Restanțieri la finalizarea proiectelor europene

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 4 decembrie 2015

Guvernul încearcă să mai „salveze” ce se poate în ceea ce privește absorbția fondurilor europene alocate României în Programul 2007-2013, alocări care însumează 28 de miliarde de euro, dar 5.500 de proiecte din cele 15.000 implementate ar trebui finalizate anul acesta, a spus ministrul fondurilor UE.

„Programul 2007-2013, care are o alocare bugetară totală de 28 de miliarde de euro, finanțează sau are în implementare peste 15.000 de contracte, de proiecte, dintre care în faza de implementare aproximativ 5.500 de proiecte ar trebui finalizate până la sfârșitul anului. Din păcate, nu știm deocamdată care este situația, probabil că unele dintre ele nu o să poată fi finalizate, dar încercăm să facem toate eforturile cu echipele pe care le avem la nivelul ministerelor ca să putem să accelerăm această implementare”, a spus ministrul fondurilor europene, Aura Răducu, la finalul întrevederii pe care premierul Dacian Cioloș a avut-o, săptămâna trecută, la Palatul Victoria, cu miniștrii responsabili în gestionarea fondurilor structurale.

Ea a subliniat faptul că se încearcă să se mai „salveze” unele proiecte, existând în acest sens mecanismul „proiectelor fazate”.

Aura Răducu a spus că cele zece autorități de management care funcționează în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Agriculturii și Ministerului Dezvoltării lucrează în prezent pentru finalizarea Programului 2007-2013.

Totodată, ministrul fondurilor europene a anunțat că Guvernul a început și pregătirea noii perioade de programare 2014-2020.

Ea a declarat că speră ca procentul final de absorbție a fondurilor europene în exercițiul financiar 2007-2013 să depășească 70%, în prezent gradul de absorbție aflându-se la aproximativ 60 de procente.

„Pe perioada 2007-2013, la fiecare oră, gradul de absorbție se schimbă în funcție de plăți, ce plăți intră, ce plăți se certifică. Deci, acum, este un procent de aproximativ 60% grad de absorbție, plăți certificate de către Comisia Europeană. Formal mai avem foarte multe alte plăți în casă, sunt proiectele care sunt în evaluare, sunt plăți care urmează să vină. Deci, sperăm ca acest procent să poată crește”, a spus Aura Răducu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!