Religia, temă fierbinte în campanie

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 7 august 2014

Victor Ponta21

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, și-a anunțat public la 29 iulie, la Craiova, în fața Consiliului Național al partidului, decizia de a candida la Președinția României. El a afirmat cu această ocazie că nu își dorește să fie acuzat că este român sau ortodox în țara sa, discurs care i-a adus critici din direcţia adversarilor PSD.

„Nu cred că un candidat la funcţia de preşedinte al României are o problemă dacă nu este ortodox sau nu e de etnie română. Cred că are exact aceleaşi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru şi îl spun de fiecare dată: nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea. Aşa m-am născut, aşa o să mor, sunt mândru de asta, cred că trebuie să fiu respectat pentru acest lucru”, a spus Ponta.

El a arătat că, în opinia sa, un candidat la funcţia de preşedinte trebuie să spună clar ce vrea să facă.

„Cred că am făcut foarte bine şi în continuare trebuie să sprijinim Biserica şi cultele religioase. Biserica şi Armata sunt instituţii fundamentale care au ajutat la fondarea şi salvgardarea naţiunii române şi cred că merită respectate, sprijinite”, a adăugat Ponta, care a mai afirmat că are tot respectul nu doar pentru Biserica Ortodoxă, ci pentru toate celelalte culte.

„Vă asigur, ca premier am arătat tot respectul, sprijinul nu doar pentru BOR – bineînţeles, sunt ortodox, majoritatea românilor e ortodoxă – ci pentru toate celelalte culte, romano-catolic şi greco-catolic, protestanţi, neoprotestanţi, musulmani, evrei, pentru oricine. România e ţara tuturor, indiferent de etnie, de religie, dar e o ţară în care credinţa noastră e esenţială pentru fiinţa neamului românesc şi trebuie să sprijinim toate cultele”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

 

Critici din partea opoziției

Deputatul PNL Petre Roman a comentat tema religiei în discursul lui Victor Ponta de lansare a candidaturii la prezidenţiale, catalogând-o drept una „foarte urâtă din toate punctele de vedere” şi menţionând că nu crede că îi va dăuna lui Klaus Iohannis, care este protestant, în campania electorală.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu i-a adresat lui Ponta o scrisoare deschisă, în care i-a transmis, „ca de la ortodox la ortodox”, că „nu e bine” să-şi facă „temă de campanie din religia unui posibil contracandidat”.

„Dezavuez total această declaraţie a domnului Ponta legată de religie. E la limita discriminării şi provoacă o discuţie periculoasă în societate. Societatea noastră este tolerantă, situaţia drepturilor omului aici este rezolvată, egalitatea între cetăţeni e un fapt real, să nu atenteze domnul Ponta din interes electoral la acest echilibru fin câştigat cu greu în anii ‘90 şi consolidat în anii 2000”, a mai spus Predoiu.

El a precizat că problema o reprezintă mentalitatea înapoiată a lui Victor Ponta, şi nu religia lui Klaus Iohannis.

 

BOR se declară neutră politic

Biserica Ortodoxă Română (BOR) subliniază, într-un comunicat, că are relaţii civilizate cu toate partidele politice, dar rămâne neutră din punct de vedere politic, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod fundamentate pe canoane.

În acelaşi comunicat remis de Patriarhie, BOR dezaprobă confruntarea politică motivată religios.

Patriarhia precizează că acest comunicat a fost remis după ce în ultima perioadă, în dezbaterile politice din media pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, au fost făcute referiri „nedrepte şi nedemne la adresa Bisericii Ortodoxe Române şi au fost exprimate opinii nefondate despre o presupusă implicare a acesteia în confruntările electorale”.

 

Ponta vrea o nouă Constituție

Pe de altă parte, în discursul său de la Craiova, Victor Ponta a precizat că în calitate de şef de stat va sprijini şi promulga o Constituţie aşa cum a fost propusă de USL în 2012.

„Vă anunţ de pe acum că voi sprijini, voi promulga o modificare a Constituţiei aşa cum a fost propusă de noi toţi, de USL în 2012, o Constituţie care să stabilească foarte clar ce face preşedintele, ce face Guvernul, ce face Parlamentul, ce are de făcut un primar, un preşedinte de CJ, o Constituţie care să ne ajute să evităm conflictele, nu să ajungem în fiecare zi sau săptămână la o luptă”, a spus Ponta. El a arătat că vrea să fie un preşedinte util societăţii.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!