RETROSPECTIVA ROMANO-BRITANICA 2009 (II)

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK la zi, UK, despre români pe data 17 ianuarie 2010

Anul 2009 ne-a aratat, poate mai pregnant decat alti ani, ca aproape nimic din ceea ce ne imaginam noi, romanii din Marea Britanie, despre comunitatea pe care o formam aici, nu are valabilitate pe aceste meleaguri.

Ne credem multi si discriminati, dar in realitate reprezentam sub 1% din forta activa de munca a acestei tari. Cand vine vorba despre romanii aflati peste hotare, avem convingerea, dimpotriva, ca formam in aceasta tara o comunitate infima in comparatie cu cele din alte state europene, precum Italia si Spania. Totusi, la al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 6 decembrie ne-am situat pe locul sase intr-un clasament pe tari al prezentei la vot in afara granitelor Romaniei.

Surprinzator, romanii nu sunt nici campionii infractionalitatilor din Regatul Unit. Inchisorile britanice nu sunt pline de infractori originari din Romania. Iar romanii certati cu legea nu sunt cei mai temuti din aceasta tara si nici faptele pe care le-au comis nu sunt dintre cele mai infioratoare.

In fine, ne-am obisnuit sa ii consideram pe romanii de etnie roma neintegrabili in societatile Europei moderne si, contrar asteptarilor, acestia se pare ca sunt tratati de britanici altfel; cu toleranta si fara reticenta.

 

 

Inexistenti in UK,

importanti pentru Romania

 

Ni se pare ca aparem frecvent in ipostaze negative la televiziunile din aceasta tara si ne temem ca cele mai grave infractiuni comise in Regatul Unit se datoreaza romanilor. In realitate, la sfarsitul unui an 2009 bogat in evenimente pentru comunitatea romanilor din Marea Britanie, concluzia pare a fi cu totul alta: britanicii stiu mult mai putine despre romani si Romania decat s-ar putea crede, iar cunostintele lor in acest sens nu sunt intotdeauna si neaparat negative.

 

Comunitati „invizibile”

Faptul ca in anumite regiuni din nordul Londrei este firesc sa auzi vorbindu-se romaneste in mijloacele de transport public i-a facut pe multi sa traga concluzii hazardate privind dimensiunea comunitatii romanesti din Marea Britanie. Marti, 10 februarie 2009, a fost ziua in care romanii din Regatul Unit aflau, contrar asteptarilor, ca sunt considerati doar o prezenta „invizibila” in interiorul multiculturalismului britanic.

„Suntem mult peste 100.000”, ii spuneau toamna trecuta cativa simpatizanti deputatului William Branza, prezent la Londra pentru constituirea unei organizatii PD-L in capitala britanica. Cifra a fost mult exagerata ulterior intr-un comunicat de presa transmis de la biroul parlamentarului. „In Marea Britanie sunt aproximativ un milion de romani”, se sustine in documentul datat 10 noiembrie. Cifra contrazice aprecierile Ambasadei Romaniei la Londra, conform carora in Regatul Unit s-au stabilit intre 50 si 80 de mii de romani.

Seminarul „Sub observatie: Raspunzand nevoilor comunitatilor etnice mai putin vizibile” a constituit o ocazie rara prin intermediul careia problemele romanilor au fost prezentate direct, fara intermediari, in Casa Parlamentului din Marea Britanie. Putin peste 50 de persoane de etnii dintre cele mai diverse au fost prezente atunci in Committee Room, o incapere din House of Commons (Casa Comunelor) a Westminster Palace, sediul camerei inferioare a parlamentului britanic; printre acestea se aflau si zece romani, alaturi de nepalezi, marocani, thailandezi si sud-africani.

Toti cei prezenti la acest eveniment au aflat atunci despre limitarea dreptului la munca, statutul de european marginalizat si restrictionat sau viata si munca unor romani cu pregatiri profesionale diverse preponderent in constructii, curatenie si agricultura. Aceste probleme ale romanilor din Regatul Unit au devenit astfel parte din subiectul dezbaterii care a durat doua ore, in cladirea Parlamentului din Londra.

A fost una din putinele ocazii in care romanilor li s-a oferit sansa sa se prezinte in House of Commons. Ei si-au rostit asadar nemultumirile odata cu cazurile de violenta domestica si de imigratie ilegala reclamate de marocani si thailandezi si in acelasi timp cu exemplele de reusita a integrarii sociale furnizate de imigrantii proveniti din Africa de Sud. In aceeasi incapere, soldatii si veteranii Gurkhas din Nepal isi afirmau dificultatile de a se acomoda traiului din Regatul Unit.

Dincolo de importanta evenimentului, romanii din Marea Britanie au aflat cu surprindere ca, desi sunt cetateni si membrii ai Uniunii Europene, sunt considerati reprezentantii unei comunitati insuficient de vizibile in capitala britanica. Doua luni mai tarziu, un oficial roman prezent in capitala Marii Britanii confirma, la randul sau, numarul extrem de mic al prezentei romanesti in interiorul populatiei britanice. „De fapt, sub 1% dintre toti cei care muncesc in Marea Britanie sunt persoane de origine romana”, a recunoscut Cristian Diaconescu, intr-o conferinta de presa sustinuta in 22 aprilie 2009 la sediul ambasadei romane din capitala britanica, in calitatea sa de ministru al afacerilor externe la acea data.

 

Infractori anonimi

Nici pe harta infractionalitatii britanice imigrantii romani nu sunt dintre cei mai remarcati. „Comunitatea romana din Marea Britanie este mai buna decat in alte tari”, afirma si dr. Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la Londra intr-o intalnire cu reprezentantii mass-media in luna mai a anului trecut. Cu aceeasi ocazie el a dat publicitatii si cifre legate de infractiunile comise de romani in Regatul Unit, asa cum reies acestea din statisticile oficiale britanice.

Politistii britanici considera comunitatea romaneasca prezenta in Marea Britanie ca fiind una echilibrata si care nu provoaca mari probleme in cadrul societatii. Si statisticile publicate periodic pe website-urile specializate ale institutiilor apartinand Home Office (Ministerul de Interne din Regatul Unit) sau Ministerului Justitiei arata ca romanii nu s-au remarcat prin comiterea de infractiuni grave.

Date statistice date publicitatii anul trecut aratau ca au ispasit pedepse cu inchisoarea in penitenciarele britanice 272 de detinuti originari din Romania. Aceasta cifra reprezinta 2,41% dintre infractorii migranti care au ajuns in inchisorile din aceasta tara si 0,32% din totalul detinutilor care executa astfel de condamnari.

Intr-un clasament al penitentei, romanii se aflau pe locul 11 din totalul minoritatilor care convietuiesc in aceasta tara si pe locul 4 intre comunitatile europene aflate in Regatul Unit, conform declaratiilor lui Ion Jinga. Doar Polonia, Irlanda si Estonia ne intreceau in clasamentul detinutilor europeni care populeaza penitenciarele din Regatul Unit. In schimb, detinutii romani erau mult mai putini in Marea Britanie comparativ cu jamaicanii (1.099), nigerienii (855), nord-irlandezii (620), polonezii (492), somalezii (447), chinezii (445) sau vietnamezii (442).

——————————————–

„Imigrantii romani stabiliti la Londra formeaza un grup cu care avem foarte putine probleme comparativ cu alti rezidenti proveniti din statele est-europene. De cand ma aflu la conducerea Politiei Sectorului 4 din cadrul Diviziei Snow Hill a City of London Police, nu imi amintesc de probleme speciale cu care sa ne confruntam si care sa fi fost generate de romani”.

Police Seargent Richard Londgen (PS), seful Politiei Sectorului 4 din cadrul Diviziei Snow Hill a City of London Police

————————————————–

 

 

Contradictiile votului romanesc

de pe taram britanic

 

Anul trecut i-a adus pe romanii din Marea Britanie de trei ori in fata urnelor de vot. Daca in primele zile ale lunii iunie alegerile europarlamentare s-au desfasurat sub semnul absenteismului, la alegerile prezidentiale de la sfarsitul lui noiembrie si inceputul lui decembrie s-a stat la cozi pentru stampila de vot si s-a inregistrat cea mai mare participare a electoratului roman din aceasta tara. Cand 33 de europarlamentari romani au ajuns in forul legislativ al UE, in ciuda refuzului cetatenilor de a-i vota, polemicile au fost putine si fara intensitate. In schimb, atunci cand optiunea romanilor din strainatate a intors rezultatul alegerilor prezidentiale, contestarile rezultatului scrutinului au fost greu de potolit. Romani oarecare, simpatizanti ai perdantilor de la PSD, au pus la indoiala corectitudinea alegerilor. Si oameni politici importanti din Romania au incercat sa aduca in discutie dreptul la vot al cetatenilor romani din afara granitelor tarii, punand la indoiala, fara sa isi dea seama, unele din drepturile fundamentale ale omului.

 

Parlamentari europeni prin „absenta”

Alegerile pentru Parlamentul European din 4-7 iunie 2009 au constituit cel mai amplu vot multi-national organizat in istorie. Aproximativ 375 de milioane de cetateni europeni din 27 de state si-au putut exercita dreptul de a vota 376 de viitori membrii ai forului legislativ al Uniunii Europene. In urma acestui proces electoral s-au stabilit cine sunt trimisii acestor tari la Bruxelles pentru al saptelea mandat al Parlamentului Uniunii Europene, cu o durata de cinci ani.

Romanii din Marea Britanie si-au putut exprima optiunea electorala in 4 iunie pentru a alege reprezentantii Regatului Unit in Parlamentul Europei sau duminica, 7 iunie, pentru alegerea europarlamentarilor romani in forul legislativ european. Orice cetatean european a avut dreptul sa aleaga daca voteaza pentru tara sa natala sau pentru statul in care isi are rezidenta.

Votul este un drept castigat, care nu a reprezentat si o obligatie cetateneasca pentru romani. Treizeci si trei de europarlamentari care reprezinta in prezent Romania au ajuns in forul legislativ de la Strasbourg datorita absentei electoratului de la urne si nu datorita prezentei alegatorilor in sectiile de votare.

In Marea Britanie au fost organizate patru sectii de vot pentru romanii rezidenti in aceasta tara. Doua dintre acestea au functionat la Londra, celelalte doua fiind localizate la Leeds, in nordul Angliei si respectiv la Glasgow in Scotia.

Mai putin de 300 de romani stabiliti in Regatul Unit si-au exprimat votul pentru alegerile europarlamentare.

 

Presedintele romanilor din diaspora

In 22 noiembrie si in 6 decembrie, prezenta masiva la vot a romanilor din Marea Britanie si din intreaga diaspora a influentat decisiv, conform analistilor politici, alegerea viitorului presedinte al Romaniei pentru urmatorii cinci ani.

Pe teritoriul Regatului Unit au fost prezenti la vot 6.004 romani, duminica, 5 decembrie, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru presedintele Romaniei. Si in primul tur s-a stat la coada la sectiile de vot. 4.701 romani din Marea Britanie au votat pentru un nou mandat al lui Traian Basescu, reprezentand 78,88% din voturile valabil exprimate. Pentru Mircea Geoana, candidatul PSD la fotoliul prezidential, au votat doar 1.258 de romani din Regatul Unit, adica 21,11% din totalul optiunilor de vot.  

Cele peste 6.000 de voturi exprimate la 6 decembrie de romanii din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord au situat comunitatea romaneasca din Regatul Unit pe locul sase ca prezenta la vot intre statele lumii in care traiesc romani. In Italia au votat peste 42.000 de cetateni romani in 54 de sectii de vot, iar in Spania 35.911. Si in Moldova au votat 12.000 de persoane pe baza unui act de identitate romanesc, iar in SUA au participat la vot 8.513 persoane. Franta a depasit numarul voturilor romanesti din Marea Britanie cu doar cateva sute, inregistrand o prezenta la vot de 6.360 de persoane. Cei 6.004 romani care au votat in Marea Britanie au depasit cu mult prezenta la vot din state ca Germania sau Canada.

Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 6 noiembrie 2009 a marcat un nou record in ceea ce priveste prezenta romanilor din aceasta tara la urne.

In noiembrie 2008 pentru alegerile parlamentare votau doar aproximativ 700 de romani din Regatul Unit.

———————————————

„Romanii aflati in strainatate ajuta Romania si nimeni nu are dreptul sa-i transforme in cetateni de categoria a doua. Romanii plecati sa munceasca in state mai dezvoltate sunt motoare ale progresului tarii prin experienta lor, prin cunostintele acumulate, printr-o mentalitate noua. Este datoria noastra sa le recunoastem meritele si sa le utilizam competentele”.

Extras din mesajul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, pentru romanii din strainatate in 21 decembrie 2010, odata cu depunerea juramantului de credinta pentru noul mandat

——————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare


Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!