Restanțieri la dezvoltarea rurală

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 aprilie 2016

Peste 50% din comunele din România nu-și pot acoperi cheltuielile de funcționare din veniturile proprii, ceea ce are consecințe grave asupra dezvoltării economice locale, a afirmat premierul Dacian Cioloș.

„La nivelul administrației publice locale avem costuri foarte ridicate pentru a menține administrații locale ale unor localități mici care au capacitate financiară și instituțională slabă, cu consecințe grave asupra dezvoltării economice locale. Astfel, peste 50% din comunele din România, în momentul de față, nu-și pot acoperi cheltuielile de funcționare cu propriile venituri pe care le pot degaja, ca să nu mai vorbim de proiecte de investiții pentru dezvoltare”, a spus Cioloș, în Parlament, potrivit Mediafax.

Șeful Executivului a atras atenția și asupra faptului că programele europene destinate dezvoltării locale se suprapun și nu sunt utilizate eficient, iar în ceea ce privește transferul de fonduri de la bugetul de stat nu sprijină „durabil și obiectiv” cele mai sărace comunități.

„De multe ori, fondul de rezervă al Guvernului este un instrument principal de echilibrare, dar nu pe criterii obiective a nevoilor de finanțare a diferitelor comunități locale”, a arătat prim-ministrul.

Dacian Cioloș a amintit că este un an electoral și de aceea Guvernul nu și-a propus „să facă minuni” cu reforma administrației publice locale.

„Dat fiind faptul că este an electoral, nu ne-am propus să facem minuni cu această reformă, în schimb vrem să punem în dezbatere și să creem cadru juridic și oportunități pentru a veni cu câteva soluții la problemele pe care le-am ridicat înainte, și anume faptul că avem multe localități de dimensiuni mici care nu reușesc să-și acopere cheltuielile de funcționare și să aibă resurse de finanțare pentru investiții, programe de dezvoltare”, a spus Cioloș.

Șeful Executivului a mai precizat că procesul de descentralizare va continua, în beneficiul cetățenilor, și totodată se vor implementa mecanisme de transparență decizională și de participare cetățenească.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!