Restaurant cu roboţi chelneri

Articol publicat in sectiunea Divertisment pe data 28 august 2014

robotei1Într-un restaurant futurist din estul Chinei, câţiva androizi şi roboţi gătesc şi aduc la mese ceea ce comandă clienţii. Localul s-a deschis recent la Kunshan (provincia Jiangsu, estul Chinei) şi oferă mâncăruri specifice bucătăriei regionale, însă serviciul nu este deloc tradiţional, remarcă AFP, preluată de Agerpres.

Doi roboţi primesc clienţii la intrare cu câteva formule de politeţe prietenoase şi patru androizi de talie mică aduc la mese felurile de mâncare în farfurii.

„Fiica mea mi-a spus să inventez un robot fiindcă nu îi plac deloc treburile menajere”, a declarat pentru AFP Song Yugang, fondatorul restaurantului.

În prezent, în restaurantul său, personalul robotizat este prezent nu doar în sala de mese, ci şi în bucătărie. Aici „lucrează” doi roboţi impozanţi, unul care se ocupă de alimentele fripte sau prăjite, celălalt de ravioli şi de diferitele garnituri. Ei sunt aprovizionaţi de câţiva salariaţi în carne şi oase, care ştiu să pregătească şi felurile de mâncare mai sofisticate.

 

Nu cer concediu

Song Yugang a declarat cotidianului local Xiandai Kuaibao că fiecare robot costă circa 40.000 de yuani (4.860 de euro), aproape cât salariul anual al unui salariat normal. „Roboţii înţeleg aproximativ 40 de fraze şi expresii uzuale. Nu se îmbolnăvesc, nu cer concediu şi nici zile libere”, explică patronul restaurantului, adăugând că roboţii trebuie încărcaţi timp de două ore la priză pentru o autonomie de cinci ore.

Restaurantul futurist nu este, totuşi, primul de acest tip din China: o firmă din Harbin (nord-estul ţării) s-a deschis în 2012 cu personal robotizat.

Clienţii restaurantului din Kunshan sunt încântaţi de experienţa demnă de un film SF. „Nu am văzut până acum ca un robot să fie chelner. Sunt încântată”, povesteşte o fetiţă de nouă ani, referindu-se la un android gri-metalizat aproape la fel de înalt ca ea.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!