Retrospectivă: Români care au marcat anul 2014 britanic (partea I)

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 16 decembrie 2014

londra_Victor Spirescu2 

1 ianuarie 2014

Faţă în faţă cu invadatorul

Victor Spirescu este numele primului român care a călcat pe tărâm britanic în 2014, ca şi cetăţean al României ce poate trăi şi munci neîngrădit, bucurându-se de toate drepturile prevăzute în tratatele şi normele UE, la fel ca oricare alt european. Acesta a ajuns pentru prima dată în Marea Britanie într-o aeronavă Wizz Air ce a aterizat la Luton, în 1 ianuarie, dimineaţa, la 7:30, ora Londrei. El a fost „întâmpinat” pe aeroport de doi parlamentari britanici şi de „o armată” de jurnalişti…

————————————–

„Doamne, câţi politicieni sunt pe aici… Oameni buni, nu am venit aici să vă jefuiesc ţara. Am venit să lucrez, să fac bani pe care să îi trimit familiei mele din România.”

Victor Spirescu, primul român liber ajuns în Marea Britanie

————————————–

 

 

1 ianuarie 2014

Românii, primii la BBC

Londra_Felicia Buruiana_DR

Pe 1 ianuarie 2014, ochii jurnaliştilor şi politicienilor din Marea Britanie au fost aţintiţi către români. Ei au fost subiectul zilei. S-a discutat, s-a scris şi s-a vorbit mult pe toate posturile şi în toate paginile ziarelor. Mai mult decât atât, românii au fost, pe 1 ianuarie, primii şi la BBC. Încă de la primele ore ale dimineţii, subiectul principal al zilei a fost valul de imigranţi (nu focul de artificii celebru de la London Eye, aşa cum era tradiţia). Câţi vor veni? Vor lua joburile britanicilor? Vin pentru beneficii sociale? În emisiunea matinală BBC Breakfast, jurnaliştii britanici au avut ca invitate două românce alături de care au dezbătut toate aceste îngrijorări ale englezilor la adresa românilor: dr. Felicia Elena Buruiană, medic în specializarea Obstetrică şi Ginecologie la Spitalul Lister din Stevenage, şi dr. Roxana Cărare, consul onorific al României.

————————————–

„Nu pot face o predicţie, dar părerea mea este că nu vor veni foarte mulţi români şi, cu siguranţă, nu va fi vorba de vreun «val». Nu am o statistică a celor care vor veni, dar cred că este, pur şi simplu, «common sense». Românii care au vrut să vină în Marea Britanie sunt deja aici pentru că restricţiile de pe piaţa muncii nu au fost chiar atât de dificil de trecut.”

Dr. Felicia Buruiană, citat din intervenţia în direct de la BBC Breakfast de pe 1 ianuarie

————————————–

 

 

2 ianuarie 2014

Politicienii şi jurnaliştii britanici, ridiculizaţi de Ion Jinga

Londra_Ion Jinga8

Teama nejustificată a jurnaliştilor şi politicienilor britanici faţă de o presupusă „invazie” a românilor a fost persiflată într-un text scris de dr. Ion Jinga, ambasadorul României la Londra şi postat pe un blog găzduit de website-ul publicaţiei The Huffington Post UK în 2 ianuarie. „«Aşteptându-l pe Godot» sau pe români să vină în Marea Britanie” este titlul articolului care face trimitere la o situaţie ridicolă dintr-o piesă celebră de teatru absurd. Materialul a fost citat, preluat şi comentat ulterior în mai multe ziare importante care apar la Londra.

Britanicii aşteaptă „valuri” de imigranţi români şi bulgari care nu vor ajunge, practic, niciodată în această ţară, sugerează ironic ambasadorul Ion Jinga, făcând o comparaţie cu piesa „Aşteptându-l pe Godot” scrisă de Samuel Beckett.

 

 

9 ianuarie 2014

Ţinute româneşti la Săptămâna Modei de la Londra

Londra_Florin Dobre_designer_1

Florin Dobre, un artist şi un designer cunoscut, a prezentat colecţia „Follow the White Rabbit”, pe 9 ianuarie, la Săptămâna Modei Masculine de la Londra. Evenimentul a avut loc la Red Gallery, binecunoscută pentru promovarea emergenţei artiştilor autentici. Prin colecţia sa, designerul român a dorit să promoveze valorile autentice româneşti ca valori universale.

Inspirat dintr-o călătorie la Londra, designerul a creat în colecţie un personaj masculin prins între ritmurile rapide ale Londrei, înconjurat de haosul lumii moderne şi supus compromisurilor zilnice.

————————————–

„Nu mă ghidez după tendinţe, ci mă bazez pe feeling şi pe dorinţa de a fi liber. Clienţii vin la mine să le ofer idei pentru propriul stil de viaţă.”

Florin Dobre, designer

————————————–

 

 

9 ianuarie 2014

Nicolae Raţiu, la emisiunea de dezbateri politice

„Question Time” de pe BBC One

Londra_Question Time_Nicolae Ratiu si Tommy Tomescu1

Rostirea sintagmei „valul de români” a fost aplaudată îndelung şi cu vizibilă simpatie de cele aproximativ 140 de persoane care au fost prezente în platoul de filmare la emisiunea săptămânală de dezbateri politice „Question Time”, realizată de BBC. Trei români s-au aflat printre cei care au constituit publicul participant la emisiune. Show-ul a fost transmis în 9 ianuarie pe canalul BBC One şi reluat ulterior de mai multe ori, în cursul săptămânii următoare.

Nicolae Raţiu, fiul marelui politician Ion Raţiu şi preşedintele Fundaţiei Raţiu care funcţionează la Londra, a fost singurul român selectat să adreseze o întrebare invitaţilor ce au luat parte la dezbaterea politică televizată. În public s-au mai aflat dr. Tommy Tomescu, co-preşedintele Alianţei împotriva discriminării românilor şi bulgarilor din Marea Britanie, şi Paul Suciu, militant pentru drepturile românilor din regat.

————————————–

„Acum că valul uriaş de români şi bulgari nu s-a materializat, va înceta retorica rasistă şi vom fi oare bine-primiţi în această ţară?”, a întrebat Nicolae Raţiu, ca reprezentant al comunităţii româneşti din Marea Britanie.

Întrebarea pusă de Nicolae Raţiu invitaţilor emisiunii Question Time din 9 ianuarie, pe BBC One

————————————–

 

 

10 ianuarie 2014

Româncă arestată pentru că ţinea în sclavie patru bărbaţi

Românca Vasilica Panaghita de 54 de ani a fost acuzată de un tribunal britanic după ce poliţiştii au descoperit în locuinţa ei patru bărbaţi forţaţi să trăiască în condiţii insalubre. Femeia locuia într-un cartier rău famat din Birmingham, nu departe de centrul metropolei, au relatat ziarele locale în 10 ianuarie. Informaţia a fost preluată ulterior de cele mai importante publicaţii care apar la Londra.

Vasilica Panaghita a fost acuzată şi predată justiţiei.

 

 

12 ianuarie 2014

„Soup Kitchen” pentru românii de pe străzile Londrei

Londra_Soup Kitchen Muswell Hill_1

Începând din 12 ianuarie, românii care trăiesc pe străzile din capitala Marii Britanii au putut servi o masă caldă gratuită şi au avut acces la servicii de consiliere plus sprijin pentru găsirea unui loc de muncă, în cadrul programului „Soup Kitchen”. Iniţiat de o fundaţie britanică, proiectul a fost dezvoltat ulterior prin implicarea organizaţiei My Romania Group.

————————————–

„Am stat de vorbă cu coordonatorii acestui proiect cu intenţia ca organizaţia pe care o conduc să se implice în ajutorarea românilor străzii care vin la Muswell Hill Baptist Church pentru o masă caldă.”

Iris Radulian, fondatoarea My Romania Group

————————————–

 

 

19 ianuarie 2014

Primul român care a obţinut un loc de muncă

prin programul „Soup Kitchen”

Gheorghe Eugen, primul român al străzii care a servit o supă caldă în cadrul programului Soup Kitchen Muswell Hill, în 12 ianuarie, a obţinut un loc de muncă cu sprijinul asociaţiei My Romania Group.

Eugen, de 39 de ani, din Constanţa, a venit în Marea Britanie în primele zile ale lunii ianuarie şi a trăit timp de două săptămâni clandestin, în unul din aeroporturile londoneze.

Cazul lui Eugen a intrat în atenţia celor de la My Romania Group, organizaţie fondată la Londra şi coordonată de Iris Radulian.

Electricianul român Gheorghe Eugen a fost acceptat pentru a ocupa un loc de muncă în cadrul primei companii britanice de profil cu care reprezentanţii My Romania Group au luat legătura.

————————————–

„I-am oferit şi cazare apelând la o cunoştinţă care avea spaţiu disponibil în locuinţă.”

Iris Radulian de la My Romania Group

————————————–

 

 

20 ianuarie 2014

Un jurnalist român şi unul britanic:

plângere împotriva Daily Mail

Tabloidul Daily Mail a fost reclamat la Press Complaints Comission, organismul de autoreglementare şi bune practici privind activitatea jurnaliştilor din Marea Britanie pentru un articol referitor la români şi bulgari publicat în 31 decembrie 2013. Plângerea a fost formulată oficial în 20 ianuarie de către jurnalistul britanic Jon Danzing împreună cu Alina Matiş de la cotidianul românesc Gândul. Cei doi au prezentat dovezi conform cărora textul articolului este plin de informaţii false şi tendenţioase despre „invazia” românilor şi bulgarilor în Regatul Unit.

————————————–

„Articolul «Sold out! Avioane şi autocare pline cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie», publicat în Daily Mail acreditează falsa idee a unei «invazii române-bulgare». Din text reiese că aceştia nu vin în regat cu gândul de a munci, ci mai ales pentru a obţine beneficii sociale de la statul britanic.”

Jon Danzing către Daily Mail

————————————–

 

 

20 ianuarie 2014

Al optulea Consulat Onorific român din UK

Dr. Răzvan Ungureanu Constantinescu, preşedintele filialei Bristol a organizaţiei non-profit britanice European Movement UK, ce militează pentru integrare şi cooperare la nivelul Uniunii Europene, a devenit al optulea consul onorific al României în Marea Britanie. El conduce activitatea Consulatului Onorific din Bristol.

 

 

23 ianuarie 2014

Dumitriţa, „artist” de circ la Londra

Londra_Dumitrita Tudorache_1

Dumitriţa Tudorache a ajuns în paginile mai multor publicaţii britanice la numai două săptămâni după ce a venit pentru întâia oară în Marea Britanie, fiindcă a acceptat să lucreze ca asistentă a unui acrobat specializat în aruncarea cuţitelor, la Circul Ororilor din Londra. Ea a devenit astfel al doilea cetăţean român sosit în regat după 1 ianuarie 2014, care s-a aflat în atenţia jurnaliştilor britanici, după Victor Spirescu – cel ce continua să capteze interesul mass-media de peste patru săptămâni.

Dumitriţa Tudorache are 27 şi a venit în Marea Britanie în 6 ianuarie, după ce i s-a oferit un loc de muncă „terifiant”, în cadrul circului londonez „Circus of Horror”.

————————————–

„Întotdeauna am iubit spectacolele de circ. Când eram copil, visam că aş putea să fac parte din echipele de circari. Iar când am citit pe internet despre «Circus of Horrors» din Londra mi s-a părut că ar fi perfect pentru mine. Acesta combină toate cele trei pasiuni ale mele pentru suspans, călătorie şi spectacolul de circ. Totuşi, nu credeam că am să ajung să lucrez aici.”

Dumitriţa Tudorache

————————————–

 

 

27 ianuarie 2014

Situaţia studenţilor români din UK…

Confuzie generală

students2

Organizaţia guvernamentală Student Loans Company (SLC) a blocat, la sfârşitul anului 2013, accesul românilor şi bulgarilor la împrumuturile acordate de statul britanic pentru cetăţenii UE care studiază în universităţi şi colegii acreditate de pe teritoriul regatului. David Willets, responsabil cu activitatea universităţilor în Guvernul de la Londra, a declarat atunci că a suspendat împrumuturile pentru cetăţenii proveniţi din România şi Bulgaria, după ce a sesizat creşterea neobişnuită a numărului beneficiarilor unor astfel de finanţări SLC.

Drept urmare, studenţii români afectaţi de îngheţarea împrumuturilor pentru finanţarea studiilor spuneau atunci că se simt între ciocan şi nicovală.

————————————–

„Este o învălmăşeală totală. Se aud zvonuri că unora le-au deblocat conturile, celor care au reuşit să trimită dovezi şi să demonstreze că sunt de trei ani în Anglia. Dar sunt şi alţii care se află în aceeaşi situaţie: cu conturile blocate. În rândul studenţilor este o confuzie generală. Dacă suni la Student Finance, ţi se spune ceva, în scrisorile pe care le trimit este altceva. Nu e nimic concret… Este un circ total.”

Lavinia B., studentă la Londra

————————————–

 

 

31 ianuarie 2014

Studenţii români, victimele jocurilor politice

Nedreptăţile la care au fost supuşi studenţii români şi bulgari din Marea Britanie prin blocarea abuzivă a finanţării propriilor studii de către guvernanţii de la Londra au ajuns să fie dezbătute în ediţia The Guardian din 31 ianuarie. Voci publice, specialişti din învăţământul superior britanic şi oficialităţi au recunoscut deschis că tinerii din România şi Bulgaria au devenit victimele unor jocuri politice obscure.

Crina Petrariu a fost doar unul dintre cei aproximativ 7.500 de studenţi români şi bulgari care au aflat prin intermediul unei scrisori că nu vor mai beneficia de banii acordaţi sub formă de credit ca sprijin pe timpul studiilor pe care le urmează în Marea Britanie.

 

 

13 februarie 2014

Român spânzurat

într-un parc din apropierea Londrei

Londra_George Florian3

Românul George Florian a fost găsit atârnând fără viaţă, spânzurat de cureaua de la proprii săi pantaloni, într-un parc din nord-vestul Londrei. Avea doar 28 de ani şi trăia în Marea Britanie împreună cu soţia şi copilaşul lor de un an şi trei luni. Tragedia s-a petrecut în 13 februarie.

Dispariţia a fost anunţată în 14 februarie, iar căutările au continuat până duminică, 16 februarie, când poliţiştii au fost informaţi că un tânăr cu semnalmentele lui George a fost găsit spânzurat într-un parc privat din Watford, orăşel situat în nord-vestul Londrei, la periferia metropolei.

Persoana decedată a fost identificată apoi prin procedura standard. Era într-adevăr George Florian. În final, s-a stabilit că era vorba de sinucidere.

O pagină intitulată „Pentru George Florian” a fost înfiinţată pe website-ul de socializare Facebook, imediat după decesul românului.

————————————–

„George şi-a plătit chiria în avans pe următoarele trei săptămâni. (…) Cred că, totuşi, avea o depresie, care, însă, trecea neobservată, pentru că George era mai tot timpul într-o stare de beţie.”

Roxana Grigorie, o apropiată a familiei celui dispărut

————————————–

 

 

14 februarie 2014

Petru Luhan, declaraţie „oficială” de amor

de la România pentru UK de Valentine’s Day

Londra_Petru Luhan_Scrisoare de dragoste

Europarlamentarul român Petru Luhan i-a trimis o scrisoare de dragoste premierului britanic David Cameron. Textul redactat în limba engleză este o reproducere subtilă a unei scrisori de dragoste plină de ironii şi subînţelesuri, pe care o îndrăgostită (România) i-o adresează persoanei iubite (Regatul Unit), cu ocazia sărbătorii de Valentine’s Day.

„Epistola” este scrisă cu litere albe pe un fundal roz. Textul este semnat de un „Cupidon aspirant”, membru al Parlamentului European, Petru Luhan.

Textul a fost postat pentru prima oară, în limba engleză, pe pagina de Facebook a europarlamentarului Petru Luhan în 14 februarie, de Valentine’s Day – Ziua Îndrăgostiţilor.

 

 

18 februarie 2014

Ei schimbă imaginea României…

The Guardian şi The Independent

în favoarea românilor

Londra_George Betianu_antreprenor

Mai multe articole apărute la mijlocul lunii februarie în publicaţii importante ce apar la Londra condamnau presa negativă de care beneficiază cetăţenii României ajunşi pe aceste meleaguri şi prezentau, în paralel, modelele pozitive ale unor români stabiliţi în Regatul Unit. „Noi nu judecăm Marea Britanie după huliganii din această ţară” este titlul unui articol publicat în cotidianul The Independent în 18 februarie. Jurnaliştii publicaţiei au scris despre George Betianu – românul care a clădit un imperiu pornind de la 50 $, proprietarul companiei Riverside Group London – „care realizează o cifră de afaceri de nouă milioane de lire sterline şi oferă locuri de muncă pentru 700 de oameni, mulţi dintre ei fiind britanici”; şi au stat de vorbă cu Feliciana Elena Buruiană, un medic român care îşi exercită profesia în renumitul orăşel universitar Oxford şi trăieşte în Marea Britanie din 2005.

 

 

19 februarie 2014

Condamnat pentru infracţiuni

comise acum 13 ani

Un român stabilit în estul Londrei a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru o tentativă de viol comisă pe teritoriul Regatului Unit în… 2001. El a fost identificat de poliţiştii britanici după ce a fost reţinut sub acuzaţia de furt în vara anului trecut. Mostrele de ţesut ADN care i-au fost prelevate cu această ocazie au dus la concluzia că este autorul altor patru infracţiuni săvârşite în urmă cu 13 ani.

Românul Gheorghiţă Pleşca, în vârstă de 44 de ani, stabilit în comitatul Bedforshire din estul Angliei, a pledat vinovat pentru acuzaţiile de pătrundere prin efracţie într-o locuinţă şi tentativă de viol.

Tribunalul a pronunţat împotriva bărbatului o sentinţă care stabileşte executarea a 10 ani de închisoare pentru tentativă de viol plus o pedeapsă cumulată de încă trei ani de detenţie pentru celelalte fapte infracţionale comise.

 

 

22 februarie 2014

Horaţiu Mălăele, aplaudat la Londra

Londra_Horatiu Malaele_Sunt un orb

Horaţiu Mălăele a revenit la Londra în primul spectacol al „Poveştilor spuse-n româneşte” din 2014. Recitalul extraordinar „Sunt un orb” s-a jucat în două reprezentaţii, cu sala plină, pe 22 februarie, la Leicester Square Theatre. „Sunt un orb” este un one man show în care actorul-interpret-improvizator Horaţiu Mălăele, singur pe scenă, a recitat, a povestit, a glumit, a tăcut. Spectacolul a fost un dialog intens care a reuşit să capteze permanent atenţia publicului din sală şi să captiveze.

————————————–

„Spectacolul «Sunt un orb» cuprinde câteva poezii de mare calitate, dar şi proză scurtă. Sunt mai multe elemente care formează acest spectacol, în care este vorba despre mine, dar este vorba şi despre dumneavoastră.”

Horaţiu Mălăele

 

„Mi-a plăcut foarte mult şi mă bucur că am avut ocazia să avem în faţa ochilor aşa mari actori ca domnul Mălăele. Am râs cu lacrimi la unele glume, altele mi s-au părut de-a dreptul perfect de adevărate şi mi-a făcut plăcere să fiu aici.”

Unul dintre românii prezenţi la spectacol

————————————–

 

 

9 martie 2014

Români terorizaţi în Irlanda de Nord.

Atac comis cu ură şi… „bombe artizanale”

UK_Irlanda de Nord_Atentat Londonderry_colaj1

Tommy Tomescu, preşedintele Societăţii Medicilor Stomatologi Români din Regatul Unit (Romanian Dental Society in the Unite Kingdom – RDSUK) şi co-preşedinte al Alianţei împotriva discriminării românilor şi bulgarilor din Marea Britanie, s-a deplasat în Irlanda de Nord, la Londonderry, în 14 martie, pentru a le oferi sprijin conaţionalilor săi care au fost atacaţi cu bombe artizanale din noaptea de 8 spre 9 martie.

Dispozitive explozive confecţionate artizanal au fost detonate în noaptea de 8 spre 9 martie, în faţa intrării a două case locuite de români în Londonderry, oraş situat în nord-vestul Irlandei de Nord. Nouă persoane au fost ţinta atacului, a informat laconic mass-media britanică, prin intermediul a doar câteva articole apărute în intervalul 9-11 martie.

————————————–

„Când am ajuns la secţia de poliţie din zona în care locuiau românii atacaţi în Londonderry, vă mărturisesc că am avut şi eu un sentiment de teamă. Întreaga clădire este baricadată, ca într-o zonă de conflict. Atunci mi-am dat seama ce poate fi în sufletul românilor care au fost atacaţi…”

Dr. Tommy Tomescu, co-preşedinte al Alianţei împotriva discriminării românilor şi bulgarilor din Marea Britanie

————————————–

 

 

10 martie 2014

Seara Constructorilor: Târg de joburi

Programul „Serile Comunităţii” semnat de către organizaţia My Romania Group a debutat în luna martie cu seara dedicată constructorilor. Întâlnirea dintre reprezentanţii companiilor de construcţii şi românii care se aflau în căutarea unui loc de muncă a fost primită cu braţele deschise de ambele părţi. La Seara Constructorilor, care a avut loc pe 26 februarie, au participat peste 250 de persoane, din care aproximativ 20 au fost reprezentanţi din domeniul construcţiilor, care au avut astfel posibilitatea de a se cunoaşte, de a face schimb de experienţă şi de a recruta direct personal.

————————————–

Este o relaţionare care necesită extraordinar de multă muncă şi le mulţumesc tuturor celor care se implică în proiect. Fiecare clipă petrecută este pentru oamenii noştri. Dacă noi reuşim să schimbăm imaginea, reuşim să schimbăm vieţile oamenilor.”

Iris Radulian, coordonator principal My Romania Group

„Cu prilejul acestui târg, am cunoscut atât oameni de afaceri, oameni care au firme în construcţii, cât şi oameni care îşi caută un loc de muncă. Deja am luat contactele unor români care sunt interesaţi. Mi-a plăcut de ei, cum s-au prezentat, cum au vorbit. Acum îi vom vedea şi practic…”

Niciu Emanuel Cristian, director general al companiei CNM Construction Works

————————————–

 

 

14 martie 2014

Daily Mail are întotdeauna dreptate…

Daily Mail on Romanians and Bulgarians

Daily Mail a „scăpat” fără nicio sancţiune, deşi împotriva tabloidului au fost formulate 83 de plângeri, pentru un articol apărut în paginile publicaţie în 31 decembrie 2013 şi care prezenta informaţii false şi tendenţioase despre „invazia” românilor şi bulgarilor în Regatul Unit.

Press Complaints Commission (PCC), organismul britanic de autoreglementare a activităţii jurnalistice a comunicat în 14 martie că a „rezolvat” seria plângerilor împotriva articolului „Sold out! Avioane şi autocare pline cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie”, publicat în Daily Mail în 31 decembrie 2013. Reprezentanţii comisiei au analizat doar una dintre cele 83 de reclamaţii formulate, după care au stabilit că nu este necesar să stabilească sancţiuni suplimentare la adresa tabloidului. Ei şi-au motivat decizia arătând că cei din conducerea Daily Mail au recunoscut greşelile incluse în articolul cu pricina şi au publicat o erată care a fost pe placul autorului respectivei plângeri.

Răspunsul PCC l-a contrariat pe jurnalistul britanic Jon Danzig, autor al uneia dintre cele peste 80 de plângeri.

 

 

17 martie 2014

Programul Fostering în comunitatea românească

În primăvara acestui an, una dintre numeroasele agenţii de Fostering care lucrează îndeaproape cu guvernul britanic a luat legătura cu cei care reprezintă comunitatea românească, în speranţa că astfel se vor găsi mai repede români care vor fi interesaţi să facă parte din programul Fostering (ce s-ar traduce prin simpla cale de a oferi o viaţă de familie, o casă sigură şi un loc stabil copiilor şi tinerilor care, din diferite motive, nu pot locui alături de părinţii naturali, cu alte cuvinte asistenţă maternală).

————————————–

„Sunt în jur de 300 de copii români care au nişte cazuri mai dificile în familie sau, mai bine spus, nu mai au familie. Fie au fost abandonaţi, fie părinţii sunt la închisoare, fie provin din familii cu violenţă domestică. Şi atunci au fost luaţi de către autorităţi, pentru că mediul unde se aflau nu era unul adecvat unde să crească. Autorităţile locale au acum dreptul asupra lor. Şi, în mod firesc, Social Service trebuie să îi plaseze pe aceşti copii în familii de români. Din păcate, nu prea sunt familii de români care să ştie despre cum funcţionează acest program.”

Iris Radulian, coordonator principal My Romania Group

————————————–

 

 

22 martie 2014

„Stand Up to Racism and Fascism”:

7.000 de manifestanţi împotriva discriminării românilor

Londra_22.03.2014_Protest Stand Up to Racism and Fascism1_1

Drapelul românesc purtat de Ionel Vrâncianu a fluturat la Londra, în fruntea unei coloane de circa 7.000 de protestanţi de etnii şi naţionalităţi diverse, care au manifestat în centrul metropolei, în 22 martie, pentru drepturile imigranţilor şi împotriva atitudinilor rasiste. Protestul a fost unul de amploare, fiind organizat de Trade Union Congress (TUC), una dintre cele mai importante confederaţii sindicale britanice, cu ocazia Zilei internaţionale de luptă împotriva discriminării rasiale, sărbătorită anual la echinocţiul de primăvară.

Medicul Tommy Tomescu s-a aflat printre vorbitorii care s-au adresat participanţilor la protestul împotriva rasismului desfăşurat la Londra.

————————————–

„Mă simt mândru că sunt român şi că am purtat steagul la această mare manifestaţie. Am făcut-o special pentru a vedea toată lumea că şi noi, comunitatea românească din Regatul Unit, suntem prezenţi aici.”

Ionel Vrâncianu, 55 ani, purtătorul drapelului românesc la protestul „Stand Up to Racism and Fascism”, desfăşurat la Londra, în 22 martie

————————————–

 

 

28 martie 2014

Debut la Londra:

„Bessarabian Nights” de Stela Brînzeanu

Londra_Stela Brinzeanu_autor_Bessarabian Nights1

„Bessarabian Nights” este titlul primului roman publicat la Londra de românca Stela Brînzeanu. Originară din Republica Moldova, ea a trăit la Londra în ultimii 14 ani, sperând că va reuşi să îşi îndeplinească un vis: acela de a scrie o carte….

————————————–

„Venind dintr-un sătuc mic, de aproximativ 2.000 de oameni, am ales un subiect cu care, practic, am crescut. Este vorba de sclavia modernă, care se extinde în întreaga lume, iar Moldova este unul dintre „punctele fierbinţi” ale acestui fenomen. (…) Iar traficul de fiinţe umane nu este singurul tip de sclavie. Dacă aş reuşi, prin cartea mea, să generez o discuţie pe această temă, cred că deja ar fi un câştig.”

Stela Brânzeanu, autor al romanului „Bessarabian Nights”, într-un interviu acordat Diaspora Românească

————————————–

 

 

31 martie 2014

Europeans Party.

Un partid britanic înfiinţat de un român

Londra_Dr. Tommy Iuliu Joul Tomescu

Dr. Tommy Tomescu a înfiinţat la Londra Partidul Europenilor (Europeans Party) pentru că a simţit că interesele românilor şi ale altor cetăţeni europeni stabiliţi în Marea Britanie nu sunt suficient de bine reprezentate. Formaţiunea politică a fost creată cu intenţia de a participa la alegerile locale programate pentru 22 mai, cu o listă proprie de aproximativ 600 de candidaţi.

Tommy Tomescu este medic stomatolog şi preşedinte al Romanian Dental Society UK (RDSUK).

————————————–

„European Party a luat fiinţă la Londra ca o consecinţă a valului de reacţii negative, duse până la extrem în Marea Britanie, împotriva Uniunii Europene şi a cetăţenilor ei.”

Dr. Tommy Tomescu, fondator Europeans Party

————————————–

 

 

6 aprilie 2014

Târg de joburi pentru românii din estul Londrei

Londra_My Romania Group_Seara Constructorilor

My Romania Group a organizat pe 6 aprilie, în incinta Mayfield School din estul Londrei, un târg cu oferte de muncă. După ce primul proiect de acest gen, „Seara Constructorilor”, a avut un real succes, reprezentanţii My Romania au dorit să ajute şi mai mulţi români. Astfel că târgul s-a extins de la construcţii la mai multe domenii de activitate, cum ar fi: hoteluri, înfrumuseţare, curăţenie, restaurante, agenţi de vânzări, IT, administraţie şi multe altele.

————————————–

„Este primul târg de joburi din estul Londrei, avem ca şi exemplu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni în nordul Londrei (Seara Constructorilor), unde am captat atenţia a 250 de oameni. Oamenii au fost foarte încântaţi şi de aceea, vrem să organizăm un târg mai mare, mai complex.”

Iris Radulian, coordonator My Romania Group

————————————–

 

 

Aprilie 2014

Micii româneşti au sfârâit în Greenwich Market

Londra_George Betianu_stand mici

În primăvara acestui an, micii româneşti sfârâiau pe grătare într-una din cele mai celebre pieţe din Londra: Greenwich Market, un loc încărcat de istorie în care se face comerţ încă din secolul XIV. Primul român care a adus mirosul şi gustul tradiţional într-o piaţă atât de prestigioasă din capitala britanică a fost omul de afaceri George Betianu, cel ce a deschis în 2013 prima fabrică de mezeluri românească, sub numele Maestro. Apetisanţii mici ce i-au ademenit atât pe englezi, cât şi pe turişti, sunt din carne produsă la fermele britanice, dar preparaţi după o reţetă 100% românească.

————————————–

„Micii au fost foarte bine primiţi… Mulţi dintre englezii pe care i-a atras mirosul nu ştiau ce sunt şi tocmai de aceea ne-am gândit să facem burgeri din aceeaşi compoziţie. Mulţi au fost încântaţi. Au fost şi români care s-au bucurat enorm că de acum înainte există o piaţă unde pot mânca mici româneşti.”

George Betianu

————————————–

 

 

30 aprilie 2014

Tommy Tomescu, pe stradă la Nigel Farage

Europarlamentarul Nigel Farage, liderul partidului extremist UKIP, nu se bucură de susţinere nici măcar printre vecinii săi, locuitori ai străzii pe care se află casa acestuia. Aceasta este concluzia la care a ajuns Tommy Tomescu, medicul dentist din Londra revoltat de atitudinile anti-româneşti ale reprezentanţilor UKIP care a făcut o vizită neanunţată în cartierul în care locuieşte contestatul preşedinte al UK Independence Party.

Tommy Tomescu, preşedintele nou-înfiinţatului partid Europeans Party, a mers în orăşelul Westerham în care locuieşte Nigel Farage, în sud-estul Angliei, după ce a citit un interviu cu liderul UKIP publicat în The Guardian în 25 aprilie. „Ar trebui britanicii să se teamă de familiile de români care se mută pe străzile lor?”, a întrebat reporterul de la The Guardian. Iar răspunsul liderului extremist a venit fără ezitare: „Sigur că da.” (Well, of course, yeah)

Câteva zile mai târziu, în 30 aprilie, . Tommy Tomescu îşi începea vizita inopinată „acasă” la Nigel Farage…

————————————–

„Per total, am rămas cu impresia că domnul Farage nu prezintă aşa cum trebuie principalele probleme ale comunităţii sale, astfel încât am informat mulţi dintre interlocutorii mei că mă gândesc serios să mă mut şi să candidez la ei în zonă peste cinci ani.”

Dr. Tommy Tomescu, preşedintele Partidului Europenilor

————————————–

 

 

21 aprilie, 8 şi 10 mai 2014

Românii, alături de Paula Seling şi Ovi,

reprezentanţii României la Eurovision

Londra_Paula Seling si Ovi_Eurovision

Paula Seling şi Ovi, câştigătorii din finala Eurovision România 2014, au fost prezenţi în luna aprilie, la Londra, într-un turneu de promovare în cadrul The London Eurovision Party.

Cei doi artişti au fost susţinuţi trup şi suflet de către românii stabiliţi pe pământ britanic. Atât pe 8 mai, când a avut loc semifinala, dar cu atât mai mult pe 10 mai în marea finală, românii au fost împreună şi au votat „Miracle”, piesă compusă chiar de Ovi. Iniţiativa de a fi alături de cei doi artişti români i-a aparţinut omului de afaceri George Betianu, patronul fabricii de mezeluri româneşti din Londra, Maestro. Chiar dacă dorinţa de a trimite „Miracolul” pe primul loc nu a devenit realitate, zecile de persoane prezente atunci la eveniment, printre care şi britanici, au declarat pentru ziarul nostru că cei doi meritau un loc fruntaş.

————————————–

„Pentru mine a fost o plăcere să susţin România, să îi susţin pe Paula şi pe Ovi la Eurovision. Mi-am dorit să arăt, în aceste vremuri în care România este în continuare arătată cu degetul, că încă are cu ce să iasă în evidenţă. Avem artişti foarte buni şi am vrut să arătăm Europei că avem o ţară cu talente.”

George Betianu, general manager Riverside Group

————————————–

 

 

13 mai 2014

Prinţul Charles, în vizită

la Ambasada României la Londra

Londra_ICR_Printul Charles

Frumuseţile naturale deosebite ale României, farmecul civilizaţiei rurale şi bogăţia culturală a ţării noastre au făcut posibilă o premieră istorică: vizita prinţului Charles de Wales, prim moştenitor al Coroanei Regatului Unit, în spaţiile de protocol ale Ambasadei României şi Institutului Cultural Român de la Londra. „Spectacolul” a durat trei zile şi s-a derulat în cadrul unui eveniment de excepţie intitulat „Transylvania Festival”.

 

 

29 mai 2014

Poliţia britanică, uimită de un spărgător român

Un român a reuşit să comită 31 de spargeri şi tâlhării în Londra şi împrejurimile metropolei fără a putea fi identificat de poliţiştii britanici. Constantin Tiberiu Gheorghe, în vârstă de 39 de ani, a dat spargere după spargere în capitala Marii Britanii, ca şi în comitatele învecinate Kent şi Essex, timp de mai multe luni.

Românul a fost identificat în cele din urmă ca un posibil suspect al comiterii furturilor, deşi nu i se cunoştea identitatea. Constantin Tiberiu Gheorghe a fost reţinut în 15 aprilie în zona centrală a cartierului Barking din estul Londrei şi arestat imediat.

Constantin Tiberiu Gheorghe şi-a recunoscut vinovăţia pentru toate cele 31 de infracţiuni comise. Completul de judecată a decis în 29 mai condamnarea sa la închisoare pentru opt ani.

————————————–

„Gheorghe s-a dovedit a fi unul dintre cei mai prolifici, dar şi printre cei mai neglijenţi autori de spargeri pe care i-am întâlnit de-a lungul carierei mele”.

Ofiţerul de poliţie Brett Hagen

————————————–

Citiți și:  Retrospectivă: Români care au marcat anul 2014 britanic (partea a II-a)

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!