Retragerea titlurilor de doctor, pasată universităților

Articol publicat in sectiunea Social pe data 22 ianuarie 2016

Universitățile vor fi singurele instituții abilitate să retragă titlurile de doctor, a anunțat ministrul educației, Adrian Curaj, după ce Guvernul a decis modificarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare.

El a explicat că universitățile vor putea retrage titlul de doctor sau vor putea anula diploma, indiferent de momentul și modalitatea în care acestea au fost atribuite, scrie Agerpres.

„Am făcut prima mișcare în sensul stabilirii cadrului legislativ și normativ privind doctoratul în România. O ordonanță pentru Legea 206/2004 privind etica în cercetare, dezvoltare și inovare. Am modificat două articole. Acela care de fapt stabilea că sunt două categorii de deținători de titlu de doctorat – am anulat acest articol. În al doilea articol, articolul 14, acolo unde sunt reglementate sancțiunile, am scos două reglementări – una legată de retragerea titlului de doctor și cealaltă legată de retragerea conducerii de doctorat. E foarte clar lămurit: nu sunt în atribuția Consiliului Național de Etică, vor fi cu siguranță în atribuția universităților și a CNATDCU”, a declarat Curaj, la Palatul Victoria, la finalul ședinței de guvern.

El a precizat că pe tema doctoratelor vor mai urma modificări, urmând ca, după începerea activității parlamentare, Guvernul să dea o ordonanță de urgență referitor la acest subiect.

În ceea ce privește atribuțiile care rămân în sarcina Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Curaj a spus că despre această structură trebuie discutat „la pachet” cu altele, precum Consiliul Național de Etică, Consiliul Național de Etică și Management Universitar, consiliile de cercetare, dezvoltare, inovare.

„Primul mecanism pe care îl voi pune în practică este acela ca o persoană să nu poată să facă parte decât dintr-un consiliu. (…) Eu nu dizolv sau desființez o instituție, ci creez mecanismele ca acestea să se construiască așa cum trebuie ca să-și îndeplinească rolul și nu trebuie să uităm că rolul acestora se schimbă”, explicat Adrian Curaj.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!