Retorică inflamată anti-imigraţie. Repercursiuni pentru angajatori

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 16 august 2015

uk_echipa_anti_imigratie_1

Dacă săptămâna trecută autorităţile anunţau măsuri drastice aplicate proprietarilor de locuinţe care iau în chirie imigranţi fără drept de şedere în UK, săptămâna aceasta James Brokenshire, ministrul britanic pe imigraţii, îşi arată hotărârea de a identifica şi pedepsi companiile care angajează imigranţi fără drept de muncă. Iar ministrul afacerilor externe spune că imigranţii sunt puşi pe „prădăciuni”.

 

Angajatorii la negru, „loviţi din toate unghiurile”

Raziile pe care le promite guvernul britanic vin ca urmare a situaţiei de criză la Calais, cu imigranţii ilegali veniţi în număr tot mai mare din zone instabile, precum nordul continentului african şi din Siria.

Domeniile avute în vedere sunt cele în care imigranţii îşi pot găsi de muncă cel mai uşor, la negru, fără a avea vreo calificare: construcţiile, curăţenia şi îngrijirea bătrânilor. Firmele care operează în aceste domenii şi care vor fi găsite că angajează personal fără drept de muncă vor fi „lovite din toate unghiurile”, a declarat James Brokenshire.

„Angajatorii care dau de muncă imigranţilor ilegali refuză locuri de muncă cetăţenilor britanici şi ajută la scăderea salariilor”, a explicat ministrul de imigraţii pentru The Times. „Experienţa ne-a învăţat că cei care încalcă regulile de angajare nu respectă de obicei nici măsurile care ţin de protecţia muncii şi nici nu plătesc impozitele care s-ar cuveni”, a adăugat politicianul.

„De aceea, noua noastră abordare va fi aceea de a folosi toate puterile maşinăriei guvernamentale pentru a-i lovi pe aceştia din toate unghiurile şi să îi privăm de avantajul nedrept de care se bucură cei care angajează imigranţi ilegali”, a conchis Brokenshire.

 

Imigranţii puşi pe „prădăciuni” ameninţă standardul de viaţă britanic

Retorica ministrului pe imigraţii face parte dintr-o campanie mai largă a guvernului care caută metode şi susţinere pentru a face faţă situaţiei delicate de la Calais.

Aşadar, ministrul afacerilor externe al Marii Britanii, Philip Hammond, a declarat pentru BBC: „Diferenţa între standardele de viaţă din Europa şi Africa face ca milioane de africani să aibă în mod constant o motivaţie economică de a a încerca să ajungă în Europa. Atâta timp cât ai un număr mare de imigranţi într-o stare de disperare avansată şi sunt puşi pe prădăciuni în zonă, va exista în continuare o ameninţare la securitatea tunelului (n.r. de sub Canalul Mânecii). Va trebui să rezolvăm până la urmă această problemă prin repatrierea în ţara de origine a tuturor celor cărora li se refuză cererea de azil.”

Hammond a explicat că legislaţia europeană curentă face ca imigranţii să fie „destul de încrezători” că, odată ce au pus piciorul pe pământ european, nu vor fi trimişi niciodată înapoi de unde au venit. „Or, o astfel de situaţie nu este sustenabilă, pentru că Europa nu se poate proteja, nu-şi poate conserva standardul de viaţă şi infrastructura socială dacă trebuie să absoarbă milioane de imigranţi din Africa.”

 

Imigranţii, o problemă pentru întreaga Europă

Mai bine de 120.000 de imigranţi au traversat Mediterana pentru a ajunge în Grecia anul acesta, din care 50.000 doar în luna iulie. În Italia, se estimează că au ajuns în jur de 90.000, după ce anul trecut absorbise în total 170.000 de persoane, conform agenţiei de refugiaţi ai ONU. Mulţi dintre aceşti nou-veniţi urmează apoi un drum către nordul Europei, o parte dintre ei ajungând şi în UK.

În Germania sunt cele mai multe cereri de azil, depăşind orice altă ţară europeană cu cele 400.000 de solicitări de azil care se preconizează să se depună anul acesta, dublu faţă de anul trecut.

Primul ministru al Greciei s-a plâns că infrastructura din ţara lui nu poate face faţă unui val atât de mare de imigranţi sosiţi din zone de conflict armat, precum Siria şi Afganistan şi a cerut ajutor celorlalţi membri UE.

Philip Hammond, la rândul său, a fost atenţionat că nu poate folosi un limbaj atât de neprietenos la adresa imigranţilor, Hilary Benn, ministrul de externe din umbră britanic amintind că „cei care pleacă din Siria sunt persoane disperate care se refugiază dintr-o ţară ruinată de război”.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!