Revolta unei românce din Pakistan după un atentat sângeros

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 1 aprilie 2016

uk_Maria-Cristiana Marcus_Pakistan

Maria-Cristiana Mărcuș, o româncă de 23 ani, a relatat pentru Adevărul ce se întâmplă în Lahore, orașul din Pakistan unde un terorist sinucigaș s-a aruncat în aer într-un parc de distracții, în ziua Paștelui catolic.

Tânăra este voluntară la o școală creștină pentru copii orfani, abandonați sau aflați în sclavie. Tânăra româncă a trăit pe viu experiența atentatului care a însângerat Lahore, capitala regiunii Punjab din Pakistan. Aici a avut loc duminică, în ziua Paștelui catolic, o explozie produsă de un kamikaze într-un parc de distracție, soldată cu cel puțin 72 morți și 340 răniți, majoritatea femei și copii.

„Suntem bine, eu, prietenii mei și micuții de la școala unde fac voluntariat. Trăiesc o experiență care te schimbă pe viață. Dar eu nu îmi pun viața în pericol mai mult decât restul celor care trăiesc aici mereu“, a declarat Maria Cristiana Mărcuș pentru Adevărul.

 

„Vreau să mă întorc în România“

Maria este cunoscută românilor pentru manifestul ei devenit viral în mediul online, intitulat „Vreau să mă întorc în România“.

„Am început să-mi iubesc țara cu atâta patos călătorind și mai ales citind. Și în România, dar și în peste alte 20 de țări. Astfel am descoperit că până la urmă bogăția noastră e sărăcia. Mai ales în Occident, oamenii aleargă mult după bani și au uitat să comunice, nu știu să socializeze și să își privească sufletele. Rezumând totul într-o metaforă, Dumnezeu a fost ucis în Occident. (..) Vreau să mă întorc în România, cu toate că nu voi avea niciodată banii pe care i-aș avea lucrând aici. Dar să nu uităm de conștiința noastră de români. Și să ne întoarcem, ne vom întoarce cu toții, valuri-valuri, cu și mai multă forță și dorință de schimbare, și după 68 de ani de asuprire, România va fi a românilor din nou, așa să ne ajute Dumnezeu!“, a scris Maria, potrivit Adevărul.

Tânăra de 23 ani se specializează la Universitatea din Londra în domeniul conflictelor, războiului și violenței, iar vacanța de primăvară a decis să și-o petreacă făcând voluntariat în Lahore.

Într-o țară musulmană, Maria dă o mână de ajutor la o școală creștină înființată de o organizație de caritate, unde învață 600 copii ai nimănui, mulți salvați din sclavie.

Malala Yousafiai_With guns u can kill terrorists, with education u can kill terrorism

„Cu arme poți omorî teroriști. Cu educație poți ucide terorismul“, este un citat al Malalei Yousafzai, tânăra activistă de 20 ani din Pakistan, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru pace, pe care l-a primit la vârsta de 17 ani. Maria crede cu tărie în acest fapt, la care a visat să contribuie încă de acum câțiva ani. De aceea a și ales să vină în țara lovită de sărăcie, boală, analfabetism și fundamentalism.

 

„Terorismul nu are religie”

—————————————

„Ce ticălos laș poate ataca un parc plin de copii? Talibanul pakistanez se identifică mai mult cu un cod de onoare tribal preislamic. De aceea nu prea îi interesează dacă ucid musulmani. Ei vor să atace în principiu statul, dar pot ataca și minorități religioase, dacă au un câștig politic din asta. Mai ales omorând copii creezi panică, și ură, și teroare mai multă!“

Maria Cristiana Mărcuș

—————————————

Profund afectați emoțional de atentatul petrecut în orașul lor, românca și colegii săi de la Școala Miracol s-au implicat în sprijinirea victimelor de duminică. A doua zi după tragedie, au mers să doneze sânge și să viziteze copiii răniți în explozie.

—————————————

„Nu vreau să postez fotografiile copiilor răniți, dar ei au realmente nevoie de rugăciunile noastre. I-am întrebat dacă au nevoie de lapte, mâncare, dulciuri sau orice altceva, iar ei mi-au răspuns că tot ce au nevoie este să ne rugăm pentru ei. Și majoritatea copiilor pe care i-am văzut sunt musulmani. Terorismul nu are religie. Să ne rugăm pentru copii, vă rog!“

Maria Cristiana Mărcuș, pe contul său de Facebook

—————————————

Ea i-a ajutat pe copiii de la școală să transmită mesaje pe hârtie pentru cei răniți în explozie. „Fă-te bine!“, „Nu ne temem!“, „Dumnezeu să binecuvânteze!“ și „Suntem unul!“ au scris micuții pe colile desenate de ei, pe care le-au dăruit copiilor internați în spitale.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!