RETROSPECTIVA ROMANO-BRITANICA 2009 (I)

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK la zi, UK, despre români pe data 10 ianuarie 2010

2009 a fost un an neobisnuit, chiar daca a trecut aparent la fel de firesc ca orice alt an. A fost, in primul rand, anul recesiunii; un regres economic extrem de sever ce a provocat criza in Marea Britanie mai mult decat in alte state dezvoltate din lume. Si totusi, pentru romanii din Regatul Unit, oameni obisnuiti cu lipsuri si neajunsuri, poate ca nu efectele declinului economic au fost cele mai marcante pentru anul ce s-a incheiat.

Anul 2009 a inceput cu refuzul Guvernului de la Londra de a acorda drepturi nelimitate pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari si s-a incheiat cu anuntul prelungirii acestui refuz pana la 1 ianuarie 2012. In plus, prezenta in aceasta tara a cetatenilor romani de etnie roma a fost tinta unor atacuri rasiste si a devenit de mai multe ori subiect de dezbatere in presa britanica.

In fine, tot la sfarsitul acestui an, comunitatea romaneasca din Regatul Unit, alaturi de romanii din diaspora din intreaga lume, si-a legitimat identitatea printr-un vot consistent la alegerile prezidentiale, influentand decisiv, conform unora dintre analistii politici, rezultatul scrutinului.

Cum se vad, deci, evenimentele pe care le-au trait romanii din Marea Britanie in 2009 intr-o analiza retrospectiva la inceput de nou an? Si ce ne va rezerva oare 2010 prin prisma unei asemenea evaluari?

 

 

Anul Marii Recesiuni

 

Anul 2009 a inceput in plina recesiune si s-a sfarsit tot sub amenintarea acesteia. Puternica economie britanica a fost printre primele din Europa care a avut de suferit de pe urma consecintelor acestui fenomen. Si estimarile referitoare la depasirea declinului sunt inca ezitante la inceput de 2010, chiar daca SUA si UE si-au anuntat de luni de zile iesirea oficiala din criza.

Din aceasta perspectiva, inceputul lui 2009 parea ingrijorator pentru romanii stabiliti in Regatul Unit. Chiar si tinerii romani cu diplome de studii superioare britanice si posturi bine platite in City of London aveau sa fie afectati de efectele crizei…

 

Cele mai afectate economii europene

Marile economii ale lumii isi vor continua declinul pe tot parcursul acestui an, iar Marea Britanie este singura care va suferi din cauza recesiunii si in 2010, se anunta inca din luna martie 2009 intr-un raport prezentat de delegati ai Fondul Monetar International (FMI) la intalnirea G20 a tarilor industrializate si emergente de la inceputul primaverii lui 2009. In schimb, in statele puternic industrializate din grupul G7 se asteapta o crestere de 0,2% in anul urmator, informa cotidianul The Independent din 20 martie, citand o analiza FMI.

„Toata lumea este in acest moment mult mai pesimista in privinta evolutiei crizei, decat in urma cu sase luni. Si toti specialistii sunt aproape convinsi ca ne poate astepta chiar si o depresiune. Cunosc chiar multi tineri romani care au ocupat functii importante in diverse companii din Marea Britanie, care din cauza acestor momente de regres economic se gandesc sa isi reconsidere optiunea de a ramane sau nu in aceasta tara. Am o multime de prieteni, care iau in calcul posibilitatea de a-si lua un an liber sau sa isi continue studiile in aceasta perioada dominata de mediul acesta negativ, pana cand vor gasi conditii mai propice pentru a-si continua activitatea”, aprecia pentru Diaspora Romaneasca inca de la sfarsitul lunii ianuarie 2009, Adrian Ion, manager financiar in City of London si presedinte al organizatiei de tineret City Link, din cadrul Camerei de Comert Britanico-Romane.

Si totusi, in ciuda acestor aprecieri, evolutiile de pe piata imobiliara din februarie si martie au transmis semnale pozitive analistiilor britanici.

 

False prognoze optimiste

Pretul mediu al caselor britanice a scazut cu doar 1,9% in martie 2009, adica mai putin abrupt decat in luna precedenta, anunta un articol aparut in The Times citand o evaluare a Halifax. Aceste date au fost confirmate si de Nationwide, care, alaturi de Halifax, sunt doua dintre cele mai mari institutii de credit ipotecar din Marea Britanie, transmitand rapoarte lunare in acest domeniu. Specialistii sustineau ca aceste ultime semnale ar putea marca inceputul stabilizarii pietei imobiliare in Marea Britanie.

Datele au generat un optimism moderat in randul celor care asteptau stabilizarea pietei de profil dupa ce preturile de vanzare pe piata imobiliara britanica scazusera constant din 2007 odata ce conditiile de acordare a creditelor imobiliare s-au inasprit ca rezultat al blocarii activitatii de creditare din partea bancilor inspre comercianti si persoane fizice. „Conditiile de pe piata imobiliara britanica vor fi foarte probabil la fel de severe pana la finele acestui an (n.r. – 2009), in ciuda acestor tendinte pozitive”, aprecia rezervat Martin Ellis, economist in cadrul Halifax.

A urmat apoi luna mai, marcata de inregistrarea unei cresteri a productiei industriale cu 0,3%; era prima evolutie pozitiva dupa 15 luni de declin. O parte dintre finantisti au manifestat din nou optimism, prognozand iesirea din criza pentru inceputul lui 2010. Au existat insa si reactii rezervate privind viitorul economiei britanice. 

Productia industriala a crescut in Marea Britanie datorita, in principal, rezultatelor pozitive din productia de farmaceutice si produse petroliere. „Cifrele indica in mod vizibil o recuperare economica si este rezonabil sa ne gandim ca PIB-ul ar putea inregistra o crestere in cel de-al doilea trimestru”, a declarat Philip Shaw, economist la Investec., citat de Reuters.

Autoritatile britanice au recomandat insa moderatie specialistilor care lansau prognoze optimiste in ceea ce priveste depasirea recesiunii, conform Reuters. Ele atrageau atentia ca sistemul bancar se afla inca intr-un moment de vulnerabilitate si bancile ezitau sa se lanseze in acordarea de noi credite.

„Marea Britanie va iesi din recesiune pana la sfarsitul acestui an”, a declarat la mijlocul lui august 2009 si un oficial al Bancii Angliei – banca centrala britanica. Aprecierea era sustinuta si de cresterea pretului caselor pentru a treia luna in Regatul Unit, conform datelor date publicitatii de institutiile specializate in analiza evolutiei pietei imobiliare.

Anuntul a fost facut dupa ce si guvernantii din Franta si Germania au facut publice date conform carora, economiile lor nationale au avut mici cresteri in al doilea trimestru al anului trecut, punand capat scaderilor economice trimestriale consecutive care semnalau prezenta recesiunii.

 

In asteptarea sfarsitului recesiunii

Practic, analistii nu se asteptau la o relansare prea rapida a economiei britanice si nu indrazneau sa lanseze prognoze privind data la care economia britanica se va afla din nou la nivelul dinainte de inceputul crizei. Si britanicii de rand au dezvaluit prin intermediul unui sondaj de opinie ca nu se vor mai intoarce la vechile lor obiceiuri de consum inainte de 2012. Ei au renuntat sa ia masa la restaurant si sa cheltuie bani pe produse alimentare ecologice, nu isi mai cumpara masini noi si isi redecoreaza mai rar locuintele.

Si intr-adevar, Marea Britaniea inregistrat si in al treilea trimestru din 2009 o scadere economica, contrar calculelor specialistilor care ii prevesteau iesirea din recesiune in toamna trecuta. Economia britanica s-a contractat cu 0,3% in perioada iulie-septembrie, in timp ce prognozele anuntau o crestere de 0,2% pentru aceeasi perioada. Niciun analist nu a reusit sa anticipeze o astfel de evolutie defavorabila. „Si mai ingrijorator este faptul ca Marea Britanie ar putea fi singura economie nationala europeana majora care inregistreaza asemenea rezultate negative”, remarca James Knightley, de la ING citat de Reuters.

Economistii au prognozat in final ca de-abia ultimul trimestru al lui 2009 si primele zile ale lui 2010 vor marca momentul sfarsitului oficial al recesiunii britanice. „Datele privind PIB-ul pe cel de-al treilea trimestru in Marea Britanie arata o imbunatatire sensibila a situatiei, conform asteptarilor. Mai sunt insa cativa pasi de parcurs pana la momentul iesirii din criza, asa cum s-a intamplat deja in celelalte tari din zona euro”, a recunoscut economistul Charles Davis, de la Centrul de Cercetari Economice si de Afaceri.

Aceasta declaratie venea la cateva luni dupa ce cele mai importante economii europene, Franta, Germania, dar si Japonia si Statele Unite anuntasera inceputul cresterii economice dupa o lunga perioada de declin. Marea Britanie continua sa sufere, confruntandu-se cu un somaj ridicat si cu un nivel ridicat al datoriei publice.

——————————————

2009 in „Actualitatea Ambasadei”

 

Ianuarie

La 18 ianuarie 2009, in prezenta ambasadorului Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, dr. Ion Jinga, mitropolitului Iosif al Europei Occidentale si Meridionale si a preasfintitului Macarie Dragoi, episcopul Europei de Nord, a fost inaugurata parohia ortodoxa romana din Glasgow, cea de-a saptea parohie ortodoxa romana din Marea Britanie.

 

Februarie

Ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, s-a intalnit la 28 februarie 2009 cu lideri ai asociatiilor romanesti si reprezentanti ai presei de limba romana din Marea Britanie.

 

Martie

La 25 martie 2009, ambasadorul Romaniei, dr. Ion Jinga, a participat in calitate de keynote speaker la Forumul „Europa Centrala in centrul atentiei” organizat de catre Consiliul Camerelor de Comert britanice in Europa (COBCOE). Lucrarile forumului au fost deschise de ministrul britanic pentru afaceri europene, Caroline Flint. 

 

Aprilie

La 29 aprilie 2009, ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, a avut o intrevedere cu domnul Thomas Mirow, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare – BERD. 

 

Mai

La 9 mai 2009, Ambasada Romaniei la Londra a gazduit intalnirea anuala a Societatii Medicale Romane din Marea Britanie.

 

Iunie

Un grup de cetateni de etnie roma sunt tinta unor atacuri rasiste in Belfast.Ambasada Romaniei in Marea Britanie condamna cu fermitate orice act cu caracter extremist sau rasist si face apel la autoritatile britanice sa ia toate masurile necesare pentru ca astfel de cazuri sa nu se mai repete.

 

Septembrie

Romania a fost prezenta la Festivalul Tamisei (12-13 septembrie 2009), pentru a doua oara, la sectiunea New European Village, alaturi de tari precum Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Turcia cu un spectacol si un stand organizat de Institutul Cultural Roman din Londra.

 

Octombrie

La 24 octombrie 2009, Ambasada Romaniei la Londra a gazduit cea de-a doua editie a Conferintei studentilor, profesorilor si cercetatorilor romani din Marea Britanie.

 

Noiembrie

Ministerul Afacerilor Externe a luat act de decizia autoritatilor de la Londra de a mentine pana in anul 2011 restrictiile privind accesul fortei de munca din Romania si Bulgaria pe piata fortei de munca din Marea Britanie si isi exprima dezamagirea in legatura cu aceasta masura.

 

Decembrie

La 12 decembrie 2009, Ambasada Romaniei la Londra a organizat Sarbatoarea Pomului de Craciun, eveniment dedicat copiilor din comunitatea romaneasca.

————————————————

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!