Retailerii, suspectați de înțelegeri ascunse

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 15 mai 2015

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că se teme ca în această perioadă să nu apară înțelegeri între magazine, lanțuri de magazine și producători, care să încerce să păstreze în profiturile lor reducerea TVA la 9% la alimente începând cu 1 iunie.

El a precizat că instituția pe care o conduce monitorizează prețurile, iar dacă vor fi indicii că sunt înțelegeri ilegale între producători și/sau magazine, vor fi făcute investigații, transmite Mediafax.

„Guvernul ne-a solicitat să monitorizăm ce se întâmplă în această perioadă cu ocazia reducerii TVA. Ne e teamă că pot să apară înțelegeri între magazine, între lanțuri de magazine, între producători, care să încerce să păstreze în profiturile lor reducerea TVA. Monitorizăm și vrem să vedem ce s-a întâmplat cu nivelul prețurilor după ce Guvernul a făcut anunțul cu reducerea TVA și să vedem după 1 iunie în ce măsură se transmite reducerea de TVA în prețul la raft”, a spus Chirițoiu.

El a adăugat că instituția pe care o conduce nu va putea prinde toți „corupții și hoții”. „Important este să prindem destui și să dăm amenzi suficient de mari astfel încât oamenii să se gândească de trei ori înainte de a încălca legea”, a subliniat Bogdan Chirițoiu.

Pe de altă parte, mai mulți retaileri au anunțat, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, Ministerului Finanțelor Publice, ANPC, ANSV și Consiliului Concurenței, că vor afișa, de la 1 iunie, atât prețurile cu TVA vechi de 24%, cât și pe cele noi cu 9%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!