancara ramane sub semnul restrangerii bilanturilor si al repatrierilor de fonduri, resursele returnate pana in septembrie fiind de 5 miliarde de euro.

Sistemul bancar, pe profit

Pe de alta parte, sistemul bancar va incheia acest an cu profit, dupa ce la nivelul lunii octombrie, institutiile de credit au avut un rezultat pozitiv consolidat de peste 1,6 miliarde lei, a mai declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR.

Cinteza a aratat ca circa jumatate dintre institutiile de credit din Romania vor fi profitabile pe ansamblul intregului an, iar restul vor inregistra pierderi, insa sistemul va fi pe profit.

In sistemul bancar romanesc activeaza 41 de institutii de credit, odata cu intrarea pe piata romaneasca a bancii TBI Bank EAD Sofia in primul trimestru. La finele anului trecut erau 40 de banci, dupa incetarea activitatii bancii C.R. Firenze in urma fuziunii prin absorbtie cu Intesa SanPaolo Bank. Din cele 41 de institutii de credit, 27 sunt cu capital majoritar privat strain, doua cu capital majoritar privat autohton, doua banci cu capital integral sau majoritar de stat, noua sucursale ale bancilor straine, la care se adauga si o organizatie cooperatista de credit.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!