Retrospectivă Mircea Daneliuc la Festivalul de la Salonic

Articol publicat in sectiunea Cultură, Diaspora în lume pe data 22 noiembrie 2015

mircea daneliuc

Regizorul Mircea Daneliuc a fost celebrat la cunoscutul Festival de Film de la Salonic (6-15 noiembrie), în cadrul secțiunii Balkan Survey.

Potrivit unui comunicat transmis de organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și citat de Agerpres, curatorul Dimitris Kerkinos, unul dintre cei peste 800 de invitați ai TIFF 2015, a descoperit la Cluj filmele lui Mircea Danieluc și astfel a decis să organizeze un nou eveniment care să contribuie la redescoperirea și revitalizarea operei sale. Mircea Daneliuc a fost prezent la proiecțiile de la Salonic. TIFF 2015 i-a dedicat cineastului român o amplă retrospectivă în luna iunie.

Festivalul Internațional de Film de la Salonic, ajuns la cea de-a 56-a ediție, este unul dintre cele mai mari din Europa. Selecția cuprinde câteva dintre cele mai noi și mai apreciate filme din întreaga lume, iar numeroase personalități au fost celebrate în cadrul unor retrospective.

La festivalul de la Salonic publicul a avut ocazia să urmărească câteva dintre filmele semnate de Mircea Daneliuc, respectiv „Cursa” (1975), „Vânătoarea de vulpi” (1980), „Probă de microfon” (1980), „Croaziera” (1981), „Iacob” (1988), „Patul conjugal” (1993), „Această lehamite” (1994), „Senatorul melcilor” (1995) și scurtmetrajul „Dus-întors” (1972).

Născut în 1943 în Hotin, azi Ucraina, Daneliuc a urmat inițial studii de filologie, apoi a absolvit cursurile de regie de film la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1972. Portofoliul său cuprinde 17 lungmetraje, dintre care 16 semnate și în calitate de scenarist, 11 apariții ca actor, 8 piese de teatru scrise și 4 regizate, romane și volume de proză scurtă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!