Revolta ciobanilor: Guvernul suspendă

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 18 decembrie 2015

Guvernul a emis miercuri dimineață o ordonanță de urgență prin care sunt suspendate restricțiile legate de pășunat și de numărul de câini la stână din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic, aspecte care au dus la un protest al ciobanilor, care a avut loc marți la Palatul Parlamentului. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Acesta a precizat că Executivul a adoptat dis-de-dimineață (miercuri, 16.12.2015 – n.r) ordonanța de urgență, care amână două prevederi ale Legii 149/2015, prevederi care i-au scos în stradă, marți, pe ciobani. Este vorba despre limitarea numărului de câini la stână și de interzicerea pășunatului din decembrie până în luna aprilie.

„Această prorogare e valabilă până pe 25 aprilie 2016. Până la această dată, vom găsi un proiect de lege nou – fie pe baza celor existente, fie inițiat de Guvern – prin care să soluționăm definitiv aceste controverse. Este data la care se suspendă cele două puncte din articolele în discuție, iar la finalul lunii aprilie vom avea o nouă lege”, a punctat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Dan Suciu a adăugat că premierul „a solicitat o scrisoare președinților Camerei Deputaților și Senatului prin care le sugerăm procedura aceasta și îi rugăm în scris să ne propună, să ne motiveze caracterul de urgență”. Acesta a precizat că urgența se justifică în chestiunea pășunatului, dar nu și în privința restricțiilor legate de numărul câinilor.

„Se justifică ușor în chestiunea pășunatului, pentru că a intrat în vigoare restricția din 6 decembrie, dar înțelegem că restricțiile legate de câini sunt mai vechi și nu reprezintă urgență. De aici prudența Guvernului pentru a oferi o ordonanță de guvern. Nu cred că există probleme, există un interes comun de a rezolva această problemă”, a punctat Suciu.

Aproximativ 3.000 de crescători de oi au protestat, marți, la Palatul Parlamentului, nemulțumiți de noile reglementari intrate în vigoare în Legea vânătorii și a fondului cinegetic, care interzice înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic și care limitează numărul de câini pe care îl pot deține la stână.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!