Retrocedări ilegale: Hrebenciuc, Ilie Sârbu și prințul Paul, sub lupa DNA

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 17 octombrie 2014

Procurorii anticorupție anchetează retrocedarea ilegală a zeci de mii de hectare de păduri, într-un dosar în care sunt implicați avocați, judecători, dar și nume grele din politică: Ilie Sârbu, Ioan Adam sau Viorel Hrebenciuc. Un nou scandal, după Microsoft, care zguduie imaginea României.

Anchetatorii, care au suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în ceea ce privește retrocedarea a aproximativ 90.000 ha de teren forestier și 100 ha teren agricol, au descins miercuri dimineața la mai multe instituții și firme, anunță Ziare.com. Au fost audiați social-democrații Ioan Adam și Ilie Sârbu, în timp ce Viorel Hrebenciuc a fost adus cu jandarmii la DNA Brașov. Surse judiciare au precizat, pentru Ziare.com, că valoarea pădurilor restituite ilegal este de 400 milioane de euro.

Hrebenciuc a confirmat, la ieșirea de la DNA Brașov, că a fost pus sub învinuire în dosarul retrocedărilor. Soția deputatului PSD Ioan Adam, Roxana Adam, a fost adusă la DNA Brașov în dubă, fiind însoțită de mascați. Roxana Adam este unul dintre judecătorii suspectați de fapte de corupție în acest dosar, pentru care CSM a avizat arestarea preventivă sau arestul la domiciliu. Potrivit B1 TV, judecătorii Lorand Andras Ordog și Gabriel Uță, magistrați în cadrul Tribunalului Covasna, au fost și ei audiați la DNA Brașov.

Cât privește implicarea lui Ilie Sârbu, potrivit Digi 24 care citează surse judiciare, rolul social-democratului era să intervină la directorul general Romsilva să pună presiune pe angajații de la Romsilva Bacău astfel încât aceștia să piardă procesele aflate pe rolul instanței. În aceste procese, moștenitorii erau reprezentați de avocatul Ioan Adam.

Valoarea pădurilor restituite ilegal este de 400 milioane de euro, au declarat surse judiciare pentru Ziare.com.

 

Prinții Paul și Lia, implicați?

Prinții Paul și Lia ar fi implicați în dosar, aceștia fiind acuzați că au cumpărat influență. Cei doi au fost audiați la DNA Brașov în cursul zilei de miercuri, conform Realitatea TV. De altfel, anchetatorii au percheziționat miercuri dimineață reședința prințului Paul Philippe și a prințesei Lia Georgi.

Potrivit surselor citate, Paul Philippe și Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, și pretinzând că sunt moștenitorii bunurilor deținute de Casa Regală a României, „au cumpărat influență de la Iacob Sorin Ion”. Iacob le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcționari cu atribuții în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obținerea mai multor terenuri și clădiri.

Aceștia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orașul Broșteni, județul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri și s-ar fi încercat „să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broșteni să se pronunțe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe”, potrivit unor surse citate de Digi 24.

 

Judecători, implicați în dosar

Pe lângă politicieni, în dosar ar fi implicați și trei judecători, dintre care unul ar fi chiar soția deputatului PSD, Roxana Adam. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a confirmat că soția parlamentarului este cercetată în acest dosar. De altfel, Secția pentru judecători a CSM a încuviințat arestarea preventivă și arestarea la domiciliu a magistraților Roxana Anca Adam, judecător în cadrul Tribunalului Brașov, Lorand Andras Ordog și Gabriel Uță, judecători în cadrul Tribunalului Covasna. Totodată, Secția a încuviințat efectuarea percheziției la locul de muncă al Roxanei Adam, precum și efectuarea percheziției domiciliare și la locul de muncă în cazul celorlalți doi judecători, se arată într-un comunicat CSM.

 

25 de percheziții

Procurorii DNA au efectuat, miercuri dimineață, 25 de percheziții în județele Brașov, Bacău, Covasna și București, într-un dosar legat de retrocedarea ilegală a 90.000 ha de teren forestier și 100 ha teren agricol. Mascații au descins la instituții publice de interes local, la un birou de avocatură și la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. În plus, anchetatorii au descins și la Tribunalul Covasna și la Tribunalul Brașov.

Percheziții au avut loc și la Direcția Silvică Bacău. Retrocedările ar fi fost făcute în ultimii cinci ani prin deciziile judecătorilor de la Tribunalul din Brașov și Covasna. De asemenea, anchetatorii au descins și la sediile a trei primării, una dintre acestea fiind cea din localitatea Căiuți din județul Bacău.

Printre localitățile în care s-ar fi făcut retrocedările ilegale de terenuri sunt Comănești, Palanca, Brătulești și Doftana, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Conform acelorași surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate până în prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instanțelor.

Procurorii sunt sprijiniți, în această anchetă, de Serviciul Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!