Restanțieri la colectarea TVA

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 septembrie 2015

taxa_auto_clujRomânia a îmbunătățit rata de colectare a TVA în 2013, însă a pierdut 8,3 miliarde de euro din TVA necolectat, diferența dintre veniturile teoretice și cele obținute de stat. Suma reprezintă un procentaj de 41,1%, cel mai ridicat din Uniunea Europeană, conform datelor Comisiei Europene, citate de Mediafax.

Veniturile teoretice din TVA au fost estimate la 20,2 miliarde de euro în cazul României, însă încasările au totalizat 11,91 miliarde de euro în anul 2013, cel mai recent pentru care Comisia Europeană a furnizat date. Comisia estimează veniturile teoretice, corelând legislația referitoare la TVA cu date referitoare la consum și formarea de capital fix brut.

România este singurul stat din UE în care deficitul de colectare a TVA trece de 40%, potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană. Rate ridicate de necolectare a TVA au consemnat și Lituania (37,7%), Slovacia (34,9%), Grecia (34%) și Italia (33,6%), în timp ce nivelul minim, de aproximativ 4%, a fost consemnat în Finlanda, Olanda și Suedia.

Anul 2013 a marcat o îmbunătățire pentru România, care în 2012 a obținut din TVA 11,2 miliarde de euro, în timp ce rata de necolectare s-a situat la 42,9% la venituri teoretice de 19,6 miliarde de euro.

Colectarea TVA nu a înregistrat o îmbunătățire semnificativă la nivelul Uniunii Europene, care a pierdut în 2013 suma de 168 de miliarde de euro din venituri neîncasate, reprezentând 15,2% din veniturile teoretice, datorită fraudelor și evaziunii, mecanismelor de evitare a plății taxelor, falimentelor, insolvențelor financiare și calculelor greșite.

„Acest studiu important evidențiază din nou nevoia de a reforma sistemele de colectare a taxelor la nivelul UE. Cer insistent statelor membre să facă pașii necesari pentru a lupta împotriva evaziunii și fraudării plății taxelor. Aceasta rămâne o chestiune de maximă importanță și se află pe prima poziție a agendei acestei Comisii”, a declarat comisarul pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici.

Studiul privind deficitul de colectare a TVA face parte din eforturile Comisiei de a reforma strângerea acestor taxe în Europa și de a reduce fraudele și evaziunea.

În România, ANAF a anunțat că încasările din primele opt luni din taxa pe valoarea adăugată au fost de 38,29 miliarde lei, cu aproape 5 miliarde lei (15%) mai mari decât încasările din perioada similară a anului trecut. Încasările din TVA, în primele opt luni ale anului, au fost mai mari față de perioada similară a anului 2014, pentru operațiunile interne cu 8% (3,25 miliarde lei) și mai mari cu 12,6% (572,61 milioane lei) la importul de bunuri.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!