REZULTATE FINALE. Votul românilor din UK!

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 6 noiembrie 2014

Candidati presedintie_Klaus Iohannis, Monica Macovei, Victor Ponta

Victor Ponta, câștigătorul primului tur al Alegerilor Prezidențiale în România se află doar pe poziția a treia în preferințele electorale ale celor aproape 10.000 de cetățeni români care au reușit să își exercite dreptul de vot duminică, 2 noiembrie în Regatul Unit. Atitudinea anti-Ponta a românilor din regat a fost alimentată suplimentar de protestele vehemente ale celor peste 3.000 de români nemulțumiți că nu au mai ajuns la urne pentru a-și exprima opținea electorală, deși au stat la cozi timp de mai multe ore.

 

Iohannis, Macovei, Ponta doar pe locul trei

Câștigătorul detașat al competiției pentru funcția de viitor Președinte al României în cele 11 secții de vot organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe teritoriul britanic a fost liberalul Klaus Iohannis. Pe locul doi s-a clasat Monica Macovei, conform rezultatelor finale comunicate de Biroul Electoral Central în 6 noiembrie.

Doar 7,45% dintre voturile românilor din Marea Britanie i-au revenit actualului prim-ministru român Victor Ponta, câștigătorul scrutinului din 2 noiembrie în România. În schimb, Klaus Iohannis a fost ales de 48,09% dintre aceștia.

Monica Macovei a constituit surpriza alegerilor din Marea Britanie. Ea a obținut 26,51% dintre preferințele de vot ale românilor stabiliți în această țară și care s-au prezentat la urne la 2 noiembrie.

Rezultatele finale comunicate de Biroul Electoral Central arată că în Marea Britanie au votat 9.949 de cetățeni români, 9.860 fiind numărul voturilor valabile exprimate. Din numărul total de votanți, 4.742 au votat cu Klaus Iohannis, 2.614 au pus ștampila în dreptul Monicăi Macovei, în timp ce Victor Ponta a strâns numai 735 de voturi în Regatul Unit.

 

4.000 de alegători cărora li s-a încălcat dreptul de vot

Aproape 10.000 de români au exprimat voturi valabile pe teritoriul Marii Britanii la primul tur de scrutin al Alegerilor Prezidențiale din România, duminică 2 noiembrie. Prezența la vot a românilor din Regatul Unit a fost printre cele mai numeroase dintre țările europene în care se află comunități românești. Cifra exactă de 9.860 de voturi valabile exprimate a situat comunitatea românească din Regatul Unit pe locul al patrulea, după Italia, Spania și Republica Moldova.

Aproximativ 5.600 de români au reușit să voteze la cele trei secții de votare organizate în capitala Marii Britanii. Cei mai mulți (2.215) au fost prezenți la Centrul Civic din Brent (nord-vestul Londrei). Alți 1.829 au votat la Secția Consulară a Ambasadei României din Londra, în timp ce circa 1.600 și-au exprimat opțiunea electorală la cunoscutul sediu al Institutului Cultural Român din Belgrave Square. De asemenea, în Edinburgh, capitala Scoției, au votat 533 de români.

Aproape 4.000 de români stabiliți în Regatul Unit nu au putut vota pentru că nu au ajuns la urne înainte de închiderea secțiilor la vot, la ora 21,00. Lor li s-a refuzat dreptul de vot în ciuda faptului că au stat ore întregi la cozile aglomerate formate de mulțimea care dorea să își exercite opțiunea electorală. Iar alți numeroși cetățeni originari din România au renunțat să voteze, refuzând să stea la cozile interminabile și acuzând ineficiența autorităților de la București în organizarea secțiilor de vot.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!