Revenirea TVA la 19%, condiţionată de creşterea PIB

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 17 martie 2014

Revenirea taxei pe valoarea adăugată la nivelul de 19% este sustenabilă dacă România va continua să înregistreze aceeaşi creştere economică de anul trecut, de peste 3%, a declarat premierul Victor Ponta.

„Dacă avem un ritm de creştere, aşa cum am avut în 2013, de 3,5%, este sustenabilă”, a spus Ponta la România TV, potrivit Mediafax. Întrebat ce şanse sunt să mai fie atins acest nivel de creştere economică, premierul a amintit că pentru acest an este estimat un nivel de „2 virgulă”, dar că pentru anul trecut a fost prognozat un avans PIB de 1,6%, mult sub rezultatul final, adăugând: „Să dea Dumnezeu să se întâmple la fel şi anul ăsta, să ajungem undeva spre 3”.

O cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar şi revenirea la TVA de 19% în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt unele dintre prevederile din noul program al Guvernului. TVA a fost majorată de Guvern, în vara anului 2010, de la 19% la 24%.

„Din punctul meu de vedere, trebuie să mergem, atât cât se poate, tot spre zone ţintite. (…) Eu aş vrea la fructe şi legume, pentru că acolo avem iarăşi o evaziune uriaşă şi o competiţie neloială între producătorii locali şi fructele-legumele care se aduc din afara Uniunii Europene sau cele din UE unde avem evaziune la taxele intracomunitare”, a mai spus Ponta la România TV.

El a adăugat că există şi o variantă în care TVA să fie redusă la 9% atât pentru carne, cât şi pentru fructe-legume, dacă va fi posibil. „Haideţi să încercăm să vedem, poate le putem face împreună”, a spus Ponta, întrebat dacă asta înseamnă că fructele-legumele se află înaintea produselor din carne în ceea ce priveşte reducerea TVA.

Alte prevederi din noul program al Guvernului sunt lărgirea bazei de impozitare şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite. Potrivit aceluiaşi document, statul va suporta pe un an contribuţiile sociale aferente datorate de firme care angajează pe minimum doi ani tineri în vârstă sub 25 ani şi peste 45 ani, va acoperi costul unui stagiu de specializare pentru tinerii romi şi va condiţiona indemnizaţia de şomaj de prezenţa la un program de consiliere.

Programul prevedea şi creşterea progresivă a salariului minim pe economie până la 1.100 lei, până la sfârşitul anului 2016. Acest lucru ar fi însemnat o limită mai mică decât limita superioară de 1.200 de lei asumată de Guvernul USL în decembrie 2012. Premierul Victor Ponta a declarat, însă, că referirea la un salariu minim pe economie de 1.100 de lei a fost o eroare de redactare care va fi îndreptată.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!