Rezidenta permanenta in Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Acte pe data 10 martie 2013

Romanii care au petrecut cinci ani pe meleagurile britanice pot lua in considerare obtinerea rezidentei permanente, un act eliberat de Home Office (Ministerul de Interne), care va ofera dreptul de a locui si lucra timp nelimitat in Marea Britanie. Aplicatia pentru rezidenta permanenta este primul pas spre obtinerea cetateniei, care se poate acorda la un an dupa obtinerea certificatului de rezidenta permanenta.

Pentru a obtine acest certificat care atesta statutul de „stabilit” („settled status”) in aceasta tara, trebuie ca aplicantul sa nu fi fost plecat mai mult de sase luni pe an pe parcursul celor cinci ani petrecuti in Marea Britanie. Astfel, perioade de cateva luni pe an se pot explica prin calatorii, atat timp cat nici una din ele nu a fost facuta pe o perioada mai mare de sase luni. Motivatiile pentru o lipsa mai mare de sase luni intr-un an trebuie sa fie sustinute cu dovezi si se accepta doar daca motivul a fost destul de serios.

Romanii si bulgarii pot aplica la Oficiul pentru Imigratie (UKBA) ca si cetateni europeni, in virtutea faptului ca in acesti cinci ani au lucrat in aceasta tara cu aprobarea autoritatilor de imigratie, deci au obtinut certificatele de inregistrare „blue card” sau „yellow card”. Dupa ce au lucrat cinci ani in mod legal, respectand in acea perioada statutul conferit de drepturile romanilor sau de certificatul de la UKBA, cetatenii romani devin eligibili pentru obtinerea rezidentei.

Cei care isi doresc sa ramana in Marea Britanie vor aprecia avantajele pe care rezidenta permanenta le ofera in sectorul muncii si nu numai. Pentru a obtine certificatul, aplicantul trebuie sa dovedeasca faptul ca este un bun cetatean: nu a fost o povara pe umerii statului luand ajutoare sociale, a muncit, a platit taxe, nu are datorii la stat. Unul dintre lucrurile care ajuta este acela de a fi participat la vot (in alegerile locale). De asemenea, este bine ca aplicantul sa nu aiba datorii la banci sau sa nu fi intrat in faliment in acesti cinci ani.

Practic, prin aceasta aplicatie trebuie aratate motivele pentru care persoana „merita” sa fie primita cu drepturi depline pe teritoriul britanic. Un purtator de cuvant al Home Office a declarat: „Fiecare aplicatie este considerata individual, in functie de situatia aplicantului. Aplicantii trebuie sa demonstreze ca sunt de un bun caracter, au o buna purtare in societate si nu sunt asociati cu persoane periculoase sau urmarite.”

—————————————

Criterii de eligibilitate

 

  • Mi-am exersat dreptul de „self-employed” / am lucrat angajat cu permisiunea Home Office / am studiat in ultimii cinci ani.
  • Nu am lipsit mai mult de sase luni pe an din Marea Britanie.
  • Sunt la zi cu plata taxelor si impozitelor catre stat.

—————————————

 

Ce trebuie dovedit?

In functie de statutul fiecaruia, aplicantii trebuie sa includa dovezile legate de activitatea pe care au derulat-o. Lista completa a tipului de „treaty rights” pe care romanii le pot avea este: statutul de angajat (cu permisiunea Home Office), statutul de lucrator pe cont propriu („self-employed”), student, independent din punct de vedere financiar, somer (care isi cauta activ de munca), pensionar, cei care au incetat munca din cauza unei incapacitati permanente.

Printre documentele utile pentru aplicatia la rezidenta permanenta se afla dovezile de adresa. Acestea trebuie, ca toate celelalte acte, sa acopere intreaga perioada de cinci ani. Pe langa chitante de la plata utilitatilor (gaz, curent, apa, telefon fix), acestea pot fi contracte de inchiriere, contracte pentru servicii sau produse cumparate, scrisori de la medic sau scrisori cu antet de la companii cunoscute.

Copiii pot fi trecuti ca dependenti pe formular, dar trebuie sa aiba si ei cel putin cinci ani de rezidenta in Marea Britanie sau, daca s-au nascut in aceasta tara, trebuie sa aiba varsta de cel putin cinci ani la momentul aplicarii.

Optional, se poate sustine si testul de limba si cunostinte generale despre Marea Britanie, numit „Life in the UK”. Acesta ajuta la aplicatia de rezidenta, dar devine obligatoriu abia la aplicatia de cetatenie britanica. Acest test va fi schimbat incepand cu luna aprilie 2013. Daca pana acum testul era bazat pe cunostinte practice despre sistemul social, NHs, cum sa folosesti transportul in comun sau cum sa platesti utilitatile, noul test va fi orientat catre cunostinte de istorie si cultura britanica. Viitorii cetateni britanici vor trebui sa stie despre personalitati din istorie, precum si sa invete imnul national.

Fiecare persoana va avea o situatie particulara in ceea ce priveste statutul si activitatea intre granitele britanice. Website-ul agentiei pentru imigratie, http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/, contine informatiile necesare pentru aplicanti, prezentate intr-un mod general. Acolo unde explicatiile oferite de UKBA nu sunt clare sau suficiente, exista optiunea de a consulta un specialist in imigratie de la companiile specializate in acest fel de aplicatii. Exista deja si numeroase birouri de consultanta romanesti unde specialistii ofera sfaturi in graiul de acasa. 

————————————–

Lucruri care ma ajuta la aplicatie

 

  • Mi-am pastrat documentele oficiale.
  • Am corespondenta cu autoritatile statului (HMRC, Home Office).
  • Am pastrat fluturasii de salariu / facturile.
  • Nu am datorii la banci.
  • Nu am cazier.

————————————–

 

Autor articol: Anamaria Sandra
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

12 pareri la “Rezidenta permanenta in Marea Britanie”

  1. Jana Spune:

    Salut,am aflat o informatie privitor la faptul ca pentru cetatenii straini aflati pe teritoriul Marii Britanii este obligatorie rezidenta temporara pentru a putea sta in aceasta tara,insa daca nu ai aceast act daca parasesti tara(in concediu de ex.)cind vii inapoi statul Britanic s-ar putea sa nu te primeasca din lipsa acestui act.Spuneti-mi va rog este adevarata aceasta afirmatie?Multumesc.

  2. Diaspora Românească Spune:

    Bună Jana, informația pe care o ai este falsă: card-ul de rezidență temporară NU este obligatoriu pentru români, ci este opțional. Obligativitatea este în vigoare pentru non-comunitari, care trebuie să aibă viză de UK la intrare, respectiv viză de rezidență temporară sau permanentă dacă sunt stabiliți aici. Făcând parte din UE, românii nu mai au nevoie de așa ceva. În altă ordine de idei, dacă ai probleme la re-intrarea în UK, poți dovedi că muncești cu acte în regulă cu card-ul NIN sau ca dovadă de adresă se poate folosi și permisul de conducere britanic.

  3. Laura Spune:

    Buna ziua!Sunt de 4ani in Anglia va rog sa mi spuneti ce pasi si acte trebuie ca sa obtin rezidenta permanenta?Multumesc

  4. Lumen Spune:

    Buna ziua. Sunt in UK de 5 ani si jumatate, lucrez de 5.Vreau sa aplic pentru rezidenta permanenta (pentru ca urmatorul pas sa fie cetatenia), dar nu sunt sigura daca este necesar sa trimit si detaliile biometrice catre Home Office, odata cu aplicatia pentru rezidenta. Stiu ca e o cerere obligatorie pentru cetatenie, dar nu si pentru rezidenta. Puteti sa ma ajutati cu un sfat? Multumesc.

  5. maria Spune:

    Buna ziua, daca in acesti 5 ani am avut intrerupere in munca din cauza nasterii copiilor si am luat tax credit nu o sa pot aplica? Trebuie sa astept sa implinesc 5 ani munciti neintrerupti si fara nici un fel de ajutoare sociale? Child benefit este unul dintre ele? Multumesc!

  6. Ana Maria Spune:

    Bună ziua ,sunt self-employer în UK ,am început activitatea anul acesta în februarie iar in aprilie m-am înregistrat la hmrc…as vrea sa știu dacă uk decidea iasă din ue la referendumul din 23 iunie mai am dreptul sa stau aici ;dacă plec în România și ma întorc exista riscul sa ma oprească la aeroport…mulțumesc

  7. Maria Spune:

    Buna ziua ,Sint inUK din ianuarie 2007 am self-employer cu activitate de 7 ani ,toate taxele la zi ,nu am datori la statul britanic .Vreau sa plec in concediu in Romania voi mai putea intra in Londra sau voi fi trimisa inapoi in tara ? Mentionez am wellow-card! Va Multumesc si astept raspunsul !

  8. eduard Spune:

    Sant din 2007 an acest oras .am optinut yelo cardul an 2011,am 4ani la 2adrese prin care pot dovedi cu contractele de casa .am un job de carer de aproape 3ani ,taxe platite ,facturi la zii,fara restante la statsau persoane fizice .ce sanse credeti ca pot avea?mentionez ca nam lipsit mai mult de 6 luni pe an din aceasta tara ,DBS-ul este curat.va multumesc

  9. Panait Spune:

    Buna ziua eu am venit din 2013 dar un an nu cred că-l pot dovedi din cauza ca am primit bani în mînă pot dovedi acest an cumva sau să plătesc din urmă mulțumesc

  10. Gabriela Spune:

    buna ziua
    sunt pe punctul de a imi completa aplicatia ptr obtinerea rezidentei permanente uk si ma aflu in fata unei mari dileme, Am citi si recitit aplicatia de 3 ori si inca nu mi-am putut da seama la ce sectiune ne putem incadra daca am intrat in uk in 2009 cu blue card.
    va multumesc

  11. Johnny Spune:

    Îmi poate cineva recomanda un birou/persoana (nr tel) care sa ofere consultanța in acest caz? Cineva cu care ati avut deafae si puteti sa recomandati, de preferabil NW Londrei.
    Multumesc!

  12. Georgiana Spune:

    Eu am aplicat de rezidenta permanenta si apoi cetatenie astept acum sa imi vina pasaportul. Daca vreti sunati la tipul care m a ajutat 07463585245 recomand success!

Spune-ti si tu parerea!