Revocarea CNE, în Monitorul Oficial

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 11 decembrie 2015

Ordinul semnat de ministrul educației, Adrian Curaj, prin care au fost revocați toți membrii Consiliului Național de Etică (CNE), instituția care s-a pronunțat asupra plagiatelor comise de demnitari precum Victor Ponta sau Gabriel Oprea, a intrat în vigoare, fiind publicat marți seară în Monitorul Oficial.

Ordinul de ministru a apărut în Monitorul Oficial nr. 908 din 8 decembrie, fiind emis în baza Legii 206/2014 privind buna conduită în cercetarea științifică, a art. 217 din Legea Educației nr. 1/2011 și a OUG nr. 55/2015, privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administrației publice centrale.

Conform art. 1, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului, interimar, nr. 4.393/2012 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național de Etică a cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și inovării, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 385 din 8 iunie 2012, cu modificările ulterioare”.

Ordinul semnat de Adrian Curaj modifică Ordinul nr. 4393 din 08.06.2012 semnat de fostul ministru interimar Liviu Pop (PSD).

Prin acel ordin, emis la scurt timp după ce fostul premier Victor Ponta fusese acuzat de plagiat, Liviu Pop schimba componența nominală a CNE, îi numea la conducerea consiliului pe Teodor Petrescu și Virgil Muraru și modifica regulamentul de funcționare al CNE. Ulterior, CNE-ul în noua sa componență a decis că Victor Ponta nu a plagiat, în ciuda dovezilor prezentate public în presă și a raportului întocmit de experți pentru Universitatea București, care a cerut în repetate rânduri Ministerului Educației, condus în ultimii ani de membri PSD, retragerea titlului său de doctor în drept.

O decizie similară a luat CNE și în cazul lui Gabriel Oprea, cu toate că dovezile publicate în mass-media au fost mai mult decât edificatoare.

Ministrul Adrian Curaj a anunțat la scurt timp de la preluarea mandatului că a decis revocarea CNE și modificarea cadrului legislativ, obiectivul principal urmărit fiind recredibilizarea sistemului universitar românesc, afectat de numeroase scandaluri de plagiat. Noul ministru a fost suspectat de politicieni și jurnaliști că intenționează astfel să amâne luarea unei decizii în cazul ministrului de interne, Petre Toba, și el acuzat recent de plagiat.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!