Ridzi, din închisoare: „Nu vreau să mor în penitenciar”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 6 martie 2015

Monica Iacob Ridzi, condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, a trimis o scrisoare din penitenciar în care spune că regretă că a intrat în politică, dar și că va avea grijă la ceea ce scrie, pentru că nu vrea să moară în închisoare din alte cauze decât cele naturale, transmite Antena 3.

„Regret că m-am implicat în politică. (…) Regret că în 2004 am acceptat să candidez ca deputat în Parlamentul României. Eram consilier județean și am sperat că, prin implicarea mea în politica de la nivel național, pot ajuta mai mult Valea Jiului”, a scris Monica Iacob Ridzi.

Fostul ministru susține că procurorul de caz, Mariana Alexandru, i-a transmis că regretă că a ascultat de ordine și a fabricat dosarul său. „Aceste regrete nu mă încălzesc deloc. Singurele care mă încălzesc în celula rece sunt sticlele cu apă caldă încălzită la filtrul de cafea. Pentru că apă caldă avem de 3 ori pe săptămână, mai puțin de 10 minute. Și eu și familia mea și copiii mei am fost condamnați pe nedrept”, a punctat fostul deputat.

Monica Iacob Ridzi a adăugat că regretă că nu a vorbit de mai mult timp de abuzurile făcute de procurori în cazul său.

„Faptul că sunt bolnavă nu mă împiedică să scriu. Nu încă. Voi încerca să fiu atentă cu ce scriu, pentru că nu îmi doresc să mor în penitenciar din alte cauze decât cele naturale. (…) Am fost cândva naivă și am crezut că, în România, Justiția este independentă. Nu este așa. În România, Justiția nu este independentă, este profund dependentă”, a transmis fostul ministru.

„Sunt două săptămâni de când sunt în penitenciar dintr-o gravă eroare judiciară, două săptămâni de chin, de umilință, de durere, de suferință. Două săptămâni în care m-am simțit tot mai rău, două săptămâni în care medicul penitenciarului – o doamnă căreia nu am ce să-i reproșez -, văzând cât îmi este de rău, a făcut eforturi să mă trimită la un spital pentru investigații ce îmi sunt urgente și necesare având în vedere bolile grave de care sufăr”, scrie Monica Iacob Ridzi.

„Medicamentele sunt foarte puține, cele extrem de necesare lipsesc, medicamentele sub formă de capsule sau plicuri, nici familia nu are voie să le cumpere chiar dacă ai rețetă, fondurile pentru analize medicale sunt limitate… Toate acestea se întâmplă, deoarece în ultimii 25 de ani, în România, toți cei care au fost la șefia Ministerului Justiției au subfinanțat Administrația Națională a Penitenciarelor și cei care au făcut unele reguli nu au trecut pe aici”, mai arată Ridzi.

Aceasta mai spune că pentru condițiile din penitenciare nu sunt vinovați directorii penitenciarelor, pentru imposibilitatea efectuării unor investigații necesare deținuților nu sunt vinovați medicii din penitenciare, vinovații fiind cei care, subfinanțând în mod constant Administrația Națională a Penitenciarelor, au generat o situație critică în acest moment și „ar trebui să răspundă penal pentru asta”.

„Mă întreb câți oameni trebuie să mai moară în penitenciare sau să se îmbolnăvească grav, câte procese să mai piardă România la CEDO pentru ca să se facă ceva și pentru cei care, odată ajunși în penitenciare, sunt condamnați, a doua oară, la umilință? Condamnare primesc, deopotrivă, și familiile deținuților, și copiii lor care vin să-și vadă părinții în condiții improprii, greu de descris. Copiii mei au fost deja grav afectați de vizita cu dispozitiv de separare la care au avut dreptul. Și nu doar ai mei. La acești copii nu se gândește nimeni? De ce trebuie pus un geam între o mamă și copiii ei de doar câțiva anișori? Dacă mama nu a fost acuzată de fapte de violență, vizitele cu dispozitiv de separare pot fi considerate tratament inuman, o formă de tortură atât pentru mamă, cât și pentru copii, tratament interzis de lege”, mai spune fostul ministru pe blogul său.

Marți, Ridzi a cerut penitenciarului Gherla stabilirea unui regim semideschis de executare a pedepsei, din cauza faptului că suferă de trombofilie și leuconeutropenie. Marți seara, după aproximativ 27 de ore, Monica Iacob Ridzi a ajuns la Spitalul Penitenciar Jilava, unde a fost transferată de la secția exterioară Cluj a Penitenciarului Gherla, în baza unei solicitări personale de internare în spital, ea motivând că suferă de mai multe boli și că se simte rău.

Ridzi a fost condamnată definitiv, pe 16 februarie, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!