Reţinuţi în Danemarca pentru trafic de persoane

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 6 martie 2015

Peste 20 de români au fost reţinuţi în Danemarca, alături de doi danezi şi un sirian, după ce au folosit datele a 71 de cetăţeni români pentru a înfiinţa pe numele lor firme fantomă, de care s-au folosit apoi pentru a recupera unele taxe sau pentru a obţine credite bancare.

„În urma cooperării poliţieneşti româno-daneze, miercuri, 25 februarie, poliţia daneză a desfăşurat o operaţiune de amploare cu denumirea «Cuibul de viespi», pentru destructurarea unei reţele infracţionale ai cărei membri sunt bănuiţi de săvârşirea infracţiunilor de trafic de fiinţe umane, fals şi înşelăciune”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi citat de Mediafax.

Presa daneză a scris, la rândul său, că autorităţile daneze au reţinut zeci de persoane – în principal cetăţeni români – suspectate de implicare în trafic de persoane şi fraude.

Potrivit MAI, anul trecut, autorităţile daneze au solicitat poliţiştilor români date referitoare la mai multe persoane din Botoşani care aduceau în Danemarca diverşi cetăţeni români, cărora le promiteau locuri de muncă. Ulterior însă, suspecţii utilizau datele acestora pentru a înfiinţa firme fantomă, societăţi pe care le foloseau ca să recupereze unele taxe de la stat.

În acelaşi timp, membrii grupării, care era condusă de cetăţeanul sirian, sunt acuzaţi că ar fi folosit aceste date şi ca să obţină credite bancare sau ca să cumpere în rate diferite produse.

Ca urmare a verificărilor, poliţiştii români au identificat 71 de persoane, victime ale reţelei din Danemarca.

Conform MAI, victimele vor beneficia de sprijinul autorităţilor daneze şi române pentru a fi repatriate. Totodată, toţi cetăţenii români implicaţi în acest caz vor beneficia, la cerere, de asistenţă consulară.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!