Responsabil de moartea a peste 200 de deținuți

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 10 iulie 2014

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a prezentat, luni, cazul unui alt torționar – Constantin Istrate, anunțând, totodată, că s-a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție începerea urmăririi penale. Istrate are acum 88 de ani și a fost, în perioada în care e acuzat că a comis crimele împotriva umanității, locțiitor al comandantului de la Colonia de Muncă Onești și locțiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla.

„Istrate Constantin, din punct de vedere biografic, se încadrează în categoria socială defavorizată oarecum. A fost un om simplu, nu a beneficiat de posibilități materiale foarte bune și din această cauză a avut potențial racolabil în sistemul penitenciar. S-a născut în județul Suceava, a împlinit anul acesta 88 de ani și este vorba despre unul dintre cei mai cunoscuți și cruzi ofițeri din sistemul penitenciar comunist. Acesta a recurs la torturi și pedepse brutale, fiind responsabil și de aplicarea unui regim de detenție care a dus la decesul a peste 200 de deținuți politici”, a declarat Cosmin Budeanca, director general al Institutului, într-o conferință de presă.

Investigațiile desfășurate în ultimele luni de IICMER au scos la iveală o serie de probe care indică fapte groaznice pe care locotenent major (r) Constantin Istrate le-a săvârșit în timpul în care a îndeplinit funcția de locțiitor al comandantului pentru pază și regim la Colonia de muncă Onești (decembrie 1953 – mai 1954), respectiv la Penitenciarul Gherla (august 1957 – noiembrie 1958, martie 1959 – octombrie 19262), dar și în timpul în care a fost comandant al Penitenciarului Gherla (decembrie 1958 până în martie 1959).

Potrivit IICCMER, Constantin Istrate a impus persoanelor aflate în executarea pedepsei un regim de detenție inuman care depășea ca duritate limitele prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare a Direcției Generale a Penitenciarelor.

 

Câte un om pe zi

Acest tip de regim extrem de dur aplicat în cadrul celor două unități penitenciare poate fi calificat drept unul de exterminare prin raportare la condițiile inumane de detenție responsabile pentru decesul a numeroși deținuți, potrivit raportului prezentat de Mediafax.

Regimul de detenție a fost aplicat în mod intenționat și susținut de către Istrate Constantin și poate fi caracterizat prin lipsa hranei, a medicamentelor și îngrijirii medicale, abuzuri și nu în ultimul rând, prin numărul mare de decese survenite. Conform documentelor care atestă decesul deținuților, identificate în Arhiva Administrației Naționale a Penitenciarelor, în intervalul decembrie 1953 – mai 1954, când sublocotenentul Istrate Constantin a fost locțiitor al comandantului pentru pază și regim de la colonia de muncă Onești, a decedat un deținut imediat după transferul din Bacău.

De asemenea, conform certificatelor oficiale de deces sau documentelor care atestă decesul deținuților identificate în Arhiva Administrației Naționale a Penitenciarelor, respectiv arhiva Penitenciarului Gherla, Arhiva Consiliului Național pentru studierea Arhivelor Securității și la Primăria Municipiului Gherla, în perioada cuprinsă între 1 august 1957 și 31 octombrie 1962, dar și în perioada în care Constantin Istrate a fost comandant al acestei unități au decedat 216 deținuți, nouă dintre aceștia în cele trei luni în care el a fost comandant.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!