Retrospectivă: Români care au marcat anul 2014 britanic (partea a II-a)

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 22 decembrie 2014

Londra_Tommy Tomescu_conferinta de presa 

14 mai 2014

Restaurantul românesc „Cornelius”, locul unde

jurnaliştii britanici au aflat primele cifre oficiale

ale „invaziei” româno-bulgare

Un restaurant românesc din nordul Londrei a fost locul în care jurnaliştii celor mai importante publicaţii şi televiziuni britanice au aflat cu surprindere că, oficial, numărul românilor şi bulgarilor ce muncesc legal în această ţară a scăzut după 1 ianuarie 2014.

Un grup de circa zece reprezentanţi ai mass-mediei din Regatul Unit se înghesuiau în faţa unui ecran tv în restaurantul românesc Cornelius din nord-estul Londrei. Se întâmpla în 14 mai, dimineaţa, puţin după ora 9:30. Jurnaliştii aşteptau în picioare, cu blocnotes-urile şi pixurile în mâini…

Românii şi bulgarii erau, la 31 martie, mai puţini cu 4.000 decât în 31 decembrie, anul trecut, potrivit Oficiului Naţional de Statistică (ONS), a anunţat prezentatorul ştirilor, pe canalul de televiziune Sky News.

Informaţia a pus capăt unei perioade de peste un an de controverse, în care est-europenii s-au simţit victime nedreptăţite, într-o campanie de presă agresivă, ce a invocat repetat, o pretinsă „invazie” a românilor şi bulgarilor în Regatul Unit.

O conferinţă de presă obişnuită anunţată de medicul stomatolog român Tommy Tomescu i-a făcut pe câțiva reprezentanţi ai mass-mediei britanice care au auzit această ştire să amuţească pentru câteva secunde…

—————————–

„Îmi pare foarte rău că aproape nimeni din mass-media britanică nu a relatat informaţii despre conferinţa noastră de presă din 14 mai. (…) Dar asta este presa britanică, îşi vede doar propriul interes.”

Dr. Tommy Tomescu, preşedinte al Europeans Party

—————————–

 

 

23 mai 2014

Un român cere urmărirea penală a lui Nigel Farage

Un român a solicitat urmărirea penală a lui Nigel Farage, liderul formaţiunii politice extremiste şi ultranaţionaliste UK Independence Party (UKIP). Dr. Tommy Tomescu, preşedintele Alianţei împotriva discriminării românilor şi bulgarilor din Marea Britanie şi al partidului Europeans Party, l-a acuzat pe politicianul britanic pentru declaraţiile rasiste făcute de acesta la adresa prezenţei româneşti în Regatul Unit. Acţiunea a fost iniţiată în 23 mai, ziua în care politicianul britanic sărbătorea obţinerea pentru întâia oară, de către partidul pe care îl conduce, a 163 de posturi de consilieri locali pe teritoriul Angliei, în alegerile locale desfăşurate în 22 mai.

—————————–

„Este adevărat că Nigel Farage este considerat principalul câştigător al alegerilor din 22 mai şi că în acest moment este foarte popular. Dar să nu uităm că şi Hitler a câştigat alegerile şi a fost foarte popular. Datoria noastră este să protestăm faţă de comportamentul său rasist împotriva românilor.”

Dr. Tommy Tomescu, românul care a iniţiat o urmărire penală împotriva liderului UKIP Nigel Farage

—————————–

 

 

23 mai 2014

Alegeri la Londra: Şase români şi şase „victorii”,

dar niciun consilier…

vot2

Niciunul dintre cei şase români care au candidat pentru un post de consilier local în Londra la alegerile locale din 22 mai nu au reuşit să câştige competiţia electorală la care au luat parte. Ei au fost votaţi împreună de peste 3.700 de alegători.

Candidatura Violetei Vajda din Timişoara a reuşit să atragă cei mai mulţi susţinători, ea fiind votată de peste 1.200 de persoane.

Constănţeanul Costel Cam s-a clasat al doilea în clasamentul voturilor obţinute de candidaţii români înscrişi în competiţia electorală britanică din 22 mai. El a fost votat de aproape 1.000 de persoane cu drept de vot. O performanţă similară a reuşit şi Mihai Andrei Ilieş, votat de 856 de alegători, din partea LibDem, în zona Grove Green din Whaltham Forest (estul capitalei britanice).

Iolanda Costide a cumulat 382 de voturi şi Mihai Gherţan a fost susţinut de 217 alegători.

Ultimul în clasamentul voturilor obţinute de români la alegerile locale din 22 mai a fost Marius Alex Ostafe, care a fost votat de 94 de persoane.

—————————–

„Aceasta este lupta mea: să iau parte la această mişcare (ecologistă – n.r.) şi să văd cum puterea acesteia sporeşte constant. Şi aceasta este victoria mea: să fiu alături de ceilalţi în mijlocul luptei, nu în afara acesteia…”

Violeta Vajda, candidat în zona Brockley, Lewisham (sud-estul Londrei) din partea «partidului verzilor» Green Party

—————————–

 

 

24 mai 2014

Succes românesc la europarlamentarele britanice

Londra_Tommy Tomescu & Violeta Vajda

Tommy Tomescu şi Violeta Vajda, singurii români înscrişi în competiţia electorală europarlamentară din Marea Britanie, au reuşit să obţină un număr de voturi impresionant din partea alegătorilor de pe întinsul Marii Britanii.

Violeta Vajda a făcut parte din echipa câştigătoare propusă electorilor de către partidul ecologist Green Party. Ea a fost cel de-al şaptelea candidat de pe lista „verzilor” care a cumulat peste 1,2 milioane de voturi, conform website-ului formaţiunii politice, www.greenparty.org.uk. Ca urmare a acestui rezultat, primii trei candidaţi ai echipei din care a făcut parte şi românca Violeta Vajda au devenit eurodeputaţii.

Dr. Tommy Tomescu, fondatorul şi preşedintele Europeans Party, partid înfiinţat cu doar câteva săptămâni înainte de desfăşurarea alegerilor, a strâns singur 10.712 voturi. El a fost unicul candidat al partidului pentru alegerile europarlamentare.

—————————–

„Tocmai s-a anunţat că medicul stomatolog român Tommy Tomescu a obţinut 10.712 voturi în Londra pentru partidul Europeans Party pe care îl conduce. Este un rezultat remarcabil dacă ţinem cont că este un partid politic nou, pe care Tommy l-a înfiinţat în urmă cu doar câteva săptămâni”.

Jon Dazing, jurnalist britanic

—————————–

 

 

9 iunie 2014

Situaţia studenţilor români s-a rezolvat cu antidepresive

 După luni de zile în care au trimis încontinuu dovezi, documente, scrisori, după săptămâni în şir de telefoane către Student Loans Company, situaţia studenţilor români revenea la realitate în luna iunie a acestui an cu MARE GREUTATE. Cei cărora li s-au deblocat conturile povesteau atunci că urmele lunilor de stres au fost tratate cu calmante şi antidepresive. Alex Ostafe, preşedintele Europe Students Union UK, o organizaţie care s-a ocupat de cazurile studenţilor, confirma faptul că „situaţia a fost dramatică, pentru că oamenii au pus suflet şi pentru ei a fost un şoc”.

—————————–

„Atât de multe hârtii am trimis, atât de mult m-am stresat că, practic, am rămas cu sechele… iau antidepresive şi am pierderi de memorie. M-a afectat enorm. Au fost şase luni de zile de chin, am început să iau calmante… am crezut că o să pierd totul, nu am putut să dorm…”

Studentă româncă, declarație pentru Diaspora Românească

—————————–

 

 

11 iunie 2014

A fost lansat Ghidul Românesc

Ghidul Românesc, publicaţie a comunităţii româneşti din Marea Britanie, a fost lansat în 11 iunie la sediul Ambasadei României şi al ICR Londra din 1 Belgrave Square, a anunţat organizaţia Români Online.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe (Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni). Apariţia publicaţiei a fost susţinută de Ambasada României în Marea Britanie, Festivalul de Film Românesc – Londra, Revista Convorbiri Româneşti, Traduceri Autorizate Londra, conform unui comunicat de presă al celor de la Români Online.

 

 

12 iunie 2014

Operaţiunea Torryburn:

12 arestaţi şi 89 de ani de închisoare

pentru trafic de românce în Marea Britanie

O grupare criminală organizată, care trafica spre Marea Britanie fete şi femei din România în scopuri de prostituţie forţată, a fost anihilată, informa Daily Telegraph, în ediţia din 12 iunie. Cei mai importanţi membri ai acesteia au primit cumulat pedepse cu închisoarea totalizând 89 de ani, a comunicat şi Ambasada României la Londra într-un comunicat de presă transmis în 13 iunie. Condamnările au fost rezultatul investigaţiei echipei comune de anchetă constituită din reprezentaţi ai structurilor de combatere a criminalităţii organizate din România şi cei ai Poliţiei Metropolitane.

Numele celor condamnaţi şi pedepsele acestora au fost dezvăluite în comunicatul de presă transmis în 13 iunie de Ambasada României la Londra. Acestea sunt: Constantin Marius Doicaru, 34 de ani – 13 ani închisoare; Grigore-Alin Gornoava, 33 de ani – 10 ani închisoare; Dumitru Danaiata, 30 de ani – 9 ani închisoare; Dumitru Diaconescu, 25 de ani la data pronunţării sentinţei – 7 ani închisoare; Silviu Mihu, 23 de ani – 7 ani închisoare; Florian Muru, 24 de ani – 7 ani închisoare; Adelina Ardeleanu, 22 de ani – 7 ani închisoare; Ana-Maria Dinca, 28 de ani – 7 ani închisoare; Diana Chiriţoiu, 30 de ani – 7 ani închisoare; Bogdan-Ionuţ Băltăţoiu, 27 de ani – 6 ani închisoare; Irina Doicaru, 26 de ani – 5 ani închisoare; Ilona Ana-Maria Şchipoiu, 21 de ani – 4 ani închisoare.

 

 

13 iunie 2014

Ambasadorul Jinga, „cetăţean de onoare” al Londrei

Londra_Ion Jinga_premiu Freeman

Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, a primit distincţia „The Freedom of the City of London”, în cadrul unei ceremonii desfăşurată în 13 iunie, la Chamberlain’s Court Room din Guildhall, clădirea istorică ce adăposteşte Primăria City-ului londonez.

După citirea „The Declaration of a Freeman”, ambasadorul Ion Jinga a semnat în „Cartea Libertăţilor” (Freedom Book), document în care se află înregistrate toate persoanele distinse cu această onoare, printr-o tradiţie păstrată de peste opt secole. Diplomatul român a primit apoi certificatul care îi conferă titlul de „Freeman of the City of London” (Om Liber al Londrei).

 

 

23 iunie 2014

Diaspora Românească

aduce românii aproape unii de alţii

În luna iunie, în urma unui articol publicat în Diaspora Românească despre viaţa unui cuplu de români din Grassington, un orăşel din Parcul Naţional Yorkshire, doamna Maria, o româncă de 58 de ani din Piatra-Neamţ care locuia într-un oraş vecin, a descoperit prin intermediul ziarului nostru că la câţiva kilometri de ea mai locuiesc şi alţi conaţionali. Românca se plângea deseori apropiaţilor că nu este niciun român în acea zonă.

—————————–

„Chiar spuneam prietenilor deseori când vorbeam la telefon unde sunt românii noştri, unde s-au dus, nu este niciunul aici. Asta până când o prietenă din Londra mi-a spus că a citit în «Diaspora Românească» un articol în care era prezentată viaţa unui cuplu de români care locuieşte într-un orăşel din Parcul Naţional Yorkshire Am intrat în aproximativ 7 hoteluri până i-am găsit… Am ştiut că articolul acela a fost scris special pentru mine; atât de convinsă am fost să îi găsesc, încât nicio secundă nu am crezut că nu îi voi găsi.”

Maria

—————————–

 

 

3 iulie 2014

Simona Halep, aproape campioană la Wimbledon

Simona Halep_2014_Wimbledon

După 32 de ani, o româncă ajunge în sferturile de finală ale marelui turneu de Grand Slam de la Wimbledon. Pe 3 iulie 2014, Simona Halep (locul 3 WTA la acea dată) este învinsă în semifinale de Eugenie Bouchard (locul 13 WTA), canadianca profitând de o formă maximă, în timp ce Simona a suferit o entorsă la gleznă în al patrulea game al meciului.

Presa britanică a vorbit despre româncă în termeni elogioşi, marcând ascensiunea meteorică a unei jucătoare talentate, care ştie să facă spectacol în arena de tenis. Românii din Marea Britanie şi de pretutindeni au urmărit cu sufletul la gură parcursul Simonei Halep, având un nou prilej autentic de a fi mândri că sunt români.

 

 

21 iulie 2014

Romii din Coventry: Premiu pentru integrare socială

Londra_Roma Project

Organizaţia Roma Project, care a sprijinit integrarea socială a aproximativ 3.000 de romi originari din România în Coventry (centrul Angliei), a obţinut, la începutul lunii iunie, premiul „Coventry Cohesion Award 2014”.

Trofeul Coventry Cohesion Awards 2014 este oferit anual de către „Equalities and Communities Group of the Coventry Partnership with the Coventry Ethnic Minorities Partnership (CEMAP)”, în colaborare cu Coventry City Council. Anul acesta, organizaţia Roma Project s-a numărat printre cei 13 finalişti şi a fost desemnată câştigătoare la categoria „Voluntary and Community Sector”.

—————————–

„Sunt atât de mândru de toate eforturile depuse de întreaga noastră echipă pentru câştigarea acestui premiu. De acum, munca noastră începe să devină cu adevărat importantă.”

Bernie Flatley, preşedintele Roma Project, cel care a înfiinţat organizaţia în 2010

—————————–

 

 

4 august 2014

Savoarea pâinii româneşti se găseşte şi la Londra

Londra_Marius Ionescu_fabrica paine4

Încă de la începutul anului 2014, o bună parte din românii din Londra au avut pe masă pâine bună, proaspătă şi gustoasă la fel ca cea de acasă. Marius Ionescu este un român de 41 de ani care a adus puţin din savoarea Transilvaniei şi pe meleagurile britanice. Ideea sa de a deschide o brutărie a devenit realitate în decembrie 2013. În brutăria care se află în Luton se plămădesc şi se coc două sortimente de pâine: cea tradiţională cu cartofi din Transilvania şi franzela.

—————————–

„În brutăria noastră se coc în fiecare zi peste 1.000 de pâini. Am pornit cu 50 de bucăţi pe zi şi am ajuns la peste 1.000. Sunt mulţumit pentru că am depăşit aşteptările. Am crescut într-un timp relativ scurt. Avem 40 de magazine unde distribuim pâine. Sunt magazine româneşti, turceşti, indiene, poloneze. Noi am câştigat clienţii datorită calităţii.”

Marius Ionescu

—————————–

 

 

7 august 2014

Primul român care a înfruntat „Iadul de gheaţă”

Londra_Avram Iancu

Avram Iancu, un bibliotecar de 38 de ani din Petroşani, a devenit, în 7 august, primul român care a încercat vreodată să străbată înot Canalul Mânecii, supranumit „Iadul de gheaţă”. El a parcurs circa 40 de km, înotând timp de peste 12 ore, în condiţiile în care temperatura apei era de doar 17-19 grade Celsius. Şi totuşi numele lui nu a fost înscris alături de cel al celor aproximativ 900 de temerari proveniţi din circa 60 de ţări diferite care au reuşit oficial o performanţă similară în ultimele două secole; şi nimeni nu l-a ovaţionat după întoarcerea în România natală pentru cutezanţa şi patriotismul de care a dat dovadă… Cursa sa a fost întreruptă de organizatorii britanici, într-un moment în care malul francez era vizibil, din cauza valurilor foarte mari şi a curentului puternic ce a deviat mult traiectoria sportivului.

—————————–

„Viaţa merge înainte. Eu nu fac sport de anul acesta, ci de la 10 ani şi voi merge înainte atât cu participările la concursurile sportive, cât şi cu organizările de competiţii sportive.”

Avram Iancu

—————————–

 

 

23 august 2014

Mâncărurile româneşti,

principala atracţie la NATO Food Festival

UK_Tara Galilor_Newport_NATO_Food_Festival

Mii de galezi s-au înghesuit la sarmale şi mici şi şi-au recunoscut admiraţia pentru delicioasele mâncăruri tradiţionale româneşti în cadrul expoziţiei gastronomice NATO Food Festival, desfăşurată în 23 şi 24 august, în oraşul Newport (sud-estul Ţării Galilor). Evenimentul a făcut parte din seria de programe special organizate de oficialităţile locale pentru a anticipa summit-ul NATO ce a avut loc în aceeaşi localitate, în 4-5 septembrie.

—————————–

„Mâncărurile româneşti au fost cele mai apreciate şi, de aceea, cred că noi am avut cei mai mulţi vizitatori.”

George Betianu, Maestro Deli UK – principalul organizator al standului României la Newport NATO Food Festival

—————————–

 

 

3 septembrie 2014

Daily Mail: Minciuni dovedite

despre românii din Marea Britanie

Press Complaints Commission (PCC) a stabilit că tabloidul Daily Mail a publicat în 31 decembrie 2013 un articol lipsit de acurateţe în care s-a susţinut, în mod fals, că autocare şi avioane pline până la refuz cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie. PCC, organism britanic ce supraveghează respectarea eticii şi deontologiei în domeniul jurnalismului în Regatul Unit, a anunţat că publicaţia incriminată a încălcat Articolul 1 privind acurateţea redactării şi transmiterii informaţiilor din Codul Editorilor. Acesta cuprinde normele profesionale obligatorii pentru toţi cei care activează în mass-media britanică.

Acuzaţia împotriva Daily Mail a fost făcută publică în 3 septembrie de către jurnalistul de investigaţie Jon Danzig, cel care în 20 ianuarie formula propria plângere împotriva tabloidului, împreună cu Alina Matiş, reprezentantă a cotidianului românesc „Gândul”. „Războiul” lor împotriva modului nedrept în care Daily Mail i-a tratat pe românii din Marea Britanie a durat aproape opt luni…

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!