Risc de noi restricții la libera circulație în UE

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 7 martie 2016

Leonard Orban

Consilierul prezidențial Leonard Orban a declarat, într-un interviu acordat agenției News.ro, că există mai multe țări din vestul Europei care analizează posibilitatea implementării unor măsuri similare celor din Marea Britanie privind prestațiile sociale și libera circulație, precum Germania, Austria și Danemarca.

—————————————

„Ideea de a mai restrânge libera circulație a persoanelor nu le aparține doar britanicilor. Ea este larg susținută de alte state membre din vestul Europei. De altfel, mecanismul de indexare a alocațiilor pentru copii, după ce va fi adoptată legislația europeană corespunzătoare, este posibil să fie aplicat de un număr de alte state membre. Danemarca deja a anunțat că va aplica o asemenea legislație. Germania a zis că analizează oportunitatea introducerii unei asemenea măsuri. Alte state membre au spus că se gândesc foarte serios la introducerea unei asemenea măsuri, de exemplu Austria.”

Leonard Orban, declarație în interviul acordat News.ro

—————————————

 

Nu există semnale similare din Italia și Spania

Orban dă asigurări că, „deocamdată”, nu există semnale că decizii similare vor fi luate în țări precum Italia sau Spania, unde lucrează un număr semnificativ de români.

„Dar, până în 2020, se pot întâmpla multe”, a spus Orban, referindu-se la momentul în care restricțiile privind alocațiile vor intra în vigoare.

Consilierul prezidențial pe Afaceri Europene a mai afirmat că statele europene vor analiza această chestiune în detaliu, însă nu este o măsură simplu de aplicat. Orban spune că statele vor trebui să facă o raportare între costurile administrative și suma pe care o vor economisi.

 

trimiteri-sus-4

VIS DE LIBERTATE ÎNTR-UN CONTAINER

2014: ȘI M-AM ANGAJAT!

Sistemul de la Insurance Number, blocat!

CÂND UK TE VREA MAI MULT LA TINE-ACASĂ

trimiteri-jos-4

 

Leonard Orban a explicat de asemenea că, în cea mai mare parte, muncitorii români care se află în Marea Britanie în acest moment nu vor fi afectați de prevederile acordului, ci doar cei care vor începe de acum încolo să vină în Regatul Unit. În ceea ce privește indexarea alocațiilor, Orban susține că numărul celor afectați va fi, oricum, redus.

—————————————

„În Marea Britanie, din cifrele pe care le avem noi, vorbim doar de aproximativ 420 de copii care sunt în această situație. Dacă această măsură va fi aplicată de alte state, vom vorbi de un număr mult mai mare de copii care sunt în situația respectivă.”

Leonard Orban, consilier prezidențial

—————————————

Mai mult, mecanismul de salvgardare se referă la beneficii sociale specifice Marii Britanii (așa-numitele „in-work benefits”), care se acordă doar lucrătorilor din Marea Britanie care au un nivel salarial scăzut.

„Li se acordă o sumă astfel încât să ajungă la un nivel de decență din punctul de vedere al salariilor. În general, de aceste prestații sociale beneficiază lucrătorii cu calificări mai scăzute și foarte scăzute. Lucrătorii de la o calificare medie în sus nu sunt afectați”, a explicat Leonard Orban.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!