Reteta medicala, doar cu adeverinta de la ANAF

Articol publicat in sectiunea Sport pe data 23 decembrie 2013

Medicii de familie au anuntat ca de la 15 ianuarie nu vor mai elibera retete compensate pentru pacientii cu venituri de pana la 700 de lei, decat daca vor aduce o adeverinta fiscala de la ANAF. Situatia este generata de faptul ca organele de control au depistat recent ca unii pensionari beneficiau de medicamente compensate, desi veniturile lor depaseau plafonul stabilit prin lege, iar medicii de familie sunt trasi la raspundere.

„Pentru pacientii cu venituri intre 0-700 lei, nu vom mai elibera retete compensate cu 90% pentru medicamentele incluse la compensare cu 50% decat daca vor duce adeverinta fiscala de la ANAF. Nu dorim sa fim organe fiscale si sa punem pacientii pe drumuri, dar nici nu dorim sa ni se imputa sumele pentru aceste retete, pentru ca nu exista un contract intre asigurat si asigurator. Lipsa acestui contract a determinat aceasta situatie si ne-am trezit cu notificari de sute de mii de lei”, a declarat presedintele Federatiei Patronatelor Nationale a Medicilor de Familie, dr. Doina Mihaila, relateaza Realitatea.net.

 

Centrele de permanenta, posibil inchise

Medicii de familie au ridicat si problema sumelor pe care centrele de permanenta trebuie sa le inapoieze Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru serviciile prestate, conform unei decizii a Curtii de Conturi.

In urma unui control al Curtii de Conturi pentru perioada 2009-2011, centrele de permanenta au primit notificari sa restituie sume cuprinse intre 20.000 de lei si 120.000 de lei, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie si responsabil pentru centrele de permanenta din judete.

El a aratat ca plata pentru centrele de permanenta se facea conform Ordinului ministrului sanatatii pentru garzi si pentru cheltuieli de administratie, in schimb Curtea de Conturi a facut alte calcule. „Medicii au respectat contractele, deci nu li se pot retine bani. Ceea ce este grav este ca imputarile se fac cu dobanzi”, a adaugat dr. Gindrovel Dumitra.

Medicul a anuntat ca din februarie este posibil ca aceste centre de permanenta sa se inchida, daca nu va exista nici cel mai mic semn din partea autoritatilor de rezolvare a acestei situatii.

Reprezentantii medicilor de familie au adus in discutie si faptul ca tot ei trebuie sa elibereze retete pentru pacientii cu boli cronice internati in spital cu alte afectiuni.

„Nu este drept, sistemul informatic integrat ar trebui sa spuna cand se interneaza un pacient. Ca medic, nu ar trebui sa ma intereseze sa fac control fiscal”, a afirmat dr. Doina Mihaila. Ea a explicat ca au fost situatii cand pacienti internati s-au invoit de la spital si au venit la medicul de familie pentru a-si lua reteta pentru boala cronica.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!