Restrictiile pentru romani, valabile si pentru… britanici

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 13 ianuarie 2014

Britanicii care muncesc in strainatate vor fi tratati la fel ca romanii si bulgarii, atunci cand vor reveni in tara natala si vor incerca sa obtina beneficii. Ei vor trebui sa se supuna noilor restrictii introduse de guvernantii de la Londra pentru cetatenii europeni stabiliti in regat, se atrage atentia intr-un articol publicat de cotidianul The Telegraph din 19 decembrie.

Testul habitual de rezidenta in Regatul Unit, introdus in 13 decembrie 2013, special pentru romani si bulgari, este obligatoriu si pentru britanicii care au muncit mai mult de trei luni in strainatate si solicita ajutoare sociale in Marea Britanie, dupa revenirea in tara. Oficiali din Ministerul Muncii si Pensiilor (DWP) au confirmat acest fapt pentru jurnalistii The Telegraph, precizand ca normele UE impun aplicarea unui tratament identic pentru europeni si cetateni britanici. Testul contine 200 de intrebari referitoare la motivele pentru care solicitantii de beneficii sociale nu au un loc de munca si include verificarea cunostintelor de limba engleza.

 

Expatii britanici, tratati ca cetateni europeni

Cetatenii britanici care au petrecut trei luni in afara granitelor tarii si vor solicita beneficii sociale vor trebui sa furnizeze dovezi ca traiesc in Regatul Unit si sa raspunda la cele 100 intrebari suplimentare introduse recent in testul habitual de rezidenta, in vigoare in Marea Britanie. Ei vor fi pusi sa dezvaluie, in acest fel, detalii referitoare la proprietatile pe care le detin in regat si amanunte referitoare la tara in care invata copiii lor.

Celor care nu vor trece testul li se va refuza accesul la orice forma de beneficii sociale acordate in mod normal persoanelor fara un loc de munca din aceasta tara, subliniaza cei de la The Telegraph.

„Aceste noi reguli au fost introduse cu scopul de a ne asigura ca Marea Britanie este mai putin atractiva pentru imigrantii care intentioneaza sa vina aici si sa ceara beneficii, desi nu au contribuit la bugetul national al acestei tari. In consecinta, oricine alege sa munceasca intr-un alt stat, fara a plati o perioada taxe statului britanic, va trebui sa treaca testul habitual de rezidenta”, a explicat un reprezentant al DWP, citat in The Teleraph.

 

Parlamentarii britanici impotriva guvernantilor

Membrii din Comisia Parlamentara pentru Afaceri Interne din cadrul Camerei Comunelor au apreciat ca nedreapta restrictionarea accesului unor cetateni britanici la beneficii sociale, relateaza cotidianul The Telegraph.

„Cred ca ar fi firesc sa putem restrictiona accesul imigrantilor la ajutoare sociale fara a-i afecta si pe unii cetateni britanici care au platit taxe mai multi ani la bugetul de stat”, a apreciat parlamentarul conservator James Clappison.

„Sunt gata sa le ofer sprijinul acelor cetateni britanici care au contribuit de-a lungul timpului la bugetul acestei tari, iar acum au de suferit din cauza normelor europene. Este regretabil ca astfel de masuri, gandite pentru a controla nivelul migratiei in interiorul UE, genereaza efecte in defavoarea britanicilor care au muncit in strainatate. Ma tem ca situatia se datoreaza unor decizii recente luate in graba si in conditii de panica, de actualii guvernanti”, a opinat si laburistul Keith Waz, presedintele comisiei.


Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!