Restante ipotecare sau dificultati de plata

Articol publicat in sectiunea Locuinţe pe data 27 iulie 2009

Daca nu reusiti sa platiti la timp ipoteca sau va temeti de unele lucruri care v-ar putea face sa intarziati platile necesare, contactati-va creditorul in cel mai scurt timp posibil. Aditional, puteti obtine sfaturi profesioniste de la o organizatie independenta si puteti sa capatati chiar ajutor prin intermediul noilor scheme ce functioneaza incepand din acest an.

 

Contactati creditorul si stabiliti de comun acord un plan

Creditorii care detin ipoteca dumneavoastra vor fi bucurosi sa va ajute, asa cum fac cu fiecare dintre clientii care au unele dificultati financiare. Ei sunt cei care pot veni in intampinarea problemelor pe care le aveti cu un plan de rambursare care sa va ajute sa depasiti perioada mai putin fasta.

In functie de experienta de plata pe care o aveti si indiferent daca dificultatile dumneavoastra sunt unele pe termen scurt sau lung, creditorul ar putea incuviinta sa:

– reduca platile pentru o anumita perioada de timp;

– schimbe rata dobanzii pentru o vreme, daca aveti o ipoteca ce trebuie rascumparata (adica una pentru care platiti dobanda si capital);

– ofere un „payment holiday”;

– extinda termenii de plata ai ipotecii pentru a reduce rata sumelor pe care le aveti de plata.

Daca deja ati esuat in a va indeplini indatoririle, creditorul va va sugera un mod de a va achita intarzierile gradual, pe langa platile pe care le aveti de facut in mod obisnuit. Daca nu puteti sa va descurcati nici asa, atunci poate veti putea obtine o amanare a acestora sau sa le adaugati imprumutului deja obtinut. Din nou, toate lucrurile acestea depind de comportamentul dumneavoastra bancar anterior aparitiei problemelor.

Un bun sfat este de a plati lunar cat de mult va puteti permite. Facand acest lucru veti demonstra ca sunteti o persoana serioasa, care ia imprumutul sau ipoteca in serios. In acel moment, creditorul va fi tentat sa va trateze cu mult mai multa simpatie si sa va ajute mai mult decat v-ati astepta la prima vedere.

Mai multe amanunte sau sfaturi puteti obtine de la National Homelessness Advice Service.

 

Ajutorul legat de ipoteca

Noile scheme, planuite sa functioneze inca din primele luni ale anului 2009, pot sa va ajute in clipa in care intampinati dificultati cu achitarea ipotecii.

„Mortgage Rescue Scheme” – Aceasta schema isi doreste sa-i ajute pe cei care au dificultati serioase in a returna ipoteca. Schema isi doreste sa ajute aproximativ 6.000 de persoane care sunt la un pas de a pierde casa prin reposesie in urmatorii 2 ani.

„Homeowners Mortgage Support” – Daca intampinati dificultati in a achita ratele ipotecare ca rezultat al unei probleme financiare temporare, atunci aceasta este schema care v-ar putea ajuta sa treceti de perioada respectiva.

 

Daca ati contractat o ipoteca la sau dupa 31 octombrie 2004

FSA (Financial Services Authority) se ocupa de reglementarea celor mai multe dintre ipotecile contractate de la aceasta data. Sub autoritatea regulilor FSA, majoritatea creditorilor trebuie sa va trateze corect si sa va trimita periodic instiintari scrise pentru a va informa de situatia financiar-bancara in care va aflati. Exista, de asemenea, si reguli care acopera ceea ce trebuie sa faca un creditor pentru a intra in posesia casei dumneavoastra.

 

Daca nu tineti pasul cu ratele

Este foarte important sa nu ignorati problemele de plata care pot aparea. Ipotecile sunt „debite prioritare”, adica unele care trebuiesc platite primele pentru ca un creditor sa nu se afle in situatia de a intra in reposesie, vanzand casa pentru a obtine suma pentru care este indreptatit sa faca acest lucru.

 

Decideti cat de mult puteti plati

Creditorul va poate ajuta sa decideti cat de mult va puteti permite sa platiti, dar poate ca veti prefera sa faceti acest lucru singuri. Un bun punct de plecare este de a pune pe hartie toate veniturile de care dispuneti si cheltuielile pe care le aveti, in afara ipotecii, si sa vedeti care este suma cu care ramaneti. FSA, de exemplu, dispune de un calculator online care va poate ajuta in ceea ce aveti de facut.

 

Pot obtine ajutor financiar?

Daca v-ati pierdut locul de munca sau sunteti bolnav si nu puteti lucra, interesati-va daca nu beneficiati de „mortgage protection insurance” pentru a acoperi platile pe care le aveti de facut. Platile de siguranta ar putea sa nu demareze imediat, astfel ca este nevoie sa va contactati debitorul cat mai repede posibil.

De asemenea, merita sa verificati daca nu aveti dreptul la beneficii de genul Working Tax Credit, Child Tax Credit sau Council Tax Benefit. Acestea pot face diferenta in veniturile de care dispuneti, fiind de ajutor pentru a redresa situatia.

 

Organizatii la care puteti apela gratuit pentru consiliere

Puteti obtine sfaturi gratuite, independente, din partea mai multor organizatii. Ele va vor ajuta sa determinati ceea ce va puteti permite, realistic vorbind.

CAB (Citizens Advice Bureau) – Acesta ofera sfaturi confidentiale fie printr-o discutie telefonica, fie printr-o intalnire directa. Majoritatea birourilor CAB pot sa va ofere si sfaturi prin e-mail sau prin intermediul unei vizite personale, la domiciliu.

National Debtline – Si acesta este un serviciu gratuit si independent care va poate ajuta in ceea ce priveste debitele. Puteti obtine informatii online sau printr-un telefon la 0808 808 4000 (orar 09.00-21.00 in timpul saptamanii si 09.30-13.00 sambata).

Consumer Credit Counselling Service (CCCS) – Pune la dispozitie consultatii gratuite legate de bugetarea personala si despre cum puteti sa va folositi de un credit. Puteti suna la linia de ajutor 0800 138 1111 (de luni pana vineri intre 08.00-20.00).

Community Legal Advice – Pune la dispozitie informatii despre problemele legale si va poate pune in legatura cu specialistii locali in domeniu. Puteti obtine informatii online sau la telefon 0845 345 4345 (de luni pana vineri intre orele 09.00-17.00).

 

Deficitele ipotecare dupa reposesie

Cand creditorul a intrat in reposesia casei, el o va vinde pentru a-si obtine suma la care este indreptatit. Dar daca o va vinde pentru mai putin decat ii datorati, probabil ca va dori ca dumneavoastra sa achitati restul de debit cu care ati ramas incarcat („mortgage shortfall”).

Acesta nu mai este un debit prioritar, adica acest lucru nu-i mai permite creditorului sa intre in posesia unor bunuri suplimentare pentru a obtine suma respectiva. Dar poate incerca sa-si recapete suma respectiva pentru o perioada foarte lunga, 12 ani. Site-ul celor de la National Debtline va pune la dispozitie toate informatiile necesare vizavi de ceea ce trebuie sa faceti in clipa cand ajungeti intr-o astfel de situatie.


Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!