Risc de lipsă de medicamente în spitale

Articol publicat in sectiunea Social pe data 7 august 2015

Cele mai multe spitale mari din țară spun că au suficiente medicamente și că nu sunt probleme în aprovizionare, însă unele avertizează că sunt furnizori care ar putea rezilia contractele. În același timp, Ministerul Sănătății atenționează furnizorii că au obligația să respecte acordurile încheiate și anunță controale.

Disfuncționalitățile care ar putea apărea în aprovizionarea cu medicamente a spitalelor se datorează managementului unităților, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alin Țucmeanu, precizând că, în perioada următoare, vor fi făcute controale în spitale pe această temă.

Declarația a fost făcută după ce în presă au apărut informații că farmaciile mai multor spitale din țară au început să rămână fără medicamente esențiale, precum prednisonul, digoxinul, furosemidul sau hidrocortizonul, pentru că distribuitorii de medicamente refuză să continue contractele încheiate cu spitalele anterior datei de 1 iulie, când a intrat în vigoare scăderea prețurilor la medicamente.

„Facem încă un apel, de data aceasta public, către managerii unităților sanitare, să se informeze cu privire la modificările legislative și să semnaleze din timp toate situațiile care ar putea duce la disfuncționalități în aprovizionare, în detrimentul pacienților. Vom monitoriza în perioada următoare situația și acolo unde vom considera necesar, vom realiza controale inopinate în unitățile sanitare pe această temă. De asemenea, atenționăm furnizorii de medicamente că au obligația de a respecta acordurile cadru și contractele încheiate”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alin Țucmeanu, citat de Mediafax.

Ministerul Sănătății a precizat, într-un comunicat de presă, că singura unitate care a semnalat, până în prezent, dificultăți la aprovizionarea cu medicamente este Spitalul Municipal din Oradea.

Unitățile sanitare au fost atenționate încă de la sfârșitul lunii iunie cu privire la modificările metodologiei și a nivelului de decontare a prețurilor medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naționale de sănătate, a precizat Ministerul Sănătății.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!