Riposta la documentarul „Vin românii” e gata!

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 5 decembrie 2015

Londra_13 Shades of Romania_Dragos Teglas & Richard Green

Vă amintiţi probabil de acel serial Channel 4 din februarie anul acesta, „Romanians Are Coming” (n.r.: „Vin românii”), care ne-a făcut să ieşim în stradă la Londra şi să protestăm faţă de modul în care televiziunea i-a prezentat pe conaţionali.

Ei bine, la vremea aceea fraţii Anda şi Dragoş Teglaş anunţau că vor să realizeze şi ei un documentar ca să arate lumii că a fi român la Londra înseamnă şi altceva faţă de ceea ce se arată în media britanică. După o muncă titanică, începând cu 1 decembrie, documentarul lor se difuzează la Digi24, în România.

Potrivit portalului digi24.ro, documentarul celor doi fraţi din Braşov, „13 nuanţe de români”, prezintă 13 destine care îşi propun să arate că românii sunt la fel de „oameni” ca şi britanicii. Documentarul se desfăşoară pe 13 episoade, cu poveşti diverse: o poveste de iubire, un cercetător de succes, o femeie DJ, un exemplu de reuşită a unui om care a pornit de la zero şi altele.

Filmul vorbeşte despre pasiune, iubire, speranţă şi vise.

Titlul, ales special, este o trimitere la filmul de succes global intitulat „50 Shades of Grey”.

—————————————

„13 este un exemplu clasic de superstiţie, iar imaginea românilor din Marea Britanie a fost bazată de cele mai multe ori, în ultimii ani, pe cazuri izolate şi generalizări nefondate, pe stereotipii şi superstiţii. Pentru prima oară, Marea Britanie va avea acces la un documentar de proporţii, care sperăm să aibă puterea de a schimba percepţia oamenilor de aici asupra românilor de pretutindeni.”

Anda Teglaş

—————————————

Naraţiunea, adusă în faţa publicului de un jurnalist britanic, Richard Green, dezvăluie felul în care românii trăiesc, muncesc şi se integrează în societatea engleză. În „13 Shades of Romanian” vorbesc personaje din toate colţurile Marii Britanii. Sunt diverse, sunt din pături sociale şi industrii diferite şi nicio poveste nu seamănă cu alta.

trimiteri-sus-4

„The Romanians are coming”

„The Romanians are coming”! Trei episoade, trei replici

CHANNEL 4 COLOREAZĂ PROFILUL ROMÂNILOR

„The Romanians are Coming!” REVOLTĂ împotriva Channel 4

trimiteri-jos-4

—————————————

La începutul proiectului am zis să găsim cei mai interesanţi oameni, apoi ne-am gândit că ar fi mai corect să le dăm oamenilor şansa să îşi spună poveştile şi am lansat un promo.”

Anda Teglaş, producătorul documentarului

—————————————

După lansarea teaser-ului oficial pe Facebook, producătorii documentarului s-au trezit cu sute de poveşti. Istoriile oamenilor care voiau să arate că există şi români mândri cu viaţa lor de dincolo de graniţe.

—————————————

Da, a fost un proces greu. Cel mai interesant a fost atunci când ne-am dus să ne întâlnim cu ei. A fost greu şi destul de dificil să intri în viaţa omului atât de mult.”

Dragoş Teglaş, regizorul documentarului

—————————————

Primul episod a fost difuzat de Digi24 pe Digipedia în seara zilei de 1 decembrie.

Puteţi afla mai multe despre  echipa din spatele documentarului „13 nuanţe de român” accesând website-ul www.thisisinsomnia.co.uk.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!