Revista Nature, despre Ponta și renunțarea la titlul de doctor

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 9 ianuarie 2015

Cunoscuta publicație Nature, care a scris pentru prima oară, în urmă cu doi ani și jumătate, despre plagiatul premierului Victor Ponta, acordă atenție și protestului sutelor de români față de OUG privind titlurile științifice, grație căreia Ponta ar putea renunța la titlul de doctor, acțiune ce până acum nu era prevăzută în legislație, anunță ziare.com.

„Oamenii de știință protestează față de decretul din România privind revocarea titlului de doctor”, titrează Nature, într-un articol publicat luni pe site-ul său și semnat de Alison Abbott, cea care, pe 17 decembrie, a scris și despre anunțul prim-ministrului referitor la renunțarea la titlul de doctor.

Potrivit sursei citate, oamenii de știință români au răspuns furioși la ordonanța de urgență guvernamentală emisă de premierul Victor Ponta, care va permite celor ce doresc să renunțe la titlul de doctor să o poată face fără a da vreo explicație. Anterior, notează Nature, la fel ca în majoritatea țărilor, un titlu de doctor putea fi revocat în România doar în urma unei anchete. Ordonanța vine la două săptămâni după ce prim-ministrul a anunțat că renunță la titlul de doctor în Drept internațional, obținut cu o lucrare asupra căreia au planat acuzații de plagiat încă din 2012.

Astfel, aproape 1.400 de oameni, dintre care mare parte sunt oameni de știință români, au semnat o scrisoare deschisă, printre aceștia numărându-se zeci de cadre universitare, precum și Mircea Cărtărescu, Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu. În scrisoare se precizează că motivația lui Victor Ponta pentru schimbarea legii este de a se proteja pe sine de întrebări legate de propriul doctorat obținut în anul 2003, la Universitatea din București.

„Obținerea unui titlu de doctor nu este o activitate solitară (…), ci implică un întreg ansamblu de instituții și activități academice, prin urmare renunțarea la acest titlu nu poate fi lăsată doar la latitudinea deținătorului acestui titlu”, se arată în scrisoarea citată de Nature, care solicită Avocatului Poporului să atace OUG la Curtea Constituțională.

Tolerat la București, aspru sancționat la Londra

În timp ce întrebările legate de teza de doctorat a lui Ponta continuă să se ivească pe scena politică, Ponta a scris Universității din București, pe 16 decembrie, cerând revocarea titlului de doctor, motivând că noul ministru al educației și cercetării, Sorin Câmpeanu, are nevoie de un început de mandat fără distragere a atenției. Pe 18 decembrie, universitatea a fost de acord cu retragerea titlului, dar a enunțat motive legate de plagiat”, se mai arată în articolul publicației științifice.

Ulterior, pe 29 decembrie, Guvernul a modificat urgent Legea educației, astfel că orice deținător al unui titlu științific poate cere Ministerului Educației să-i revoce această titulatură, iar instituția poate face acest lucru cu efecte imediate. Sorin Câmpeanu a declarat că cei care doresc să scape de titlul de doctor nu trebuie să justifice în niciun fel solicitarea de revocare.

Cristian Dogaru, cadru universitar la University Campus Suffolk din Ipswich, Marea Britanie, cel care a inițiat scrisoarea deschisă, spune că oamenii de știință sunt „frustrați și furioși” din cauza acestui subiect. Nici Victor Ponta și nici Sorin Câmpeanu nu au răspuns cererii Nature pentru comentarii pe marginea acestei scrisori, încheie articolul.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!