Restricţii în UK pentru maşinile înmatriculate în România

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Auto, Diaspora pe data 17 iulie 2014

uk_traffic

Circulaţia în Regatul Unit a autoturismelor din România ar putea fi restricţionată, după ce organizaţia britanică de profil RAC a cerut Guvernului să ia măsuri pentru descurajarea introducerii pe teritoriul ţării de maşini înmatriculate în străinătate, informează BBC News în ediţia electronică din 12 iulie.

Reprezentanţii RAC au atras atenţia că, în acest fel, numeroşi imigranţi reuşesc să evite plata taxelor aferente introducerii în circulaţie a unui autovehicul, iar statul britanic pierde milioane de lire sterline pe an.

Guvernanţii de la Londra au promis că vor lua „cât mai curând” măsuri pentru a limita circulaţia pe şosele a autoturismelor neînmatriculate în  Marea Britanie, ca răspuns la o sesizare publică făcută în acest sens de RAC (The Royal Automobile Club).

Circa 60.000 de autovehicule înmatriculate în străinătate sunt înregistrate anual de către Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA), în timp ce alte 15.000 circulă pe drumurile publice din Regatul Unit fără a fi luate în evidenţă, avertizează RCA. Bugetul de stat este păgubit în acest fel cu circa 3 milioane de lire sterline în fiecare an, mai susţin reprezentanţii aceleiaşi instituţii.

Conducerea DVLA nu a contrazis aceste cifre date publicităţii de RCA, menţionând că îi este imposibil să estimeze cu exactitate numărul vehiculelor care sunt aduse pe teritoriul ţării fără a fi înregistrate în conformitate cu legea.

 

Legea şi „scăpările” ei…

Reglementările legislative aflate în vigoare în Marea Britanie stabilesc că orice autovehicul adus din străinătate şi care pătrunde pe teritoriul ţării ar trebui să fie luat în evidenţele DVLA, fiind scutit de taxe timp de şase luni. După expirarea acestui termen, proprietarul maşinii va fi obligat să plătească asigurarea autovehiculului şi taxele cunoscute sub denumirea de Road Tax, Car Tax sau Vehicle Excise Duty (VED). În plus, maşina mai trebuie supusă verificării tehnice cunoscute în Marea Britanie ca testul MOT (Ministry of Transport Test), dacă aceasta este mai veche de trei ani.

Reprezentanţii RAC acuză DVLA că nu reuşeşte să ţină sub control situaţia autovehiculelor aduse din străinătate, deşi autoritatea vamală britanică UK Border Force deţine evidenţa tuturor maşinilor care trec frontiera britanică. Ei reclamă că, datorită acestei inadvertenţe, imigranţii pot conduce pe şoselele din regat autovehicule înmatriculate în alte state, pentru care nu s-au plătit niciun fel de taxe şi fără a avea verificarea tehnică efectuată.

 

trimiteri-sus-4

AUTOTURISM DE ROMÂNIA PE ȘOSELELE DIN UK

Amenzile de circulaţie luate în străinătate se vor plăti!

Parchează fără a fi amendat

Spălătorie auto vestită, cu servicii în limba română

trimiteri-jos-4

 

Promisiunile guvernanţilor

„Trăim în secolul XXI în care tehnologia permite recunoaşterea automată a numerelor de înmatriculare şi totuşi, două agenţii guvernamentale importante din Regatul Unit, şi anume UK Border Force, respectiv DVLA, nu comunică informaţii între ele”, a afirmat cu indignare Pete Williams, unul din directorii RAC, citat de BBC News.

„Cerem găsirea de urgenţă a unei soluţii prin care DVLA, UK Border Force şi poliţia să poată face un schimb eficient de date astfel încât să fie identificate toate autovehiculele aduse din străinătate şi care se află de peste şase luni în Regatul Unit”, a subliniat directorul din cadrul RAC.

Guvernanţii sunt conştienţi de problema semnalată de cei de la RAC, a dat asigurări un reprezentant al Ministerului Transportului, conform aceluiaşi articol. Oficialul a mai declarat că, în acest moment, la nivelul cabinetului Cameron „se poartă discuţii avansate” pentru găsirea unei rezolvări a situaţiei. „În scurt timp vom anunţa măsuri ferme”, iar autovehiculele înmatriculate în străinătate vor putea fi identificate cu uşurinţă, a avertizat sursa guvernamentală.

 

Ghid pentru a „păcăli” legislaţia britanică

Numeroşi români preferă în prezent să conducă autovehiculele proprii cu volanul pe stânga, înmatriculate în România, pe şoselele din Marea Britanie. Ei evită astfel plăţile costisitoare pe care ar trebui să le facă dacă ar înmatricula autoturismul în această ţară, profitând de lacunele normative existente în regat în acest domeniu.

„Dacă ai asigurarea obligatorie RCA (Răspunderea Civilă Auto – n.r.) și ITP-ul (Inspecţia Tehnică Periodică – n.r.) la zi (şi, opţional, asigurare CASCO), nu mai trebuie să plăteşti nimic în UK”, este sfatul postat de un român pe un forum de discuţii online, pentru conaţionalii săi care doresc să îşi aducă în Marea Britanie maşinile proprii din ţara natală. Apoi, acesta le explică exact care sunt prevederile legale în vigoare în Regatul Unit.

„Din punct de vedere legal, în UK, ai voie să conduci maşina adusă din România numai pentru o perioadă de 6 luni din 12. Un exemplu clar: dacă intri cu maşina în UK la 1 februarie, ai voie să circuli fără nicio grijă până la data de 1 august. În tot acest timp vei fi considerat vizitator. După expirarea celor 6 luni, trebuie să scoţi maşina din ţară pentru o perioadă de 6 luni şi numai apoi ai voie să o readuci. În cazul nostru, dacă ai scos maşina din UK pe data de 1 august, poţi să o readuci pe data de 1 februarie a anului următor, spre a o folosi pentru încă 6 luni”, continuă explicaţiile binevoitoare.

Aceeaşi persoană le spune celor interesaţi şi care sunt modalităţile de a continua să folosească autovehiculul înmatriculat în România şi după expirarea termenului de 6 luni, prevăzut legal. Acestea sunt următoarele:

 • „După cele 6 luni, te apuci şi înmatriculezi maşina aici. Eu aşa am făcut. La prima vedere pare un calvar, dar nu este chiar aşa.
 • Din 6 în 6 luni, dai şi tu câte o fugă până în Franţa… Mai aduci un vin, o brânză, mai schimbi aerul. În cazul ăsta nu uita să păstrezi biletele de «ferry» sau de tren.
 • Dacă nu vrei să înmatriculezi maşina aici, cred că e ok să conduci şi aşa, atâta timp cât îţi vezi de treabă. Eu am condus cu numere de Constanţa timp de doi ani. Şi am mers cu poliţia şi în faţă, şi în spate, pe mile întregi. Nu s-a uitat nici dracu` la mine…”

Recomandările românului de pe forum se încheie încurajator: „Decizia îţi aparţine. Succes!”

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

58 pareri la “Restricţii în UK pentru maşinile înmatriculate în România”

 1. George Spune:

  Salut tuturor ! ?
  Am si eu o curiozitate :D…daca esti aici rezident cu acte in regula,lucrezi, platesti taxe etc. …si mai esti angajat si in RO fictiv ..part-time 2h/zi (lucrezi online pt o firma)..poti conduce masina companiei din RO (avand procura / aprobare scrisa de la societatea din RO) in UK legal ?

 2. Silviu Spune:

  Buna Ziua !
  Am citit cu atantie articolul. Am totusi o intrebare : daca masina inmatriculata (cu toate actele , reviziile , formele legale la zi) în Romania este adusa din Anglia deci cu volanul pe partea dreapta,poate circula fara probleme în Anglia?
  Mă refer la ce se intâmplă după expirarea celor 6 luni cand nu te intreaba nimeni de acte?

 3. Mihai Spune:

  Sau iti iei 2 masini, din care una din UK pe care o inmatriculezi in Romania -ca tot sunt ieftine. Vi cand cu una, cand cu alta si tot asa.

 4. Adrian Spune:

  Salut. Sunt in Anglia de 5 luni. Ideea este ca mașina nu este pe numele meu dar am procura de la notariat din tara. Bineinteles nici asigurarea nu are numele meu pe ea.intrebarea e, pot circula cu ea acele 6 luni fara probleme?mentionez ca muncesc aici si nu as vrea sa o înmatriculez ca mai mult de 1-2 ani nu am de gand sa stau. Va multumec

 5. Cristi Spune:

  Buna seara!
  Am luat carnetul de curand in Londra.
  Vreau sa plec in Romania in concediu.
  Ce trebuie sa platesc in Romania daca conduc masina cu volan pe dreapta inmatriculata si asigurata in UK?
  Gen rovigneta..etc..

 6. Eduard Spune:

  Am adus masina din românia este cu volanul pe dreapta înscrisă în românia cit timp pot circula cu ea aici lucrez legal ..stiti cumva in astea 6 luni trebui platit road taxul? Sau dupa ce se termina aceste 6 luni?

 7. Florin Spune:

  Salut ! am avut si eu o masina cu numere de bulgaria si circulam cu masina prin anglia , am fost oprit de 2 ori de politie intre care erau englezi miau controlat actele si miau dat drumul cu masina , a 3-a oara ma oprit un Indian mia luat actele la control si ma intrebat daca am asigurare valabila pe numele meu.. iar eu aveam asigurare valabila inca 4 luni dar nu era pe numele meu asa-ca iam aratat procura care era pe numele meu. nici nu sa uitat la procura nu avea nici-o treaba cu procura , indianul ma intreba unde imi este numele pe asigurare si iam spus ca nu conteaza daca am asigurare pe numele meu sau nu masina este asigurata ca asa e in bulgaria si el pai asa e in bulgaria dar aici suntem in anlgia mia luat masina pana la urma apoi mam dus la sectia de politie si iam explicat totul si miau spus ca daca vin cu o asigurare cu numele meu afisat pe asigurare imi vor da masina inapoi.. dar nu inteleg de ce isi schimba parerea din zi in zi ? azi imi spune ” adu asigurare de care o fi dar sa fie valabila si cu numele tau pe ia ,” apoi a doua zi imi spune ” trebuie sa iti faci asigurare de anglia pe numele tau daca nu ,nu iti dam masina ” si au inceput sa rada ..
  ma poate ajuta cineva ? a trecut cineva prin tot circul asta ? daca cineva a patit lafel ca mine si a rezolvat problema imi spuneti si mie .. multumesc anticipat

 8. Dan Spune:

  Salut!Am sosit in martie in Uk cu masina(inscrisa in Romania) ,am schimbat permisul romanesc cu cel de Uk pt a avea dovada de adresa.In luna iulie as dori sa ma intorc in Romania .La iesirea din Uk este posibil sa imi ridice masina pe motiv ca sunt rezident in Uk si nu am inmatriculat masina ?Va multumesc!

Spune-ti si tu parerea!