Restructurarea creditelor, opţională

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 19 mai 2014

Premierul Victor Ponta a declarat că operaţiunea de restructurare a creditelor va fi aplicată, probabil, de la 1 iulie, dar nu va fi obligatorie, ci opţională atât pentru bănci, cât şi pentru persoane, condiţiile fiind cele convenite cu instituţiile financiare internaţionale.

Pe de altă parte, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) consideră că măsura guvernamentală de restructurare a creditelor a fost gândită din punct de vedere electoral, a afirmat preşedintele executiv al organizaţiei, Florin Dănescu, care nu a dorit să comenteze mai mult pentru ca răspunsul să nu fie interpretat politic.

„Băncile în acest moment probabil că analizează cu atenţie acest produs (prin care se vor restructura creditele – n.r.), dar nu am vrea noi, Asociaţia Română a Băncilor, ca înainte de alegeri, să fie captat răspunsul nostru din punct de vedere politic”, a spus Dănescu la o conferință organizată de Ziarul Financiar, fiind întrebat câte bănci vor adera la program, având în vedere că va fi opţional. 

Isărescu, prevăzător

În acelaşi timp, guvernatorul BNR Mugur Isărescu consideră că nu poate evalua impactul programului guvernamental de restructurare a creditelor, mai ales că nu judecă în termeni de bine sau rău, dar a precizat că banca centrală a insistat ca această operaţiune să fie opţională, scrie Mediafax.

Restructurarea împrumuturilor populaţiei prevede reduceri de impozit, dar numai după expirarea perioadei de reeşalonare, de doi ani. Restructurarea trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe cerinţe, prima dintre acestea restricţionând aplicarea doar la creditele fără întârzieri la plată sau cu întârzieri de cel mult 90 de zile.

 Operaţiunea trebuie să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate şi nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!